Vanatarea lui Buteanu – poate cel mai accesibil varf de peste 2500 m din Romania

Pentru ca multi sunteti in perioada aceasta in cautare de idei de iesiri in natura, va propun un traseu destul de usor insa plin de satisfactii. Si daca nu ati ajuns inca peste 2500 de metri altitudine, cu atat mai mult e de pus pe lista .

Este vorba despre Varful Vanatarea lui Buteanu din Fagaras (2507 m), aflat la doar 2 ore de Balea Lac.

Traseul porneste din apropiere de Cabana Balea, si este marcat cu triunghi albastru. Din pacate pentru cei mai putin antrenati, prima portiune a traseului este destul de solicitanta, pentru ca urca destul de abrupt pana in Saua Caprei. Insa odata ajunsi sus, veti uita de efort. Plus ca pe parcurs puteti face pauze pentru a privi inapoi spre Lacul Balea, deasupra caruia va ridicati.

Pe partea cealalta va asteapta lacul Capra, pe malul caruia va puteti odihni sau pe care il puteti admira de la inaltime de pe poteca ce continua (marcajul se schimba in cruce albastra) spre stanga spre Varful Vanatarea lui  Buteanu. Veti constata ca pe placute este trecut Vanatoarea, inca denumirea corecta este Vanatarea.

In continuare traseul nu este foarte greu, exista doar un scurt pasaj de catarare la un moment dat care va solicita indemanarea, insa cu atentie se poate depasi fara probleme. Dupa aceea, in scurt timp, sunteti pe varf, de unde aveti o panorama de exceptie.

Daca vremea tine cu voi, veti putea vedea chiar si Vf. Moldoveanu (varful din dreapta a trapezului din zona centru-stanga a pozei).

La intoarcere descatarati cu grija pasajul de care va ziceam mai sus (cu fata la stanca), si la final coborati cu atentie din Saua Caprei pana la Lacul Balea, si admirati din nou privelistea aeriana unica.

Rezervati-va in total 4 ore pentru acest traseu (la intoarcere veti face mai putin de 2 ore, insa veti face pauza pe varf), luati cu voi suficienta apa (minim 1 litru de persoana), incercati sa nu-l faceti chiar in mijlocul zilei (cu cat mai dimineata cu atat mai bine) si nu porniti fara bocanci! Bafta si vreme excelenta!

PS1. Pentru a evita aglomeratia mare de weekend de la Balea lac si de pe Transfagarasan, va recomand sa mergeti in timpul saptamanii.

PS2. Pozele sunt facute in iunie 2010. Daca mergeti in iulie-august, n-ar trebui sa mai gasiti zapada, iar lacurile vor fi dezghetate.