Fumatul ucide

“Fumatul ucide” sau “Fumatul cauzeaza cancer” sunt atentionari pe care le putem observa pe fiecare pachet de tigari. Cu toate astea oamenii ignora aceste mesaje continuand sa fumeze invocand fel si fel de motive.

Daca pana acum, nu ati dat prea multa importanta acestui lucru, ar trebui sa-i  acordati mai multa atentie deoarece in urma unor sondaje, aproximativ 129.000 de oameni mor in fiecare zi  din cauza cancerului provocat de fumat. Tutunul a devenit o problema la nivel mondial, deoarece la ora actuala este ca o boala contagioasa care se extinde rapid peste populatie. Stiati ca tutunul patrunde in sange la cateva secunde de la inhalarea fumului, iar nicotina are imediat efect asupra starii de anexitate, de plictiseala sau de stres. Pentru consumatorii, fumatul a devenit un mod convenabil de a-si regulariza starea sau sentimentele, si de a-si controla greutatea. Este doar o aparenta faptul ca efectele fumatului sunt variate si ca efectele pe termen scurt sunt benefice, deoarece s-a constatat stiintific ca fumatul este o actiune in urma careia fumatorul devine dependent de “drogul numit nicotina”. Fumatul este principala cauza in aparitia cancerului laringian, al gurii si al esofagului.

Mamele fumatoare nasc copii mai mici

Conform unor studii realizate de UNICEF, mamele care fumeaza, in momentul cand raman insarcinate si in timpul sarcini nasc copii, cu 300 de grame mai putin decat o mama nefumatoare.  Acest fapt este unul destul de ingrijorator deoarece greutatea la nastere a unui copil este determinanta pentru evolutia ulterioara a copilului. Alte efecte nocive pe care le are fumatul, asupra viitoarelor mame sunt acelea ca ar putea suferi un avort spontan, pot aparea complicatii in timpul sarcinii si al travaliului, risc de hemoragii si de declansare prematura a nasterii. Chiar daca fumatul nu duce neaparat la malformatii ale copilului, faptul ca nu se iau din timp masuri pentru protejarea copilului este un risc, pe care fiecare mama si-l asuma, iar responsabilitatea fiecarei mame in parte, este cu certitudine ridicata. Atat in cazul femeilor cat si a barbatilor, tutunul poate afecta anumite aspecte ale sexualitatii. Fumatori sunt mult mai predispusi decat nefumatori la infertalitate si sterilitate, gingivite, aparitia carilor, voce ragusita, ingalbenirea tegumentelor degetelor si a unghilor.

Fumatul pasiv

Cei mai multi dintre noi sunt victime ale fumatului pasiv datorita anturajului din care fac parte. Daca nu stiati un nefumator care inhaleaza tutunul celorlalti, este  afectat de doua ori mai mult decat un fumator, deoarece este practic la fel de daunator ca si fumatul propriu-zis. Efectele fumatului pasiv pot fi senzatia de greata, tusea, iritatia ochilor, cresterea riscului de cancer pulmonar si a riscului de boli cardiace. Consumarea unei singure tigari scurteaza viata cu sapte minute de aceeajumatate din decesele legate de fumat se produc intre 35-69 ani, ceea ce face din fumat cea mai impotanta cauza de moarte prematura din ultimii ani.