Cumparaturi

Desi ne laudam ca suntem in plina criza, nu stiu ce se intampla dar se pare ca romanii au si bani si timp sa umple pana la refuz, inca de acum super si hiper marketurile. N-am sa inteleg vreodata nevoia asta de belsug, nevoie care ne domina viata in perioada sarbatorilor de iarna.

Ne cumparam de toate, carne de porc, de vita, de pui, preparate, conserve, prajituri, ciocolata, portocale, banane, globuri, zahar, faina, oua, ulei, branza, suc, unt, lapte si o gramada de alte lucruri si alimente, in cantitati care ar putea satura si multumi un batalion militar, nu o familie cu trei membri. Motivatia e de cele mai multe ori aceeasi: “Lasa dom-le, sa fie acolo!”.  De ce sa fie acolo toate? Oricum o sa se strice o parte din ele. Sa fie oare bucuria romanului care a scapat de cartelele de alimnete de pe vremea comunismului? Sa fie oare nesatul asta ramas in mintea noastra de la foametea din perioada post-comunista? Nu e normal sa ne imprumutam de bani ca sa ne umplem burtile doua saptamani la sfarsit de an si pe urma sa muncim doua luni ca sa ne platim datoriile.

Nu va mai lasati pacaliti  de  vraja cuvintelor: “mari reduceri”. Nu are rost sa cumparati lucruri care nu va trebuiesc doar  pentru ca sunt mai ieftine acum, ca mai apoi sa va impiedicati de ele prin casa si sa calculati  ce ati fi putut face  cu banii aceia. Cumparati mai bine o bluza sau o caciula pentru copil decat 10 kg de carne in plus, ori folositi banii pentru rata la masina de spalat. Nici cuvantul “reducere” nu are rezonanta mai departata de pacaleala. Se prea poate ca sub acest cliseu sa descoperiti produse ori de o calitate indoielnica ori unele care se apropie de data expirarii termenului de valabilitate. Si de  multe ori, pretul afisat la raft nu este acelasi cu cel de la casa. Nu cred ca ii place nimanui sa se poata sa se plimbe in voie printre rafturi, mai ales cand are un carucior destul de voluminos, iar lucrul asta este practic imposibil in perioada sarbatorilor. De loc de parcare nici nu mai vine vorba!

Ar fi mult mai simplu si mult mai ieftin sa mergi la alimentara din cartier decat la hipermarket, mai ales daca luam in considerare timpul pierdut  in trafic, prin magazin sau la coada la casa. Recunosteti ca, desi  inarmati deseori cu o lista de cumparaturi, va abateti frecvent de la aceasta atunci cand va aventurati in multitudinea de produse din imensele raioane. Si asta incarca si bonul fiscal de la final!