Cele mai vechi civilizatii cunoscute din lume

Oamenii sunt in jur de 350.000 de ani, dar a trecut doar putin timp de cand au inceput sa se grupeze in ceea ce numim civilizatii. In toata istoria noastra de pe aceasta planeta, oamenii s-au civilizat doar de aproximativ 10.000 de ani datorita dezvoltarii agriculturii, cresterii animalelor si, in cele din urma, scrierii.

Dintre miile de civilizatii care au existat, cele mai multe au disparut. Putini au ramas in acelasi loc din care au provenit, cum ar fi chinezii sau egiptenii, in timp ce majoritatea au disparut. Multe civilizatii antice au existat de-a lungul istoriei umane, dar unele au durat mai mult decat ai crede. Este posibil ca cele mai vechi civilizatii cunoscute din lume sa nu mai existe, dar au ramas suficient de mult timp pentru a oferi lumii roata, guvernul, religia si orice altceva dezvoltat de oameni in ultimii 10.000 de ani.

Catalhoyuk Civilization

Catalhoyuk a  fost una dintre primele civilizatii cunoscute din sudul Anatoliei. Civilizatia Catalhoyuk este cunoscuta din marile ramasite ale orasului proto-neolitic prezentate aici. Asezarea a existat intre 7.500 si 5.700 i.Hr., facandu-l una dintre cele mai vechi civilizatii cunoscute din lume. Se crede ca situl a fost ales datorita prezentei unui canal fluvial si a argilei aluvionale, care ar fi fost benefice pentru agricultura. Ramasitele Catalhoyuk au fost desemnate in 2012 patrimoniu mondial UNESCO.

,,Civilizatia Ain Ghazal’’

,,Ain Ghazal este o asezare neolitica situata in Iordania moderna, langa Aeroportul Civil Amman. Site-ul a fost datat cu mai mult de 9.000 de ani in urma, desi ar putea fi mai vechi. Se crede ca  ,,civilizatia Ain Ghazal a fost formata din aproximativ 3.000 de oameni, facandu-l unul dintre cele mai mari centre de populatie care existau la acea vreme. Lucrari de ceramica au fost gasite la fata locului (in imagine) si practicile de inmormantare au fost observate prin excavare. Nu se stie prea multe despre oamenii din civilizatia ,,Ain Ghazal”, motiv pentru care site-ul este protejat de Fondul Mondial al Monumentelor.

Civilizatia Norte Chico

Chico Civilization Norte a fost Civilization peruvian complex care a prosperat intre 4000 si 1800 ien. Societatea a fost impartita in 30 de mari centre de populatie, raspandite in regiunea Norte Chico din coasta de nord a Perului. Primul oras, Huaricanga, a fost stabilit in jurul anului 3.500 i.Hr., ceea ce a dus la dezvoltarea unor orase similare in intreaga zona. In cele din urma, societatea a vazut un declin in jurul anului 1800 i.Hr. Civilizatia Norte Chico este considerata a fi cea mai veche din America.

Civilizatia mezopotamiana

Mesopotamia era regiunea care se afla intre sistemul Tigru si raul Eufrat in ceea ce este acum Irakul, Kuweitul, Arabia Saudita si Siria. Au existat mai multe civilizatii distincte in intreaga Mesopotamia intre 3500 si 500 i.Hr., inclusiv acadienii, sumerienii, asirienii si babilonienii de la inceputul istoriei inregistrate. A fost in cele din urma cucerita de Imperiul Achemenid, cunoscut si sub numele de primul Imperiu Persan. Mai tarziu a cazut in mana lui Alexandru cel Mare si a Imperiului Seleucid, urmat de Imperiul Partian si, in cele din urma, de romani. Mesopotamia este adesea considerata leaganul civilizatiei datorita dezvoltarii scrierii, agriculturii si sistemelor de guvernare.

Civilizatia Harappan

Harappan Civilizatia , de asemenea , cunoscut sub numele de Valea Indusului Civilization, a fost o civilizatie din epoca bronzului , care a stat 2200-1900 ien. A fost unul dintre cele trei leagane ale civilizatiei timpurii gasite in Asia de Sud. Civilizatia a crescut in timpul unei perioade de aridificare, care a redus treptat cantitatea de apa potabila folosita in agricultura si consum. In timp ce acest lucru a determinat, probabil, sfarsitul civilizatiei Harappan, oamenii au ramas in zona in care au stabilit in cele din urma ceea ce va deveni Afganistan, Pakistan si India.

Civilizatia egipteana antica

Timpurie Perioada dinastice a Egiptului Antic a existat 3100 – 2686 i.Hr. dupa unirea Egiptului de Sus si de Jos. A durat pana in perioada cunoscuta sub numele de Vechiul Regat a crescut in 2686 i.Hr. Initial, capitala se afla la Thinis, dar in cele din urma a fost mutata in Memphis. In timp ce piramidele nu au fost construite decat la scurt timp dupa incheierea perioadei dinastice timpurii, au existat multe inovatii facute in arta, religie si arhitectura, care au ajutat la modelarea culturii egiptene care avea sa se dezvolte dupa aceasta perioada.

Civilizatia greaca veche

Insulele grecesti sunt stabilite de mii de ani, dar civilizatia cunoscuta sub numele de greci antici a existat intre secolele 27 si 15, i.Hr. Grecia antica este cunoscuta pentru faptul ca a dat lumii conceptele de democratie, teatru, statuie din marmura si multe mai multe distinctii culturale decat poate fi numarat. Civilizatia greaca a ajutat la stabilirea celor care au urmat, inclusiv Imperiul macedonean al lui Alexandru cel Mare (care consta din oameni care vorbeau greaca) catre primii romani si, in cele din urma, Imperiul bizantin, care a fost o extensie a Romei influentata foarte mult de cultura greaca (vorbeau si greaca ).

Civilizatia Maya

Maya Civilizatia a fost o civilizatie mezoamericana cel mai bine cunoscut pentru a fi singura civilizatie din America de Sud a creat un sistem complet dezvoltat de scriere. Este, de asemenea, bine cunoscut pentru arhitectura sa unica, inclusiv piramidele in trepte, sau zigguratele, inclusiv cea din imagine numita El Castillo la Chichen Itza. Maya a existat timp de 3.500 de ani ca o civilizatie complet dezvoltata, dar in cele din urma a cedat colonizarii Imperiului spaniol in America de Sud. Ultimul oras Maya, Nojpeten, a cazut in 1697, la aproape 800 de ani dupa ce civilizatia a disparut in mare parte in urma unui colaps politic pe scara larga.

Civilizatia chineza

Istoria chineza se extinde mult mai departe decat oricare alta, ramanand in aceeasi locatie intr-o forma sau alta timp de aproape 4.000 de ani. Prima civilizatie chineza care a luat radacini a facut acest lucru sub dinastia Xia din 2070 pana in 1600 i.Hr. Din aceasta perioada nu ramane nicio scriere, dar a fost mentionata in generatiile urmatoare. Cultura chineza timpurie a luat nastere intre regiunile raului Galben si Yangtze, unde a inflorit timp de milenii. Cultura moderna chineza a fost construita pe primele popoare din regiune, aratand o cultura continua si de lunga durata.

Civilizatia olmeca

Olmecii au fost cea mai veche civilizatie cunoscuta din Mexic, care a existat intre 1.500 si 400 i.Hr. Zona in care au prosperat a adapostit culturi anterioare, dar cultura olmeca a crescut ca prima civilizatie mezoamericana care s-a stabilit pe deplin in regiune. Erau cunoscuti pentru practicarea sangerarilor rituale si a lucrarilor de arta ,,cap colosal”, exact asa cum suna. Imaginea este a Marii Piramide din La Venta, Tobasco, cea mai mare structura mesoamericana din epoca sa. A fost construit acum 2500 de ani si, in ciuda mii de ani de eroziune, se afla inca la 34 de metri deasupra peisajului plat.