Imnul Jocurilor Olimpice de la Londra s-a transformat in motto-ul protestatarilor

Cu cateva zile inainte sa izbugneaza revoltele din capitala Angliei, Guvernul britanic a ales ca melodia “London Calling” interpretata de formatia The Clash sa reprezinte fundalul sonor pentru materialul de promovare al Jocurilor Olimpice de la Londra.

Desi textul nu are nicio trimitere la vreo ramura sportiva, oficialitatile s-au gandit ca o piesa care vorbeste mult despre Londra este ideala pentru a promova o competitie atat de mare. Piesa care a facut furori la sfarsitul anilor `70 are insa un text care indeamna la razboi, la razvratire si se pare ca i-a inspirat pe rebelii care au declansat protestele din ultimele zile.

Pana acum bilantul infruntarilor dintre manifestanti si fortele de ordine este de 4 morti, zeci de raniti si pagube in valoare de milioane de lire sterline.Tinerii au ales ca acesta sa fie imnul protestelor, pentru ca dupa parerea lor se potriveste foarte bine cu situatia din prezent. La sfarsitul anilor `70 Marea Britanie se afla intr-o stare foarte asemanatoare cu cea din prezent, oamenii se confruntau cu o grava criza economica si Margareth Thatcher a cerut ca si David Cameron de altfel in prezent, ca fiecare cetatean sa faca sacrificii, chiar daca oamenii se aflau deja intr-o situatie disperata.

Cantecul “London Calling” a fost lansat atunci de trupa The Clash tocmai ca raspuns la hotararile guvernantilor si a dus la o solidarizare fara precedent in istoria capitalei Angliei. O alta piesa care ii impingea pe oameni de la spate spre revolta era “Train in vain”, o melodie care vorbea despre sentimentul de deznadejde si de lipsa de  sprijin care ii incerca pe englezi.

Ramane de vazut care va fi finalul protestelor din acest an si care vor fi masurile luate pentru sprijinirea poporului aflat in fata unui moment de restriste, la fel ca acum 3 decenii.

Textul melodiei “London Calling” – The Clash

“London calling to the faraway townsNow that war is declared-and battle come downLondon calling to the underworldCome out of the cupboard, all you boys and girlsLondon calling, now don’t look at usAll that phoney Beatlemania has bitten the dustLondon calling, see we ain’t got no swing‘Cept for the ring of that truncheon thing”.