Siragul de „perle” al Turciei

Istoria Turciei incepe cu peste 25.000 de ani in urma, cu primele marturii arheologice. Potrivit istoricilor, cele mai timpurii comunitati umane s-au intemeiat pe teritoriul Turciei de azi. Hititii, ferigienii, grecii, romanii, bizantinii, cruciatii, mongolii, otomanii si multi altii au lasat in urma lor arta si cultura specifica pe care turcii le-au conservat si transformat in ceea ce numim astazi turism de „cinci stele”.
 
Paradisul aflat in apropierea Golfului Antaliei, orasul Antalya isi are originile adanc inradacinate in istorie, inca din secolul I i.H. Potrivit legendei, atunci cand regele Attallos al II-lea a descoperit acest tinut, le-a spus oamenilor sai ca „acesta este cu siguranta Paradisul”. Situat in mijlocul a numeroase frumuseti naturale, Antalya este cel mai important centru turistic al Turciei. Formele de relief spectaculoase, ce combina intr-un mod deosebit muntele cu marea, bulevardele strajuite de palmieri, renumitul port din partea istorica, unde se afla si cartierul cu case de lemn, iti dau impresia ca te-ai intors in timp.
 
Muntii Taurus, martori a mii de ani de istorie, isi oglindesc imaginea in apele cristaline ale Mediteranei, reflectand forme neregulate si oferind conditii excelente pentru practicarea alpinismului. Antalya este mangaiata de razele soarelui 300 de zile pe an, fiind un „Mecca” al sporturilor nautice si al plajelor cu nisip fin. Pretul unui sejur de opt zile incepe de la 500 de euro de persoana. Acesta include cazarea la hotel de patru si cinci stele in regim „all inclusive” plus transportul cu avionul. Cuibul piratilor Alanya este o regiune veche de peste 20.000 de ani si reprezinta astazi o frumoasa destinatie de vacanta. Simbolul local este castelul situat in varful unei coline, odata o celebra fortareata otomana. In incinta acesteia se gasesc ruinele a sase biserici, iar in partea nord-vestica se afla o platforma unde prizonierii primeau ultima sansa sa scape cu viata – un salt… mortal in mare.
 
Altfel, erau omorati imediat. Aceasta mica statiune a fost odata lacasul celor mai puternici si de temut pirati ai Mediteranei. Astazi Alanya te incanta cu numeroase hoteluri, restaurante cu specific pescaresc, cafenele si baruri care abia asteapta sa fie descoperite. Pentru sapte nopti de cazare tariful este cuprins intre 450 si 650 de euro de persoana. Include cazare la hotel de cinci stele, pensiune completa si transport cu avionul.

Statiunea „ultra all inclusive” Belek este o minune a naturii, fiind descoperita in anul 1984 ca regiune turistica si declarata apoi „Centrul Turistic Belek”. Se gaseste la 30 de kilometri de Antalya si este din ce in ce mai cautat pentru plajele superbe, hotelurile de lux si terenurile de golf. Este o statiune exclusiv turistica, care pe langa apele turcoaz ofera unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat – orasul roman Perge. Aici se afla un amfiteatru deosebit de cunoscut si este unul din cele mai bine conservate teatre romane din lume – Aspendos. Pe langa plaja si baie in mare, poti face aici excursii cu barca, echitatie, safari prin munti sau sa vizitezi cascada Manavgat. O saptamana de vacanta in Belek costa intre 600 si 1.000 de euro de persoana. Acest pret include cazarea la hotel de patru si cinci stele in regim „ultra all inclusive”. Simfonia culorilor Kemer se aflata la poalele muntelui Turus si te intampina cu albastrul stralucitor al marii, tonurile de verde al padurilor de pini si albul imaculat al caselor traditionale. Situata doar la 40 de kilometri de Antalya, e proiectata pentru a combina frumusetile naturale cu posibilitatile multiple de relaxare, pentru o vacanta perfecta.

Portul (in trecut avea rol de centru comercial) iti ofera sansa de a practica numeroase sporturi nautice, iar faleza din apropiere e intesata de magazine, baruri, cafenele si restaurante cochete. In apropiere se gaseste Olympos, un ansamblu care contine un teatru antic si un templu din Evul Mediu. In parcul tematic Yuruk (nomad) poti urmari pe viu cum se practica diferite mestesuguri traditionale. O saptamana de vacanta in Kemer costa 350 si 700 de euro de persoana, in functie de clasificarea hotelului. Tariful include transportul si trei mese pe zi.