Incepe Festivalul International de Film de la Toronto

Dupa Venetia si Deauville, lumea filmului se muta in Canada, la Toronto, unde pe 8 septembrie se va deschide cea de-a 36-a editie a sa, la care vor fi rulate peste 330 de filme si care va aduce in prim plan zeci de vedete de talie mondiala.

Pentru prima data in istoria sa, Festivalul International de Film de la Toronto va fi lansat de un documentar, “From the Sky Down”, care este regizat de Davis Guggenheim si le este consacrat membrilor formatiei U2.

U2 se va deplasa la Toronto pentru a asista la eveniment, asa cum vor face si grupul Pearl si cantaretul canadian Neil Young, care la randul lor vor fi vedete muzicale in doua documentare.

De altfel, documentarele vor ocupa un loc de cinste la aceasta editie a Festivalului de la Toronto, nu mai putin de 60% din totalul de 336 de filme ce vor fi prezentate apartinand acestui gen.

Printre vedetele a caror prezenta a fost deja anuntata de organizatorii festivalului se numara George Clooney (care si-a lansat ultimul film, “The Ides of March”, la Festivalul de la Venetia), Brad Pitt, Salma Hayek, Catherine Deneuve, Glenn Close, Francis Ford Coppola, Werner Herzog si Luc Besson.

Spre deosebire de festivalurile de la Cannes si de la Venetia, cel de la Toronto nu este o competitie, ci o colectie de filme produse la nivel mondial, unde profesionistii lumii cinematografice vin sa priveasca, sa vanda si sa cumpere, dar si sa negocieze viitoarele productii.

In capitala economica a Canadei vor putea fi vizionate in avanpremiera 123 de lungmetraje, printre care se numara cel al lui Luc Besson, “The Lady”, consacrat laureatei Premiului Nobel pentru Pace, birmaneza Aung San Suu Kyi, precum si numeroase filme ce au rulat deja la Cannes si care doresc acum sa cucereasca piata americana.

Festivalul de la Toronto nu a uitat nici de cea de-a zecea aniversare de la atentatele de pe 11 Septembrie, organizatorii pregatind pentru acest moment un film de patru minute, intitulat “O privire in urma asupra celor ce s-au intamplat”.