Kakebo: modul japonez de a invata cum sa economisesti

  Ce este faimosul Kakebo si cum functioneaza. Ar putea fi acesta momentul potrivit pentru a putea economisi ceva?

  Cand vine vorba de a face ordine, de a face loc, de a adopta un stil de viata zen si de autodisciplina, cultura japoneza ne vine in ajutor. Si asa se pare ca functioneaza si in cazul economiilor.

  De fapt, metoda Kakebo sau arta de a economisi a devenit faimoasa in scurt timp. Este o metoda dovedita care va permite sa organizati mai bine bugetul familiei, ordonand veniturile si cheltuielile, calculand cheltuielile in functie de diferite prioritati. Dar nu numai atat, Kakebo cere si ca promisiunile solemne de economisire si mentinerea unui stil de viata inteligent sa fie facute (si respectate).

  Ce este Kakebo

  Kakebo este practic cartea de conturi de acasa, folosita de japonezi. O modalitate mult mai eficienta si tangibila de autodisciplina. Kakebo-ul este un fel de agenda, pe care sa notam in detaliu toate cheltuielile, veniturile, obiceiurile de familie, stilul de viata. Pe scurt, Kakebo este cartea promisiunilor, a bunelor intentii.

  Cum functioneaza

  Odata ce ai Kakebo-ul in maini, cum se foloseste ? Planificarea este lunara, astfel incat la inceputul lunii sunt notate intrarile si iesirile de numerar asteptate, dar si asteptarile (cat ati dori sa economisiti).

  In fiecare zi, deci, se completeaza casetele corespunzatoare dedicate cheltuielilor si veniturilor efective. In acest fel, privind in urma, veti obtine o imagine de ansamblu asupra gestionarii bugetului personal sau familial. O privire de ansamblu care cu greu ar putea fi obtinuta in alt mod (de exemplu, cernerea extraselor bancare).

  In plus, la sfarsitul fiecarei saptamani, totalul intrarilor si iesirilor trebuie marcat in caseta corespunzatoare. Toate acestea pot fi utile pentru a „indrepta” daca va depasiti bugetul fara sa stiti (comportament destul de tipic, de exemplu, al celor care folosesc adesea carduri de credit).

  Prioritate

  Cheltuielile, in Kakebo, nu sunt toate la fel. In primul rand, gasim cheltuielile fixe care constau in plata chiriei sau a ipotecii, diverse facturi (telefon, electricitate, gaz, internet, etc…).

  Celelalte iesiri sunt impartite in patru categorii: cheltuieli de supravietuire (mancare, transport, sanatate), optionale (timp liber), cultura (care, pentru unii, s-ar putea incadra cu usurinta in categoria supravietuire) si, in sfarsit, cheltuieli suplimentare (urgente, achizitii).

  In acest fel, Kakebo-ul readuce prioritatile reale la un clasament ipotetic.

  Reflectiile

  Metoda Kakebo necesita si cateva reflectii importante. De exemplu, necesita compilarea si observarea atenta a graficelor si situatiilor financiare. Precum si confruntarea adesea nemiloasa cu respectarea promisiunilor.

  Si acestea nu sunt doar promisiuni financiare, ci intentii adevarate bune care implica stilul de viata in ansamblu (de exemplu: mancati mai des acasa, aruncati mai putine alimente, renuntati la fumat, va deplasati cu mijloacele de transport in comun, acordati mai multa atentie sanatatii prin prevenire).

  Puterea metodei Kakebo este tocmai capacitatea de a combina aspectul practic al „conturilor” cu aspectul mai zen al autodisciplinei si reflectiei. In acest sens, folosirea acestei metode este de mare ajutor atat celor care trebuie sa gestioneze mai bine bugetul, cat si celor care doresc sa se schimbe si sa se testeze.