Top 10 cele mai periculoase sporturi

Sportul este menit sa fie distractiv, nu? Un pic de concurenta prietenoasa, un pic de legatura … si uneori o calatorie catre ER. In majoritatea sporturilor exista riscul de accidentare iar unele sunt mai periculoase decat altele. Nu exista nicio modalitate definitiva de a clasifica care sunt cele mai periculoase sporturi, dar am folosit date din Sondajul NEISS 2010 privind admiterile ER pentru a gasi sporturile cu cel mai mare numar de raniti intr-un an. Desigur, acest lucru nu tine cont de faptul ca unele sporturi sunt mai populare decat altele – hockey-ul este in general recunoscut a fi destul de periculos, dar numarul total de accidentari nu se apropie de sporturile mai populare, pur si simplu pentru ca mai putine persoane il joaca.

Lacrosse

Timp de multi ani scos ca o relicva din povestile scolare ale lui Enid Blyton, lacrosse si-a revenit in ultima vreme, odata cu formarea Major League Lacrosse in 1999. Este inca o scena profesionala relativ mica, cu doar opt cluburi, dar acolo este un circuit amator infloritor, care este probabil locul de unde provin toate leziunile – 90.634 dintre ele in 2010. Este clasat drept ,,sport de coliziune” de catre NCAA, dar, potrivit unui parinte lacrosse, aproximativ 40% dintre leziuni provin din entorse si tulpini, mai degraba decat de la contact.

Patinajul

Din anumite motive, lista face diferenta intre Patinaj (81.050 de rani) si Patinajul in linie (16.701), dar combinarea celor doua va ofera un total de 97.751. Pentru ambele sporturi, cea mai mare rata de vatamare apare la copiii de 5-14 ani, ceea ce sugereaza ca multe dintre aceste leziuni se intampla atunci cand copiii invata sa patineze si, prin urmare, se incadreaza. Un alt studiu facut pentru 186 de leziuni de patinaj ofera varsta medie de 25,3, dar, de asemenea, spune ca patinatorii au o sansa mai mare de a fi raniti daca nu au facut alte sporturi, ,,mai ales la prima incercare”. Asadar, este periculos doar daca nu stiti ce faceti – problema este etapa prin care treceti cand incercati sa aflati ce faceti… si de aici apar fracturile si leziunile tesuturilor moi.

Snowboarding si Ski

Exista cateva dintre aceste tipuri de ,,atasati-va la ceva si mergeti undeva cu viteza” sporturi din lista, ceea ce nu va surprinde absolut pe nimeni. Aceste sporturi de iarna ajung pe lista, deoarece sunt foarte specifice locatiei – daca acest lucru a fost facut de stat, este putin probabil ca Florida sa aiba cantitati imense de accidente de snowboard. Totusi, totalul este unul impresionant de 103, 274 si 38.585 dintre acestia se afla in grupul de varsta 15-24 de ani – din nou, nu prea surprinzator. Ca un al treilea fapt inestetic, barbatii realizeaza in jur de doua treimi din toate leziunile de snowboarding (si schi) – deci putem ghici ca o multime din acesti raniti sunt barbati tineri.

Skateboarding

Leziunile cu skateboard-ul au in total 130.627 in 2010 si din nou au fost raniti adolescenti si tineri, cu 58.891 incadrati intre 5-14 ani si 56.190 incadrati intre 15-24. De asemenea, trebuie sa acordati putina atentie celor 185 de pensionari care s-au accidentat pe skateboard si spera ca nu au patit nimic grav. Evident, skateboarding-ul este un mod de transport, precum si un sport competitiv, dar il socotim, deoarece majoritatea oamenilor care fac skate o fac pentru distractie, mai degraba decat pentru transport.

Inotul

Toate aceste sporturi prezinta riscuri inerente, dar inotul este singurul in care te pui in pericol doar intrand in apa. Oamenii nu sunt conceputi in mod ideal pentru a respira in apa si astfel este posibil ca inotatorii cu experienta sa intre in pericol in piscina daca se intampla ceva neasteptat. Dar nu inecatul este cel care provoaca cele mai multe leziuni la inot – este incordarea repetitiva pentru a face ture la nesfarsit si acesta este principalul risc pentru inotatorii competitivi. In 2010 au fost 202.051 in total, desi se iau in considerare si ranile cauzate de echipamente. Suficient pentru a te face sa vrei sa ramai pe uscat.

Fotbalul

Desigur, aceste sporturi sunt mult mai periculoase atunci cand exista mai multe persoane implicate, iar sporturile de contact precum fotbalul sunt o sursa primordiala de accidentari. Totalul pentru fotbal este de 226.142, ceea ce este destul de mare, avand in vedere ca este un sport minoritar din America – sunt doar 11 echipe in liga profesionala. Nu este clar cat de multi oameni il joaca la nivel de amatori, dar acele accidentari trebuie sa vina de undeva – cei 95.854 din grupa de varsta 5-14 ani sugereaza ca multe dintre accidentari se datoreaza copiilor care doar se lovesc cu picioarele. Aceste lovituri pot fi destul de periculoase, chiar si atunci cand este doar un joc in curte!

Baseball/ Softball

Adaugarea batelor in joc nu creste decat sansa de accidentare, nu-i asa? Asta ne spun statisticile privind prejudiciul pentru baseball si softball – 282,008. Dar batele de fapt reprezinta doar un numar mic in lista leziunilor de baseball obisnuite, care includ ruperea muschilor umarului (de la pitching), leziuni la genunchi de la alergare si cranii fracturate de la mingii care zboara cu peste 100 km / h. Combinatia dintre alergare rapida, balansare rapida si oameni care se deplaseaza in directii diferite este in mod clar destul de periculoasa si, din nou, pare sa fie jucatorii mai tineri care se ranesc – 114,004 dintre accidentari se afla in grupul de 5-14 ani.

Fotbalul american

Unul dintre cele mai notorii sporturi pentru ranirea adolescentilor este fotbalul. In ciuda tuturor echipamentelor de protectie, 199.414 dintre ei au reusit sa sufere o vatamare in 2010, ceea ce a dus probabil la mult timp in afara scolii. Dar, din nou, numarul de raniti din grupul 5-14 este un numar masiv de 240.879 – si exista chiar 1.644 de raniti in grupul 0-5 – in mod evident cel mai bun mod de a sustine un sport national este sa-l incepem de mici. Toate acestea duc la un numar total de 489.676, dintre care 462.506 erau barbati. Totusi, in mod remarcabil, doar 10.801 dintre aceste leziuni au necesitat internarea in spital – adica doar 2% din toate leziunile si mai putin decat numarul de internari din spital din acel an pentru accidentari legate de deschiderea conservelor (13.014). Asadar, poate parea un sport foarte periculos si exista o multime de leziuni, dar volumul de leziuni are legatura cu popularitatea pura a sportului si se pare ca accidentarea grava este rara.

Basketball

Nu ai crede ca baschetul va depasi fotbalul la capitolul pericol, nu-i asa? Dar, cu 528.584 de rani descurajante, se intampla. Oamenii care practica acest sport sunt mai in varsta decat cei de la fotbal, majoritatea fiind in grupul 15-24 (258.225) si inca 102.212 intre 25-64. Dar asta nu inseamna ca copiii nu se ranesc in continuare – inca 165.240 de accidentari in intervalul 5-14. Deci, ce este atat de periculos in baschet? Ei bine, exista impactul pe care saltul il are asupra corpului tau – comprimarea oaselor si depunerea eforturilor asupra muschilor – si efortul fizic al driblingului constant in joc. Multe dintre leziuni sunt carceii si entorsele.

Ciclismul

Acum, ciclismul poate parea un pic de inselaciune, fiind un mod de transport, precum si un sport, dar, avand in vedere ca rata nationala de navetisti este doar 0,61% (dar in crestere), putem presupune ca majoritatea oamenilor care practica ciclismul o fac in timpul liber, mai degraba decat pentru a ajunge la munca. Iar marea majoritate a accidentelor legate de bicicleta se afla in grupa de varsta 5-14 ani – 206.546 din totalul de 541.746. Exista, de asemenea, un nivel inspaimantator de vatamari in grupul de varsta 0-4 ani, cu peste 28.000 de vizite ale prescolarilor la ER in 2010. Bicicletele sunt periculoase. Ele sunt inalte, in raport cu inaltimea dvs., sunt vulnerabile la cea mai mica adancitura de pe suprafata drumului si trebuie sa impartiti spatiul cu masinile si camioanele – cel putin se intampla in orase precum Londra, unde 6 biciclisti au murit in ultimele saptamani. Dar pentru un copil independent, nu este nimic mai convenabil decat o bicicleta.