Totul despre entorsa de gleznă

Entorsa este o afecțiune des întâlnită a gleznei. Zilnic, la nivel național cel puțin 2000 de persoane sunt afectate. Entorsa apare cel mai frecvent în timpul practicării sporturilor sau activităților fizice, dar poate apărea și în timpul mersului pe suprafețe neregulate sau atunci când călcăm strâmb.

Glezna – sau articulația talocrurala, reprezintă complexul articular care permite orientarea piciorului în toate direcțiile spațiului. Mai mult de atât, ea are rol de transmitere a greutății spre suportul de sprijin în statică și locomoție.

Entorsa este o afecțiune des întâlnită a gleznei. Zilnic, la nivel național cel puțin 2000 de persoane sunt afectate. Entorsa apare cel mai frecvent în timpul practicării sporturilor sau activităților fizice, dar poate apărea și în timpul mersului pe suprafețe neregulate sau atunci când călcăm strâmb.

Chiar dacă sunt frecvente, entorsele de gleznă nu sunt leziuni minore în toate cazurile. Un procent de 25% din cei care fac o entorsă prezintă pe termen lung dureri în articulație și ulterior o oarecare sensibilitate.

Tratamentul inițial al unei entorse de gleznă include odihnă, gheață, compresie și elevație.

Despre entorsa de gleznă

Pe scurt, entorsa constă în ruperea sau întinderea ligamentelor. Acestea din urmă sunt structuri elastice și reprezintă acele benzi dure de țesut fibros care leagă două oase în articulații. Ligamentele contribuie la menținerea în poziție corectă a oaselor gleznei, dar și la stabilitatea articulației în sine. Mai mult de atât, acestea protejează articulația gleznei de mișcări anormale, precum răsucirea piciorului. În mod normal, ligamentele se întind la anumite limite, revenind apoi la dimensiunea lor inițială.

Entorsa de gleznă intervine atunci când laba piciorului se răsucește dincolo de limitele sale motrice normale, în urma activității fizice intense, a mersului pe o suprafață neregulata sau în urma unui pas făcut greșit. Entorsa severă poate duce chiar la ruperea efectivă a fibrelor elastice care compun ligamentele.

Cum se produce entorsa?

Dacă are loc o inversiune (răsucire internă) sau o eversiune (răsucire externă) a labei piciorului față de gleznă, forța respectivă va duce la întinderea ligamentelor dincolo de lungimea lor obișnuită. E de la sine înțeles faptul că dacă forța va fi prea mare, ligamentele se pot rupe cu ușurință. Așadar, intensitatea forței deformante la care este supusă glezna determină totodată gradul de entorsă a acesteia. Există trei principale tipuri de entorse: ușoară (gradul 1), moderată (gradul 2) și severă (gradul 3).

Care sunt tipurile de entorsă?

Așa cum spuneam în rândurile de mai sus, gradele de entorsa variază de la o simplă întindere până la o ruptură completă. Entorsele sunt de regulă clasificate în trei grade, toate reflectând gravitatea leziunii ligamentoase. E important de menționat faptul că gradul de entorsă a gleznei va afecta în mod direct timpul de recuperare și tipul de tratament.

  • Entorsa de gradul I: acest tip de entorsă ușoară este foarte comun și reflectă întinderea ușoară a ligamentelor, având un nivel mai scăzut de deteriorare a fibrelor constituente. Se caracterizează printr-o sensibilitate ușoară în zona afectată, cu umflare minimă (edem) și rigiditate. De regulă, vânătăile sunt mai puțin frecvente la entorsele de gradul întăi.
  • Entorsa de gradul II: entorsa moderată implică ruptura parțială a ligamentului. Cu alte cuvinte, există o ruptură doar la nivelul unor fibre ale acestuia. Entorsa de gradul II se caracterizează printr-o durere moderată la mers, sensibilitate, edem (umflare) și echimoză (învinețire). Entorsa moderată e de cele mai multe ori e asociată cu mișcarea redusă. La examinarea gleznei, odată cu mișcarea acesteia în anumite poziții, se poate observa o mobilitate anormală în articulație. Din punct de vedere al tratamentului, medicamente precum ibuprofen sau aspirină ajută la ameliorarea durerii. Totodată, odiha, elevația și aplicarea pachetelor de gheață ajută foarte mult la reducerea umflăturii. Mai mult, sesiunile de terapie fizică încurajează restaurarea funcției. Față de entorsa de gradul I, timpul de recuperare tipic unei entorse de grad II este de 1-2 luni.
  • Entorsa de gradul III: entorsa severă înseamnă ruperea completă a ligamentului afectat și este corelată cu o instabilitate mare a articulației, ceea ce poate duce la creșterea riscului de leziuni repetate la nivelul gleznei. E cel mai grav tip de entorsă, deoarece dacă ruptura e destul de gravă se poate chiar sparge ligamentul, împreună cu unele oase mici. Glezna va avea o sensibilitate semnificativă, și va prezenta umflare, sensibilitate, durere și vânătăi. În ceea ce privește tratamentul, acesta poate include imobilizarea articulației cu ajutorul gipsului sau a unei atele. În plus, terapia fizică și reabilitarea pe o perioadă de câteva luni vor facilita restaurarea funcției articulației. În cazul în care nu apar îmbunătățiri în urma imobilizării și a terapiei fizice, se poate lua în calcul reconstrucția chirurgicală a ligamentului rupt.

Tratament și recuperare

Majoritatea entorselor de glezna necesită doar o perioada de protecție pentru a se vindeca. În funcție de gradul acesteia, medicul ortoped îți poate recomanda imobilizarea gipsată sau purtarea unei orteze membru inferior. Pentru achiziționarea unui astfel de dispozitiv medical, consultă modelele de orteze glezna de la E-motion.

Sursa foto: https://e-motion.ro/orteza-pentru-imobilizarea-gleznei-walker-rom-m/ 

Timpul de vinedecare variază, de la 4 la 6 săptămâni, și sunt recomandate anumite exerciții fizice pentru prevenirea rigidizării articulației. Recuperarea prin exerciții fizice contribuie la reducerea inflamației și a durerii, și totodată previne cronicizarea problemelor la nivelul gleznei.

În general, cea mai bună metodă de prevenire a apariției entorsei de gleznă este menținerea forței și a tonusului muscular, precum și a flexibilității gleznei. Ai grijă să faci încălzirea corespunzătoare înainte de a face activități care necesită efort fizic. Fii atent la suprafața pe care te deplasezi și poartă încălțăminte adecvată terenului.