Alergia la ou si preparate cu ou

Se apropie sarbatorile de iarna si toata lumea, dar in special copiii abia asteapta prajiturile si cadourile de Craciun. Atentie insa la oul de gaina care poate sa fie o cauza frecventa de alergie la copii, indusa de proteinele din ou ca: ovalbumina si ovomucoid.

Alergia la ou si cea la proteinele din laptele de vaca, sunt cele mai frecvente reactii alergice la copii. Apare adesea dupa primul contact cu oul (introducerea oului in alimentatie), cu debut rapid al urticariei sau angioedemului; reactiile severe cu soc anafilactic sunt rare. Uneori alergia la ou se asociaza cu alergia la laptele de vaca si alune.

Clinic 80 – 90% din pacienti prezinta urticarie si/sau angioedem in special la nivelul fetei, aparute in cateva minute de la consumul de ou, 10 – 44% prezinta tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree) in ~ 2 ore de la consum si mai rar tulburari respiratorii (tuse, raguseala, stridor, wheezing) cu debut rapid dupa consumul de ou. Persoanele cu eczema sau dermatita atopica au risc crescut de a face alergie la ou, iar persoanele cu alergie la ou au risc crescut de a face astm bronsic.

Pentru a sustine diagnosticul de alergie la ou pe langa simptomele si semne clinice descrise mai sus, se efectueaza testarea pricktest cutanata (la ou) care trebuie sa evidentieze o papula >5 mm. De asemenea se pot doza din sange anticorpii IgE specifici pentru ou.

Ce trebuie sa stim daca suntem alergici la ou? Ca si prima masura trebuie sa evitam consumul de ou si preparate cu ou. Persoanele care au o alergie usoara la ou vor putea sa introduca oul in alimentatie, dar doar dupa disparitia completa a simptomelor, iar oul trebuie sa fie bine preparat. E bine de stiut ca albusul este mai alergenic decat galbenusul. Efectuarea vaccinurilor pe baza de ou, va fii evitata la pacientii cu reactii severe anafilactice la ou, iar cei cu reactii usoare vor necesita consiliere din partea medicului alergolog.

De asemenea, mamele care alapteaza trebuie sa stie ca proteinele din ou trec in lapte si ca eczema copilului alaptat la san se remite dupa ce mama evita consumul de ou. Rezolutia alergiei la ou se produce in mai multe etape, incepand cu consumul de ou bine preparat (prajituri, biscuiti, paste), apoi consumul de ou usor pregatit (omleta, ou fiert sau prajit, crema de caramel, etc.) si la final consumul de ou crud (maioneza, inghetata, serbet, etc.).

Persoanele care tolereaza oul bine prepaprat pot prezenta reactie alergica la oul crud sau mai putin preparat. Reinceperea consumului de ou nu se va incerca mai repede de 6 luni de la o reactie alergica severa.

Tratamentul consta in administrarea de antihistaminice (Xyzal, Telfast) cu/fara corticoid in functie de severitate, iar reactiile severe cu soc anafilactic reprezinta o urgenta.