8 Fapte care demonstreaza ca Marie Antoinette ramane o figura extrem de controversata

Marie Antoinette, nefericita regina a Frantei, este amintita pentru doua lucruri: a-si pierde capul si a pronunta fraza insensibila: ,,Lasa-le sa manance tort”. Desi este intr-adevar adevarat ca a fost ultima regina din istoria Frantei, a existat mult mai mult la aceasta regina tragica. Fapte surprinzatoare despre Marie Antoinette o dezvaluie de fapt ca fiind o femeie cu caracter, inteligenta si forta.

Nascuta in Austria in 1755, Marie Antoinette a inceput viata departe de salile oglinzite din Versailles. A deveni regina a Frantei si-ar permite extravagantele si marea bogatie; dar i-ar aduce si plictiseala, singuratatea si teroarea. Desi este adevarat ca i-a placut moda, cartile si dulciurile, de asemenea, a avut dificultati in adaptarea la viata la curtea franceza si a fost adesea acuzata ca este un outsider. Nu era doar o regina: era si o fiica, o mama si o sora. In spatele legendei reginei condamnate a Frantei si a capcanelor monarhiei franceze, Marie Antoinette a fost o adevarata femeie care a trait, a iubit si a murit intr-unul dintre cele mai haotice momente din istoria moderna.

S-a casatorit la varsta de 14 ani

Mama ei austriaca si regele francez au intermediat casatoria dintre Marie Antoinette si Louis, Delfinul si viitorul rege al Frantei. A fost un meci stralucit pentru o fiica mai mica a unei imparatese austriece si care intentiona sa aduca pacea intre Franta si Austria. Dar participantii erau destul de tineri: Louis avea doar 15 ani si Marie Antoinette avea 14 ani. In ciuda varstei lor mici, casatoria lor a fost sarbatorita de cele doua familii.

Cuplul nu s-a intalnit de fapt decat dupa casatorie – s-au casatorit prin imputernicit in aprilie 1770. Noua Dauphine a Frantei a inceput apoi o calatorie de mai multe saptamani din Austria pana la noua ei casa, in curtea franceza. Nu ar mai vedea niciodata Austria sau mama ei.

A fost o fecioara pana la 21 de ani

Desi Louis a fost bun cu Marie Antoinette, relatia lor s-a blocat de la inceput – cuplul regal nu si-a consumat imediat casnicia. A fost nevoie de ani de convingere atat de Marie Antoinette, cat si de familia ei. Maria Tereza si-a sfatuit-o pe fiica ei prin scrisori din Austria si chiar si- a trimis fiul si mostenitorul Iosif al II-lea in Franta pentru a-i oferi lui Louis o vorba buna pentru a-si culca sotia. In total, nu am luat cuplul sapte ani pentru a duce la bun sfarsit casatoria .

Tribunalul Revolutionar a acuzat-o de incest

Pe masura ce Revolutia Franceza a devenit mai radicala si a respins posibilitatea unei monarhii constitutionale, Ludovic al XVI-lea si sotia sa au fost judecati de un tribunal revolutionar. Louis a fost primul ghilotinat – a fost executat in ianuarie 1793, la doar cateva zile dupa condamnare.

Procesul Mariei Antoinette a avut loc sase luni mai tarziu. Procesul de 32 de ore a fost epuizant si umilitor pentru regina bolnava, mai ales cand procurorii au acuzat-o de incest cu tanarul ei fiu. Adunand fiecare uncie de demnitate pe care o avea, fosta regina vaduva a dat un raspuns care a facut sa stinga sala de judecata in tacere : ,,Natura refuza sa raspunda la o asemenea acuzatie adusa unei mame. Fac apel in aceasta chestiune la toate mamele prezente in instanta. “

Apelul ei i-a restabilit onoarea, dar nu i-a salvat viata – a fost condamnata la moarte, la fel cum fusese sotul ei.

Probabil ca nu a spus niciodata: ,,Lasa-i sa manance tort”

Poate ca una dintre cele mai cunoscute citate ale lui Marie Antoinette probabil nu s-a intamplat niciodata. Cand reginei i s-a spus ca taranii din toata Franta mor de foame, asa ca povestea spune, ea a raspuns in mod fierbinte: ,,Lasa-i sa manance tort”. Povestea a fost menita sa scoata in evidenta cat de neobisnuit si de respingator erau regii francezi. Nu exista dovezi care sa sugereze ca Marie Antoinette a spus asta vreodata.

Dragostea vietii ei a fost un ofiter suedez fulgerator

Desi relatia ei cu sotul ei a functionat pentru amandoi, nu i-a dat implinire romantica. Pentru asta s-a adresat unui ofiter suedez tanar si curgator. Hans Axel von Fersen a intalnit-o pentru prima data pe Marie Antoinette la o mascarada la Versailles in 1774, cand aveau amandoi 19 ani, iar von Fersen se afla in mijlocul unui turneu mare in Europa. Dar relatia lor nu a inceput cu seriozitate decat cativa ani mai tarziu, cand nobilul suedez s-a intors in Franta. Prietenia lor stransa a aprins zvonuri, iar von Fersen a scapat in America pentru a lupta cu fortele franceze pentru a scuti regina de un scandal .

Pana cand von Fersen s-a intors la Versailles in 1783, atractia lor a crescut doar. Desi istoricii raman impartiti cu privire la natura relatiei lor – a  fost dragoste platonica sau o aventura sexuala? – este larg acceptat faptul ca Marie Antoinette si von Fersen au avut o puternica afectiune unul fata de celalalt, care ar fi putut fi dragoste romantica.

Indiferent daca Marie Antoinette si von Fersen s-au angajat sau nu intr-o aventura pasionala, el i-a ramas loial pana la final. El a ajutat familia Mariei Antoinette in incercarea lor nereusita de a scapa de Franta in 1791 si chiar si-a ipotecat mosiile pentru a plati trasurile care trebuiau sa duca familia regala in siguranta.

Desi von Fersen a supravietuit revolutiei, el s-a intors in Suedia si nu s-a casatorit niciodata. La fel ca Marie Antoinette, a avut un sfarsit violent: o multime suedeza l-a ucis in 1810 .

Versiunea tabloidelor din secolul al XVIII-lea a atacat-o intotdeauna

Curtenilor si non-curtenilor le placea, deopotriva, sa o critice pe Maria Antonieta. Ca regina nascuta in Austria, ea a fost un candidat evident la critici, intrucat barbatii si femeile franceze o considerau straina. Cheltuielile sale extravagante pentru moda si bunuri imobiliare cu siguranta nu au ajutat lucrurile, iar Marie Antoinette a fost descrisa in mod obisnuit in caricaturi si brosuri ca lacoma, corupta si nefireasca in gusturile ei – a fost acuzata de adulter, lesbianism cu prietenii ei apropiati si toti ceilalti mod de comportament care ar fi socat societatea din secolul al XVIII-lea. Ea a fost chiar invinuita personal pentru starea precara a finantelor din tara.

Ea s-a nascut in Austria la una dintre cele mai puternice femei din Europa

Desi a murit regina a Frantei, Marie Antoinette sa nascut de fapt arhiducesa in Austria la 2 noiembrie 1755. Mama ei era imparateasa Maria Tereza, sefa ereditara a Sfantului Imperiu Roman. Maria Tereza a fost o legenda si una dintre cele mai puternice femei din Europa  – a fost formidabilul lider care si-a aparat mostenirea impotriva celor care se indoiau de capacitatea unei femei de a conduce Imperiul Habsburgic.

Marie Antoinette si-a petrecut majoritatea vietii departe de curtea austriaca, dar a mentinut o corespondenta cu mama ei, schimband scrisori cu ea aproximativ la fiecare doua saptamani . La fel ca mama ei, Marie Antoinette ar fi pusa intr-un loc in care legitimitatea pozitiei sale ar fi pusa la indoiala. Si, ca si mama ei, ar demonstra forta caracterului si vointei intr-un moment in care conteaza cel mai mult.

Cand era copila, l-a cunoscut-o pe Mozart

Marie Antoinette si Wolfgang Amadeus Mozart au fost probabil doi dintre cei mai renumiti europeni ai secolului al XVIII-lea. In mod ironic, cei doi indivizi s-au intalnit cand erau copii, cu mult inainte ca oricare dintre ei sa devina figuri istorice care se apropiau. Copil-minune Mozart a calatorit la curtea din Viena impreuna cu tatal si sora sa Nannerl (un muzician talentat in sine). Cand au fost prezentati familiei imperiale, tanarul Mozart a aruncat prudenta vantului si a  sarit in poala imparatesei Maria Tereza si a sarutat-o . Pentru a-si arata aprecierea fata de Mozart, Maria Tereza a prezentat imbracaminte de la proprii copii, Wolfgang si Nannerl. Una dintre rochiile de bal ale Mariei Antoinette i-a revenit lui Nannerl.