Alianta PDL – PARTIDA ROMILOR

Vineri, in cadrul unei intalniri ce a avut loc la Suceava, reprezentantii PDL din judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt si Bacau au cazut de comun acord cu reprezentantii Partidei Romilor Pro Europa, aflata sub conducerea deputatului Nicolae Paun, asupra incheierii unor acorduri judetene pentru sustinerea PDL in alegerile locale si parlamentare, conform Mediafax.

Uniti de aceleasi valori: PDL va fi sustinut de Partida Romilor

La o analiza mai atenta a “politicii externe” desfasurate de PDL in ultimele luni, se poate observa cu usurinta ca partidul de la conducerea Romaniei si-a demonstrat o apetenta pentru partidele minoritatilor, cedand fara regret oricaror solicitari. Drumul a fost deschis de UDMR care a reusit sa-si impuna obiectivele in fata partidului-democrat liberal in ceea ce priveste infiintarea unor facultati cu predare in limba maghiara la UMF Targu Mures.

Sub pretextul ca “legea defineste sa existe 3 universitati multiculturale“, iar una dintre ele este UMF Targu Mures si ca “vorbim de infiintarea unei facultati, nu de segregare etnica“, conform declaratiilor senatorului UDMR Atilla Korodi, la B1 TV, situatie corelata cu lipsa unui electorat real consistent, PDL peticeste guvernarea cu voturi ale minoritatilor nationale, oricand dispuse la compromis pentru atingerea unor obiective particulare.

Reamintim ca pe fondul obiectivelor particulare pe care minoritatile incearca sa le obtina, ajutate de PDL, rectorul UMF Targu Mures a declarat in urma cu cinci zile ca studentilor romani de la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures le-au fost puse conditii de catre unii profesori pentru a absolvi, conditii traduse prin necesitatea de a invata limba maghiara.

Studentii care studiaza la grupele mixte au reclamat faptul ca anumite cadre didactice de etnie maghiara i-au indemnat sa invete limba maghiara daca vor sa termine facultatea, spune rectorul Constantin Copotoiu, care a mai precizat ca aceasta situatie a aparut ca urmare a implicarii politicului in problemele de ordin intern ale institutiei de invatamant si ca va  solicita Comisiei de Etica si Disciplina analizarea acestor afirmatii si luarea masurilor necesare.

Despre aceleasi obiective particulare discutam si cand aflam despre acordul incheiat de partidul de guvernamant cu reprezentantii Partidei Romilor. Schimbul de beneficii dintre cele doua formatiuni prevede ca la alegerile parlamentare si locale, candidatii PDL sa fie sprijiniti in cele cinci judete de catre reprezentantii Partidei Romilor, iar la randul lor, reprezentantii PDL vor sustine prioritatile pentru comunitatea romilor in sensul dezvoltarii locale si regionale.

In cadrul acestei intalniri au fost puse bazele unui acord politic de colaborare pentru dezvoltare comunitara si sustinere in alegerile locale si parlamentare din acest an, a declarat prim-vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur.

Intalnirea a avut loc la Palatul Administrativ din Suceava, unde au participat prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur, lider al PDL Suceava, deputatul Valerian Vreme, reprezentant al PDL Bacau, Gabriel Surdu din partea PDL Iasi, senatorul Daniel Humelnicu din partea PDL Botosani si deputatul Marius Rogin din partea PDL Neamt, reprezentanti ai Partidei Romilor Pro Europa din cele cinci judete, precum si presedintele acestei formatiuni, deputatul Nicolae Paun si secretarul general al Partidei Romilor, Catalin Manea.

Deputatul Nicolae Paun a declarat ca este nevoie de un acord de colaborare cu PDL cel putin in aceste cinci judete.

“Pana in 31 martie trebuie sa ajungem la un acord de colaborare si sustinere a PDL in sensul in care PDL va acorda sprijin in vederea dezvoltarii comunitare si regionale”, a spus Paun.

Potrivit presedintelui Partidei Romilor, dezvoltarea comunitatilor de romi este dependenta de sprijinul acordat de catre autoritatile locale.

Intalnirea a fost incheiata intr-o nota foarte optimista de catre prim-vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, care a declarat ca spera ca astfel de acorduri sa se incheie la nivel national intre PDL si Partida Romilor.