Mai multe burse pentru tinerii din Republica Moldova

In cadrul ultimei sedinte de Guvern, statul roman a crescut oferta de burse alocate elevilor si studentilor din Republica Moldova. Astfel, numarul de locuri bugetate a ajuns la 5000, coparativ cu anul trecut cand erau 2150.

„Ma bucur ca ministerul pe care il conduc stabileste cu Republica Moldova cea mai trainica legatura cu putinta: legatura prin educatie!”, a declarat Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Cele 2850 de locuri alocate suplimentar pentru tinerii romani din Republica Moldova in invatamantul preuniversitar si superior de stat, vor fi repartizate dupa cum urmeaza:

Invatamant preuniversitar – 550 de locuri

fara plata taxelor de scolarizare, cu bursa – 250 de locuri; fara plata taxelor de scolarizare, fara bursa – 300 de locuri.

Studii universitare de licenta (anul I) – 1.920 de locuri

fara plata taxelor de scolarizare, dar cu bursa – 390  de locuri in cadrul extensiunilor universitare ale Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati la Universitatea de „B.P. Hasdeu” din Cahul si ale Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi la Universitatea „A. Russo” din Balti; fara plata taxelor de scolarizare, fara bursa – 1.530 de locuri, din care 200 de locuri pentru absolventi de liceu din Romania.

Studii universitare de masterat – 330 de locuri

fara plata taxelor de scolarizare, fara bursa – 150 de locuri; fara plata taxelor de scolarizare, dar cu bursa – 180 de locuri in cadrul extensiunii universitare ale Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati la Universitatea de „B.P. Hasdeu” din Cahul.

Studii universitare de doctorat – fara plata taxelor de scolarizare, fara bursa – 50 locuri

Ne bucuram si noi pentru intarirea relatiei cu fratii nostrii din Republica Moldova. Desigur, intotdeauna este loc de mai bine. Ca de exemplu, ce ne facem cu acei tineri – poate viitor studenti – care nu-si permit sa vina in Romania pentru a urma un liceu sau, dupa caz, o facultate. Tragedia nu este atat de mare pentru ca si Republica Moldova are suficiente institutii de invatamant… Problema se pune din punctul de vedere al limbii romane – foarte multi dintre cei care locuiesc in Republica Moldova nu cunosc o boaba de romana. Si poate ca dorinta pentru invatat exista, dar nu au la dispozitie materialele necesare si nici buzunarul nu prea-i lasa. In acest scop, ar trebui sa organizam strangeri de carte care, ulterior, sa fie donate scolilor din Replublica Moldova.