Perspective economice din Marea Britanie

Economia Regatului Unit a inceput in 2021, cu decese COVID-19 record si cazuri noi. Blocarea la nivel national si restrictiile mai stricte vor conduce probabil la o dubla scadere a activitatii inainte ca vremea mai buna si vaccinurile sa stimuleze o revenire de vara.

Regatul Unit a suferit doua valuri succesive de pandemie COVID-19 in lunile de iarna. O noua varianta mai contagioasa a virusului a adus cresteri rapide in cazuri noi si spitalizari, obligand autoritatile sa raspunda cu blocaje la nivel national – in noiembrie si din nou in ianuarie.

In timp ce blocarea din ianuarie incetineste noile infectii, ne asteptam ca restrictiile de circulatie sa ramana ridicate pana la inceputul primaverii, pana cand guvernul isi propune sa vaccineze cea mai vulnerabila si mai usoara presiune asupra Serviciului National de Sanatate.

Conform restrictiilor actuale, serviciile orientate catre consumatori, cum ar fi comertul cu amanuntul, activitatile de servire a alimentelor si bauturilor, precum si calatoriile si recreerea sunt cele mai afectate. Ultimele date oficiale, din noiembrie, sugereaza scaderi puternice ale productiei in aceste sectoare, desi nu colapsul dramatic pe care l-au vazut in timpul primului val din aprilie.

Activitatea de productie s-a mentinut, sustinuta de stocarea legata de Brexit in al patrulea trimestru, pe masura ce companiile au construit stocuri pentru a atenua riscul unei plecari perturbatoare, fara acord, din Uniunea Europeana. Insa acum, dupa incheierea unui acord comercial, este probabil ca intreprinderile sa-si epuizeze stocurile, diminuand activitatea din primul trimestru.

In general, ne asteptam ca economia sa se fi contractat in al patrulea trimestru si sa o faca din nou in primul, ducand la o recesiune dubla. Cu toate acestea, cu sectorul corporativ mai bine pregatit sa raspunda restrictiilor mai stricte de aceasta data si cu schemele de sprijin guvernamental deja in vigoare, se estimeaza ca aceste contractii vor fi la scara mult mai mica decat cea observata in al doilea trimestru al anului trecut.

Cresterea ar trebui sa revina in lunile de vara, deoarece vaccinurile si vremea mai buna ofera o cale de iesire din criza. Guvernul a facut deja progrese rapide in programul sau de vaccinare in masa, 6% din populatie primind primele lovituri pana la jumatatea lunii ianuarie – o lansare mai rapida decat in   Statele Unite sau in orice alta tara europeana. Avand in vedere ca Regatul Unit pare sa fie pe cale sa-si indeplineasca obiectivul de a furniza primele lovituri la 80% din toti cei peste 50 de ani si cei mai vulnerabili pana la inceputul lunii mai, ne asteptam la o reducere materiala a restrictiilor in vara. Acest lucru ar trebui sa conduca la o crestere modesta a activitatii in al doilea trimestru si o recuperare puternica in al treilea.

Intreprinderile par, de asemenea, optimiste in ceea ce priveste perspectiva vaccinarilor in masa care sa ofere o preluare sustinuta in activitate in acest an. Acest lucru se reflecta in concluziile ultimului nostru sondaj CFO , care arata optimismul afacerii la un nivel maxim de 12 ani, in ciuda cresterii cazurilor si a restrictiilor noi. De asemenea, companiile sunt usurate de eliminarea riscului unui Brexit fara acord, care fusese o sursa majora si de lunga durata de incertitudine.

Cu toate acestea, riscurile raman. Mutatiile rezistente la vaccinuri ale virusului, blocajele in productia si furnizarea de vaccinuri si provocarile in administrarea lor ar putea incetini semnificativ orice recuperare. In plus, o crestere a somajului sau a insolventelor corporative – in cazul unor noi valuri de infectii – ar putea plati planurile pentru o normalizare rapida a activitatii. In Regatul Unit, sfarsitul perioadei de tranzitie Brexit a adus intreruperi limitate pana acum, insa orice prelungire a frictiunii ar putea actiona ca o franare suplimentara asupra cresterii.

2020 a fost un an de framantare pentru economia Marii Britanii. Dupa cea mai profunda recesiune economica inregistrata, o revenire puternica a fost intrerupta de cresterea infectiilor cu COVID-19. Anul acesta, ne asteptam ca vaccinurile si sprijinul politic continuu sa ofere o recuperare mai durabila.