De ce si de unde apare senzatia de nod in gat?

Cu siguranta, la un moment dat, de-a lungul vietii, ai experimentat senzatia unui nod in gat. Dar stii de ce se poate intampla asta? Senzatia de nod in gat este o perceptie foarte enervanta si frecventa. Majoritatea oamenilor care se confrunta cu asta simt ca li se va inchide gatul si nu vor putea respira.

Adevarul este ca acest disconfort poate fi legat de diferite probleme de sanatate. Cu toate acestea, una dintre cauzele sale principale este anxietatea. In aceste cazuri, de obicei se numeste balon isteric , desi este important de subliniat ca nu are nimic de-a face cu isteria in sine.

Este important sa recunoastem simptomele care insotesc aceasta problema pentru a diferentia ceea ce o cauzeaza. Prin urmare, in acest articol va explicam tot ce trebuie sa stiti despre senzatia de nod in gat.

De ce ni se face un nod in gat?

Senzatia de nod in gat este un simptom care poate avea numeroase origini. In cele mai multe cazuri, gasirea unui diagnostic exact este destul de complicata pentru un medic.

Problema este ca disconfortul este o manifestare comuna a unei probleme de anxietate subiacente. Aceasta inseamna ca la multi pacienti nu se gaseste o cauza fizica si tind sa solicite diferite teste complementare care intarzie tratamentul adecvat.

Aceasta senzatie de nod in gat se numeste globus hysterique atunci cand cauza este anxietatea. Mecanismul prin care apare este inca necunoscut.
Dupa cum se mentioneaza, s-ar putea datora faptului ca muschii care alcatuiesc gatul se contracta. O alta ipoteza este ca se datoreaza refluxului gastroesofagian, care este o boala asociata frecvent cu gastrita de stres si anxietate.

Cu ce ​​poate fi confundata aceasta senzatie? 

A distinge daca cauza este anxietatea sau un alt motiv poate fi dificil, asa cum am mentionat deja. Uneori, globus hysterique este confundat cu tulburari care afecteaza esofagul sau pieptul.

De exemplu, poate fi confundat cu spasmul esofagian, cu tumori la nivelul gatului sau cutiei toracice . Aceste boli sunt de obicei insotite de acea senzatie de nod in gat, precum si de dificultati la inghitire (disfagie) sau chiar de respiratie.

Alte cauze mai putin frecvente ale nodului in gat sunt urmatoarele:

 • Miastenia gravis.
 • Distrofia miotonica.
 • Miozita autoimuna.

Caracteristicile nodului in gat

Cand nodul din gat se datoreaza anxietatii, de obicei prezinta unele trasaturi caracteristice. Contrar a ceea ce se poate presupune, acest sentiment nu apare in momentele in care se traieste cel mai mult stres.

De fapt, se intampla invers. Este mai frecvent ca opresiunea sa apara in momente de liniste , ceea ce face mai complexa asocierea acesteia cu nervozitatea.

O alta caracteristica este ca de obicei modifica vorbirea. Asta pentru ca senzatia de sufocare si tensiunea care apare in gat, unde se afla corzile vocale, ne impiedica sa vorbim natural.

Cum sa faci fata senzatiei de nod in gat?

Cand apare acest disconfort, primul lucru este sa analizam daca exista si alte simptome sau semne insotitoare. De asemenea, ar trebui sa incercati sa intelegeti daca cauza poate fi stresul, nervozitatea sau anxietatea. Desi, acest lucru poate fi complex.

Semne de avertizare

Exista o serie de semne si simptome care sugereaza ca sub acest disconfort se ascunde o alta patologie decat anxietatea. De exemplu, zona gatului este dureroasa sau exista dificultati semnificative de a inghiti solide sau lichide.

Daca observati un nod in gat, exista o scadere in greutate si nodul din gat apare brusc , poate fi o tumoare (cum ar fi cancerul esofagian). Alte simptome care pot aparea, dupa cum a explicat Societatea Americana de Cancer , sunt slabiciunea musculara si regurgitarea constanta a alimentelor.

Mai presus de toate, aceasta este o suspiciune valabila la acele persoane care au peste 50 de ani. Potrivit informatiilor, urmatorii sunt factori de risc pentru cancerul esofagian:

 • Obezitatea.
 • Fumat.
 • Aport insuficient de fructe si legume.
 • Consumul excesiv de bauturi alcoolice.

Cand ar trebui sa mergi la medic?

Daca sunt excluse alte patologii si se confirma ca cauza este o problema de anxietate, cel mai important lucru va fi sa cautati managementul stresului. In aceste cazuri, desi nu este o situatie de risc, este la fel de important sa se realizeze o abordare adecvata pentru imbunatatirea calitatii vietii.

Terapia psihologica este de obicei efectuata pentru a ajuta la tratarea mai buna a emotiilor.

Pentru a pune diagnosticul de excludere, medicii au la dispozitie diferite teste. Conform Protocolului de diagnosticare pentru senzatia cu balon esofagian , cele mai frecvent utilizate sunt urmatoarele:

 • Fmetria .
 • Nazofibroscopia.
 • Manometrie esofagiana.
 • Endoscopia digestiva alta.
 • Masurarea timpului de inghitire.

Adevarul este ca, daca ai orice tip de indoiala sau disconfort, intotdeauna va fi mai bine sa mergi la medic. Totusi, daca apare vreunul dintre semnele de avertizare mentionate, programarea trebuie accelerata. Cu cat cauza poate fi descoperita mai repede, cu atat este mai probabil sa se obtina o abordare adecvata.