Criza de sange in spitalele din Romania. Afla aici cum poți sa donezi și ce beneficii ai

Romania se confrunta cu o criza acuta de sange in toate spitalele. Din cauza numarului mic de donatori, centrele de transfuzii din țara  pot acoperi doar jumatate din cererile de sange ale spitalelor.

Aime Bugner, psiholog la Institutul Național de Hematologie și președinta a Asociației Donatorilor Voluntari de Sange, spune ca inca din 1990 s-a instalat criza de sange și ca ea s-a amplificat cu timpul.Vinovați putem gasi oriunde, dar acest lucru nu rezolva problema critica a lipsei sangelui din spitalele romanești.

Conducerea Maternitații Cuza Voda din Iasi face un apel la populatie sa vina sa doneze sange, iar pacientele care se prezinta la unitatea medicala și au nevoie de acest lichid vital trebuie sa aduca si donatori. Viata unei gravide internate la Maternitatea Cuza Voda, miercuri seara, a fost salvata la limita, pentru ca doctorii nu gaseau  sangele necesar. Femeia a intrat in șoc hemoragic, iar singura ei sansa era transfuzia de sange.

Clinicile de chirurgie, oncologie si hematologie din Cluj-Napoca se confrunta și ele cu o criza de sange.Medicul Andrei Cucuianu, de la Clinica de Hematologie, a afirmat ca spitalul are nevoie de peste 20 de unitati de transfuzie pe zi, iar sangele primit este insuficient.

La Buzau stocul de sange insuficient din grupele rare, zero negativ, B negativ si AB negativ le da mari batai de cap autoritatilor medicale.

Țara noastra este codașa Europei și in acest domeniu. Dupa Albania, ne aflam pe penultimul loc ca numar de donatori raportat la populația generala.

Daca vrei un motiv pentru care sa mergi sa donezi, imagineaza-ți ca o persoana draga tie ar putea pieri din cauza crizei din centrele de transfuzii din Romania. Imagineaza-ți ca doar 66% dintre cei care au avut nevoie de sange anul trecut au și primit.

Poți dona sange daca ai varsta cuprinsa intre 18 și 62 ani, ai o greutate corporala minima de 50 kg, ai tensiunea arteriala maxima de 20 mmHg iar minima 10 mmHg, nu ai afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer și daca au trecut 60 zile de la ultima donare.

Ca rasplata pentru donarea sangelui veți primi șapte bonuri de masa, o zi libera de la serviciu și posibilitatea unui abonament redus la transportul in comun.

Cel care doneaza sange are și beneficii ce țin de sanatate.  Sangele este improspatat, imunitatea organismului crește iar riscul de paralizie și accident vascular se reduce cu 30%. In urma donarii de sange, rezistența organismului la șocuri crește, astfel ca, daca vei suferi un accident, reactia organismului ii va ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sange și inlocuirea lui.