5 filme din anii ’90 pe care merită să le vezi o dată în viață

Multe filme din anii ’90 sunt considerate adevărate clasice, motiv pentru care oricine ar trebui să le vadă măcar o dată în viață.

Iată cele 5 filme:

1. Închisoarea îngerilor (1994) – Este considerat unul dintre cele mai bune filme din istorie, specialiștii ajungând la concluzia că este o capodoperă cinematografică. Are nota 9.3 pe IMDB din peste 2 milioane de voturi, ceea ce spune multe. Filmul prezintă povestea lui Andy Dufresne, un fost angajat al unei bănci care ajunge în închisoare, unde îl întâlnește pe Red, interpretat de Morgan Freeman. De fapt, filmul este redat din perspectiva personajului Red și prezintă relația de prietenie pe care acesta reușește să o construiască cu el. Închisoarea îngerilor a avut 7 nominalizări la Premiile Oscar și 2 la Globurile de Aur și, deși nu a câștigat niciun premiu, este unul dintre cele mai apreciate filme dintotdeauna. Astfel, ocupă locul 1 în topul celor mai bune filme din istorie realizat de IMDB.

2. From Dusk till Dawn (1996) – Acest film de acțiune horror a fost regizat de Robert Rodriguez, iar scenariul a fost semnat de Quentin Tarantino. În plus, din distribuție au făcut parte Harvey Keitel, George Clooney și chiar Tarantino. Filmul prezintă povestea a doi frați asasini, care iau o familie ostatică cu gândul de a trece în Mexic. Bugetul filmului a fost de 19 milioane de dolari, iar încasările au fost de aproape 60 de milioane de dolari. Filmul a mai avut două continuări, în 1999 și 2000. De asemenea, în 2001 a apărut jocul video From Dusk Till Dawn. Popularitatea filmului este destul de mare, astfel că pe cazino online NetBet poate fi găsit inclusiv slotul From Dusk Till Dawn. Acesta a fost lansat de compania Novomatic, iar printre simboluri se află personajele din film.

3. Schindler’s List (1993) – Acest film este inspirat din fapte reale și prezintă povestea lui Oskar Schindler. Fostul afacerist german a avut afaceri în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Practic, el se folosea de angajații evrei pentru a-și dezvoltă afacerea, în timp ce lucra cu armata germană. Totuși, pe măsură ce a observat modul în care nemții îi tratează pe aceștia, a început să se atașeze de ei și a încercat să salveze cât de mulți a putut. În cele din urmă, el a salvat viețile a 1.200 dintre aceștia. Filmul a câștigat 7 premii Oscar și are nota 8.9 pe IMDB. Încasările filmului au trecut de 320 de milioane de dolari, la un buget de 22 de milioane de dolari.

4. Saving Private Ryan (1998) – Unul dintre cele mai emoționante filme din istorie. În rolul principal se află Tom Hanks, care pornește în căutarea soldatului Ryan, interpretat de Matt Damon. Garnizoana condusă de Hanks trece prin numeroase provocări, dar nu se dă bătută. Filmul are nota 8.6 pe IMDB, a câștigat nu mai puțin de 5 premii Oscar și este un titlu de referință în industria cinematografică.

5. Goodfellas (1990) – Are o distribuție de excepție, ce îi cuprinde pe Robert De Niro, Ray Liotta și Joe Pesci, în timp ce regia i-a aparținut lui Martin Scorsese. Goodfellas redă povestea lui Henry Hill, un adolescent care face pași rapizi în lumea mafiei. La un buget de 25 de milioane de dolari, încasările au trecut de 47 de milioane de dolari și este considerat unul dintre cele mai bune filme cu mafioți din istorie. Goodfellas a avut șase nominalizări la Premiile Oscar, singurul câștigător fiind Joe Pesci, la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar. Totodată, a câștigat 5 premii BAFTA.