Prevenirea bolilor cardiovasculare la femei

O treime din femei mor ca urmare a unei boli cardiovasculare. In ciuda aparentelor, numarul lor este mai mare decat al barbatilor care decedeaza in urma acestor afectiuni.

Un grup de cercetatori americani a realizat un studiu privind preventia bolilor cardiovasculare in randul femeilor. Cercetatori de diferite specialitati, de la cardiologi la epidemiologi, ginecologi, neurologi, la medici de familie sau staticieni, au publicat rezultatele studiului in “Circulationi, revista a Asociatiei Americane privind studiul inimii. Aceasta asociatie elaboreaza de mai multi ani studii de acest gen, pe care le actualizeaza periodic.

Prima cauza de deces

Medicii americani au constatat ca cele mai multe femei mor in urma unei boli cardiovasculare. Acest fenomen este evident de mai multa vreme, iar tendinta este una crescatoare. Nu se cunoaste inca de ce aceste afectiuni cauzeaza decesul mai multor femei decat barbati. Cercetarile prezente se orienteaza acum spre genetica, despre care se crede ca ar putea sa ofere unele raspunsuri in acest sens. In lipsa, cel putin pentru moment, a unor rezultate ferme ale acestor cercetari, medicii se orienteaza spre prevenirea afectiunilor inimii la femei. Se stabileste in primul rand care este riscul pentru ca o femeie sa fie predispusa la aceasta afectiune.

Acest risc se stabileste in functie de anumiti indicatori, printre care istoricul medical al familiei, simptomele afectiunilor cardiovasculare, examinari fizice, care includ indexul masei corporale si marimea taliei, analize de laborator sau tendinta spre depresie. Ghidul pe care il propune grupul de cercetatori este unul sintetizat, pentru a fi pe intelesul tuturor, pe cele mai importante aspecte.

Recomandarile medicilor

Pentru a preveni bolile cardiovasculare la femei, medicii americani fac mai multe recomandari referitoare la stilul de viata, administrarea preventiva de medicamente, dar si pentru situatiile in care exista un risc major de imbolnavire.

Stilul de viata

Acesti indicatori se refera la dieta, activitatea fizica si psihica, fumat. Este bine ca femeile sa aiba o dieta bogata in fructe si legume, sa consume peste si ulei de peste, de cel putin doua ori pe saptamana. Ele trebuie sa evite cat de mult posibil produsele bogate in grasimi saturate si pe cele care cresc nivelul colesterolului. Consumul de alcool nu trebuie sa depaseasca un pahar pe zi (de preferat vin). Pentru completare, este bine sa fie introduse in dieta capsule de acizi grasi Omega 3, mai ales in cazul femeilor care sufera deja de o boala cardiovasculara si a celor care au un nivel ridicat al trigliceridelor. Activitatea fizica este foarte importanta pentru inima noastra. Ideal ar fi ca zilnic sa dedicam exercitiilor fizice sau oricarui sport 30 de minute. Perioada creste la 60-90 de minute pentru femeile care trebuie sa scada in greutate. Este inclus in acest interval si mersul pe jos. Pastrarea unei greutati corporale optime este esentiala pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

De aceea femeile cu probleme de greutate trebuie sa combine activitatea fizica cu un regim caloric scazut. Depresia poate fi si ea un factor declansator al bolilor de inima. Aceasta “inclinatiei specifica femeilor nu trebuie neglijata. Ea trebuie tratata ca atare, mai ales cand o boala cardiovasculara este deja instalata. Factorii provocatori de stres trebuiesc si ei indepartati sau cel putin diminuati. De asemenea, fumatul activ sau pasiv este extrem de daunator pentru inima femeilor. De aceea medicii ne recomanda un program combinat de consiliere si medicatie care sa ne ajute sa renuntam la acest viciu.

Beneficiile aspirinei

Dintre medicamentele care pot fi administrate preventiv, cea mai indicata este “banalai aspirina. Are efecte benefice dovedite, spre deosebire de alte medicamente. Terapia cu aspirina poate fi urmata de femeile cu un risc crescut de boli cardiovasculare, daca nu au alte contraindicatii, cum ar fi afectiuni ale stomacului. Pentru acestea din urma, aspirina poate fi inlocuita cu clopidorel. Terapia cu aspirina este indicata in conditiile in care presiunea sangelui se afla sub control si daca pacienta nu sufera de boli gastrointestinale (aspirina in cantitati mari si administrata perioade lungi poate provoca hemoragii gastrointestinale). In afara aspirinei, femeilor care sufera de sindrom acut coronarian sau de disfunctii ventriculare medicii le pot indica si administrarea de beta blocante.

Interventii in caz de risc major

Se considera ca exista un risc major pentru afectiuni cardiovasculare atunci cand presiunea sangelui este ridicata, daca nivelul lipidelor si al lipoproteinelor este crescut si in cazul femeilor care sufera de diabet. In aceeasi categorie intra si nivelul ridicat al trigliceridelor, ca si al colesterolului. Daca la analizele efectuate acesti indicatori (toti sau numai o parte) sunt negativi, trebuie intervenit atat medicametos, cat si prin modificarea stilului de viata.

Boli cardiovasculare

‘ Sindroame valvulare ‘ Stenoza mitrala ‘ Insuficienta mitrala ‘ Stenoza aortica ‘ Insuficienta aortica ‘ Sindroame pericardice ‘ Endocardita infectioasa ‘ Cardiopatia ischemica ‘ Angina pectorala ‘ Infarctul miocardic ‘ Hipertensiunea arteriala (HTA) ‘ Insuficienta cardiaca ‘ Tumori cardiace ‘ Cord pulmonar cronic ‘ Arterioscleroza ‘ Tromboflebita ‘ Sindrom posttrombotic ‘ Varicele membrelor inferioare ‘ Insuficienta venoasa cronica

Stiati ca…

‘ Inima este o pompa puternica, musculara, de marimea unui pumn, care pompeaza sangele prin sistemul circulator? ‘ In fiecare zi, inima bate (se dilata si se contracta) de aproximativ 100.000 ori si pompeaza 7.200 litri de sange? ‘ Intr-o viata de 70 ani, inima bate de peste 2,5 miliarde ori? ‘ Sistemul circulator este o retea de tuburi elastice prin care circula sangele, transportand oxigenul si substantele nutritive la toate celulele corpului? Este alcatuit din inima, plamani, artere, arteriole (artere mici), capilare (cele mai mici vase sanguine), venule (vene mici) si vene, prin care sangele se intoarce la inima.

Daca toate vasele de sange ar fi puse cap la cap, ar avea 100.000 km, suficient pentru a inconjura Pamantul de doua ori? ‘ Sangele distribuie oxigen si substante hranitoare tuturor organelor si tesuturilor corpului, inclusiv inimii? El se incarca si cu produsele reziduale din celule, care vor fi eliminate prin rinichi, ficat si plamani.