Kaprun, paradisul sporturilor de iarna

Kaprun – una dintre cele mai frumoase si renumite statiuni ale Europei, este situata la poalele ghetarului Kitzsteinhorn (3.203 m) si la doar 80 de kilometri distanta de Salzburg. Atmosfera tipic austriaca este ilustrata prin fiecare cladire, dar si prin traditionalismul localnicilor. Abunda in zone de schi si drumetie, trasee cunoscute in toata lumea.
 
Acest mic colt de rai se afla la o altitudine de numai 786 de metri si totusi iti da senzatia ca te afli la un pas de cer! Intre anii 1963-1965 s-a construit pentru prima data in Austria un teleferic, care facea legatura intre vale si ghetar.

La  inaltime si vara, si iarna Kaprun este una dintre cele mai speciale destinatii de vacanta, iar linistea micii localitati este spulberata odata cu sosirea impatimitilor sporturilor de iarna, stiut fiind faptul ca statiunea este renumita mai ales datorita multiplelor posibilitati de practicare a acestora. Excelentele partii de schi ofera distractie maxima pentru toata lumea. Astfel, in muntii din jur sunt amenajati peste 130 kilometri de partii (cu diferenta de nivel 3.029- 800 m) dintre care 40 de kilometri sunt pe ghetar, iar cele 18 instalatii de cablu asigura transportul turistilor.

Schiul si snowboarding-ul se practica aici si vara, fiindca in zona ghetarului zapada este “garantata” tot timpul anului. Intre vara si iarna nu e decat o distanta de… 25 de minute, atat cat sa urci cu telecabina de la 766 metri altitudine, la poalele muntelui, pana la 3.029 de metri, aproape de varful ghetarului.

Locuri de neuitat Un traseu pe care nu trebuie sa-l ratezi este cel care duce catre castelul medieval Kaprun. Situat la poalele muntilor si inconjurat de padure, acesta dainuie inca din secolul al XII-lea. Recent restaurat, castelul gazduieste frecvent o serie de manifestari culturale. Cascada Sigmund Thun e un obiectiv fascinant, o adevarata capodopera naturala. Cu o forta uimitoare, apa a sapat in stanca un culoar adanc de pana la 32 de metri, pe o lungime de circa 200 de metri. Forta acestei ape este exploatata astazi pentru producerea ecologica a curentului electric prin centrala electrica construita in 1950.

Muzeul masinilor de epoca gazduit de un renumit hotel local, aduna o colectie de 150 de piese rare, vehicule de epoca, care pot fi chiar inchiriate. Zona mai este renumita pentru numeroasele sale restaurante, baruri, cluburi, cat si pentru baile relaxante de care poti beneficia in Kaprun.

Cat ne costa? Tariful unei nopti de cazare este cuprins intre 75 si 130 de euro de persoana. Acesta include cazarea, masa in regim de demipensiune si folosirea centrului wellness.