Tratamente naturiste pentru gingivita

Gingivita este o inflamatie a gingiilor si este primul semn al unei parodontopatii si cauza principala de pierdere a dintilor. Simptomele sunt gingii de culoare rosu-albastrui, sensibile, inflamate, sangerande la periere.

Gingivita este cauzata de o igiena necorespunzatoare,  de placa dentara (un strat de bacterii si particule alimentare descompuse care sunt cauza principala a imbolnavirii gingiei) si tartrul dentar sau de proteze lucrate incorect care traumatizeaza mucoasa gingivala. Gingivitele apar si in bolile acute si cronice ale organelor interne, ale sistemului nervos, in tulburari metabolice si ale glandelor cu secretie interna. Astfel de gingivite apar in timpul sarcinii, in avitaminoze, in perioada de maturare sexuala, in bolile de sange etc.

Plantele, un tratament la indemana

Fumarita – se pregateste un decoct din o lingura de planta uscata si maruntita la o cana cu apa (250 ml), se fierb cinci minute, se lasa acoperit 15 minute, se strecoara. Se face gargara si spalaturi bucale de mai multe ori pe zi, ultima inainte de culcare.

Sulfina – infuzie din patru lingurite cu pulbere de planta sau planta uscata si maruntita peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperit 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi. Tratamentul se poate aplica si in cazul abceselor dentare si al aftelor.

Sunatoare – infuzie din doua linguri cu planta uscata si maruntita peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se fac mai multe gargare pe zi, apoi se clateste gura.  Tratamentul este folositor si pentru abcesele dentare.

Musetel – infuzie din doua linguri cu flori uscate si maruntite peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Dupa 20 de minute se strecoara, iar pentru gingivite infuzia se tine calduta in gura. Pentru stomatite, infuziei i se adauga 4 g acid boric, solutie cu care se fac mai multe gargare pe zi, din care una inainte de culcare.

Coada calului – infuzie din doua linguri pulbere de planta uscata peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute, se strecoara si se fac doua sau mai multe spalaturi bucale pe zi. 

Turtita mare – infuzie din doua linguri cu planta uscata. Se face gargara si se clateste gura de mai multe ori pe zi, din care ultima seara, inainte de culcare. Portocale – cu sucul obtinut din stoarcerea unei portocale se fac tamponari locale.

Cum te aperi impotriva gingivitei

Pentru o buna igiena bucala, este necesara curatarea de catre stomatolog a tartrului dentar de cel putin doua ori pe an, iar dintii cariati trebuie sa fie plombati la timp. Curatarea zilnica si dupa fiecare masa a dintilor si a protezelor. Periajul dintilor si gingiilor timp de 3-5 minute si folosirea atei dentare dupa fiecare masa. Masajul gingiei se face frecand gingia intre degete (degetul mare si aratator), masaj care activeaza circulatia sangelui in gingii. Se recomanda reducerea fumatului si consumul ponderat de alcool. Acestea scot vitaminele si mineralele din organism, ele fiind vitale pentru o cavitate bucala sanatoasa.