6 decizii de ultima ora care au schimbat istoria lumii

Istoria se poate schimba intr-o clipa. O intoarcere gresita, o declaratie simpla sau o singura lovitura poate modifica pentru totdeauna cursul lumii si al oamenilor din ea. Uneori, istoria poate fi schimbata complet din intamplare , observatorii si participantii neavand nicio idee la ce moment monumental au asistat. Mai frecvent, insa, lumea se schimba intentionat, prin decizii intentionate, masurate, care schimba cursul istoriei. Uneori, aceste alegeri sunt luate de liderii mondiali sau de altii care au fost selectati de colegii lor pentru a lua astfel de decizii. Alteori, oamenii obisnuiti decid ce cred ei ca este cel mai bine pentru restul populatiei.

Intr-o situatie ideala, aceste decizii monumentale sunt luate cu mult timp pentru a lua in considerare argumentele pro si contra. Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna posibil. Uneori, alegerile trebuie facute rapid si fiecare trebuie sa traiasca cu consecintele. Aceste decizii de fractiune de secunda care au schimbat lumea sunt atat fascinante, cat si umilitoare, reamintind tuturor potentialul greutatii cuvintelor si actiunilor lor.

Teddy Roosevelt si-a salvat propria viata punand un discurs gros in buzunarul sanilor

Teddy Roosevelt, cel mai usor presedinte american de film de actiune, i-a placut sa tina discursuri marete. In 1912, in timp ce facea o noua candidatura la presedintie ca lider al unui nou partid politic, Progresistii, Roosevelt pregatise o diatriba de 50 de pagini pe care isi propunea sa o ofere publicului in asteptare. Inainte de a se indrepta acolo, Roosevelt a decis la intamplare sa impacheteze discursul si sa- l aseze in buzunarul de la piept , o mica decizie care i-a salvat curand viata.

Cand statea in picioare pentru a se adresa multimii, un atacator l-a impuscat pe Roosevelt in piept, dar glontul a fost foarte incetinit de bucata masiva de hartie din buzunar. Bineinteles, fiind elanul de taur care era, Teddy s-a ridicat totusi pe scena respectiva si a sustinut un discurs trepidant, chiar si cu o bucata de plumb in corpul sau.

Dorinta lui Buddy Holly de a spala rufe a schimbat istoria rockului

Unul dintre cele mai infame momente din istoria muzicii este 3 februarie 1959, cunoscut si sub denumirea de ,,Ziua in care a murit muzica”. In acea zi, Buddy Holly, Richie Valens si JP Richardson, Jr. (cunoscut si sub numele de Big Bopper), toti muzicieni celebri, au pierit cand micul lor avion s-a prabusit in Iowa. Dupa cum se dovedeste, ei se aflau doar in acel avion din cauza unei decizii eruptionale si aparent lipsite de consecinta a lui Holly.

Fusesera cu totii pe drum de ceva vreme si incepusera sa ramana fara haine curate . Erau programati sa ia un autobuz pana la urmatorul lor spectacol in Minnesota, dar Holly isi dorea cu adevarat niste haine curate si i-a convins pe ceilalti sa inchirieze un avion cu el, astfel incat sa poata ajunge devreme si sa spele rufele tuturor. Aceasta dorinta pentru skivvies proaspete s-a dovedit a fi fatala.

Schimbarea vitezei de ultima ora a condamnat Titanic

Scufundarea Titanicului este una dintre cele mai mari tragedii navale din istorie. Nava, cunoscuta ca fiind ,,de scufundat”, a lovit un aisberg in Atlantic si s-a scufundat la scurt timp dupa aceea. Exista o multime de vina pe care o avem pentru pierderea masiva a vietii in acea noapte, dar o parte apartine unei decizii de ultima ora de a schimba ofiterii.

Al doilea ofiter David Blair a fost indepartat din echipaj chiar inainte ca nava sa plece si a uitat sa predea cheia unui dulap care continea binoclu pentru supraveghere. Nava plecase inainte sa-si dea seama si, astfel, echipajul a trebuit sa vegheze pentru aisberguri folosindu-si doar ochii. Evident, acest lucru sa dovedit a fi extrem de inadecvat.

Norii au salvat Kokura de atacul nuclear

Pentru un astfel de cuplu monumental de evenimente, bombardamentele nucleare de la Hiroshima si Nagasaki nu au fost planificate in detalii incredibile. SUA nici macar nu erau siguri ca vor folosi instrumente nucleare decat cu mult timp inainte de a fi abandonate, iar lista lor cu potentiale orase tinta era mare. SUA nu au meditat asupra oraselor japoneze pe care sa le vizeze, deoarece predarea Japoniei era aproape garantata in fata materialelor nucleare.

Planul initial era ca Kokura sa fie lovita imediat dupa Hiroshima, dar un tanar echipaj pe nume Kermit Beahan a decis ca este prea tulbure pentru a vedea toata Kokura, asa ca a anulat-o . Aceasta a fost o pauza norocoasa pentru Kokura, dar nu atat pentru Nagasaki, optiunea secundara.

Gavrilo Princip si o intorsatura gresita adusa la primul razboi mondial

Gavrilo Princip a crezut ca a ratat sutul sau pentru a schimba istoria. El a facut parte dintr-un grup militant bosniac care a incercat sa ii dea afara pe conducatorii Imperiului Austro-Ungar si asta insemna ca a avut o problema cu arhiducele Franz Ferdinand. La 28 iunie 1914 , Princip si altii planuiau sa-l scoata pe Ferdinand in timp ce masina lui defila. Au aruncat o bomba sub masina, dar explozia a fost intarziata, iar Ferdinand a scapat nevatamat. O vreme mai tarziu, Ferdinand a decis sa viziteze victimele atacului la un spital local si i-a instruit soferului sau sa urmeze o ruta diferita de cea pe care se afla inainte.

Soferul a luat o cotitura gresita, a ajuns exact pe aceeasi strada si a condus chiar de Gavrilo Princip, care era inca acolo . Princip nu-i venea sa creada norocul si s-a indreptat spre a face poza care va declansa primul razboi mondial.

Lectura lenesa a dus la zidul Berlinului

Caderea Zidului Berlinului, care a avut loc in 1989, este unul dintre cele mai importante momente ale secolului XX. S-a intamplat si din  intamplare . Guenter Schabowski, purtator de cuvant al Biroului Politic al Germaniei de Est, gazduia o conferinta de presa despre posibilitatile Germaniei de Est de a permite calatoria prin Zid. Iata ce se intampla: chiar inainte de conferinta de presa, Shabowski a primit o nota de la Politburo care il actualiza despre ce sa spuna, dar nu a citit intreaga declaratie.

Dupa aproape o ora de vorbit, Schabowski s-a confundat putin si a fost confuz cu privire la politica actuala si la ceea ce discuta doar Biroul Politic si a supraestimat continutul acelei note anterioare conferintei. El a mentionat ca deschiderea granitei lor fortificate si calatoriile posibile pentru fiecare cetatean, care au atras atentia camerei.

Cand un reporter a intrebat cand vor intra in vigoare modificarile si altul a strigat ,,Imediat ?!” Schabowski a raspuns cu o distractie ,,Imediat. Imediat.” Acest lucru nu a fost in totalitate corect, dar cuvantul a iesit rapid, iar restul este istorie.