Cuplurile zilelor noastre, fata in fata cu infertilitatea

Decizia de a avea un copil este, fara indoiala, cea mai importanta din viata unui cuplu. Din pacate, tot mai putine cupluri de astazi aleg sa faca acest pas la o varsta tanara (pana in 35 de ani), majoritatea preferand sa amane decizia pana in momentul in care se simt emotional sau financiar pregatiti.  Desi acest tip de planificare ar putea parea justa, la prima vedere, ultimul cuvant in privinta momentului potrivit pentru conceptie il va avea nu mintea, ci … corpul. Specialistii atrag atentia asupra tendintei de crestere a infertilitatii in randul cuplurilor din Romania, in ultimii ani, astfel incat, in momentul actual, aproximativ un cuplu din patru este afectat de infertilitate.

Testeaza-ti potentialul fertil

”Absenta sarcinii dupa un an de viata sexuala regulata conduce la diagnosticul de infertilitate”, ne spune Dr. Diana Cocei, medic primar obstetrica-ginecologie, embriolog senior la Columna Medical Center.

Specialistii apreciaza ca frecventa frecventa patologiilor feminine si masculine in cazul cuplurilor infertile este, in prezent, de 1 la 1 (femeie / barbat).

Cu toate acestea, un semnal important de alarma este, in opinia medicilor, scaderea varstei la care apare diagnosticul de infertilitate, in cazul femeilor. ”Din nefericire, exista tot mai multe cazuri de menopauza precoce, de epuizarea rezervei ovariene la varste nepermis de tinere, pana in 30 de ani”, afirma dr. Diana Cocei. Desi in mod normal rezerva ovariana scade odata cu varsta, exista anumite femei care se confrunta cu o rezerva ovariana scazuta inca de la nastere. In alte cazuri, modul de viata si factorii exogeni determina o pierdere mai accelerata a unei rezerve ovariene normale. Reducerea rezervei ovariene este cauzata si de afectiuni ginecologice netratate (endometrioza mai ales cu localizare ovariana, interventiile chirurgicale pentru inlaturarea chisturilor ovariene), cat si de un mod de viata defectuos. Fumatul si alimentatia nesanatoasa sunt factori principali care duc la epuizarea mai rapida a stocului de ovocite.  

”Din pacate, in Romania exista o problema in ceea ce priveste informarea femeilor tinere despre riscul pierderii fertilitatii la varste mai tinere decat normal”, spune specialistul. Pentru a nu ajunge in situatia de a planifica un copil care nu va mai veni niciodata, medicii le sfatuiesc pe tinerele femei sa isi testeze potentialul fertil, printr-o simpla analiza de sange.

”Femeile tinere trebuie sa fie constiente ca nu pot deveni mame oricand, ca exista o varsta limita pentru fiecare, pe care nu o pot anticipa. De aceea, este bine ca ele sa se adreseze unui specialist pentru o serie de investigatii simple prin care pot afla cat timp mai au la dispozitie. Astfel, femeile foarte ocupate, care nu au timp sa se gandeasca la o sarcina decat dupa 35 de ani, vor afla cu certitudine daca acest lucru va fi posibil”, atrage atentia dr. Cocei.

 Fiecare cuplu, investigat individual

Pentru acele cupluri care nu reusesc sa conceapa un copil, medicii recomanda investigarea ”personalizata”, in functie de problemele specifice ale fiecaruia.

”Cuplul infertil trebuie investigat in mod individual, in functie de problema pe care o are. Primul care se testeaza este barbatul. Se efectueaza o spermograma si un test halosperm care sa ne dea informatii despre fragmentarea ADN-ului de la nivelul spermatozoizilor”, explica medicul Diana Cocei.  In functie de rezultatele obtinute, se va decide realizarea unor investigatii mai amanuntite.

”In ceea ce le priveste pe doamne, se incepe cu niste investigatii simple, cum ar fi cultura de col, germenii care intervin in mod obisnuit in infertilitate si cei ”banali”, se va realiza de asemenea un test Papanicolau. Apoi se testeaza rezerva ovariana cu anumiti hormoni care se testeaza pe profil bazal, ovulatia cu hormoni pe peak ovulator, dupa care se poate trece la testarea trompelor uterine. Femeile se sperie in general de aceasta investigatie, asteptandu-se la o manevra traumatizanta, dar nu este intotdeauna asa. Exista anumite patologii la nivelul trompelor care determina scaderea drastica a procentului de reusita a FIV pana la sub 5% si, din acest motiv, este absolut necesar sa stim cu exactitate situatia cu care ne confruntam”, spune dr. Diana Cocei.

In functie de problemele specifice descoperite pe parcurs, ”dosarul” fiecarui cuplu poate fi completate cu alte tipuri de investigatii.

Toate aceste rezultate vor fi prezentate medicului specialist, in cadrul consultului de infertilitate , pentru a stabili solutiile cele mai potrivite pentru a obtine sarcina.