Gala de opereta pe model vienez, astazi, la Palatul Cultural Arad

Gala de opereta de joi, 3 mai, de la orele 19, deschide seria evenimentelor muzicale ale lunii. Inspirata si de aceasta data de modelele vieneze, seara de opereta se bucura de prezenta sopranei Anna Ryan si a valorosilor ei parteneri de scena austrieci, dirijorul Svetoslav Borisov si tenorul Stefan Reichmann.

Celor mai celebre decupaje de arii si duete din Liliacul, Voievodul tiganilor si Sange vienez de Johann Strauss li se alatura ca insertii instrumentale valsuri, polci si marsuri, dar si refrene renumite ale vechii Viene, semnate Johann Schrammel sau Franz von Suppe.

Wien bleibt Wien (Viena ramane Viena) este titlul uneia dintre cele mai celebre melodii vieneze ale secolului al XIX-lea, care transpune in sunete autenticul spirit al metropolei; alaturi de valsurile Du und Du si Rosen aus dem Suden pe teme din operetele Die Fledermaus sau Das Spitzentuch der Konigin si polcile rapide Auf der Jagd si Unter Donner und Blitz, contureaza un autentic tablou de epoca.

Dirijorul de origine bulgara Svetoslav Borisov a studiat initial trompeta la Sofia si la Universitatea de arte din Graz. S-a specializat la cursurile de maiestrie sustinute de Ralf Weikert, Bernard Haitink, Jesus, Lopez Cobos, Kurt Masur, Sir Roger Norrington si Sylvain Cambreling.Svetoslav Borisov a fost director artistic si dirijor al unor ansambluri precum Grazer Blaser Philharmonie sau Orchester der Technischen Universitat Wien si dirijor asistent la Teatrul de Stat din Klagenfurt. Este director artistic al orchestrei de camera Con fuoco si al Schonbrunner Schlossorchester. Din 2012, este dirijorul Teatrului de opera din Varna, unde a colaborat pana recent in calitate de invitat.S-a bucurat de conlucrari cu ansambluri mari precum Beethoven Orchester Bonn, Bochumer Symphoniker, Brandenburger Symphoniker, Orchestre de chambre de Lausanne sau Orquestra do Algarve. A dirijat deopotriva pe scena de la Musikverein din Viena, in Beethoven Halle din Bonn, in tari precum Elvetia, Luxemburg, Cehia si China. In acest an, dirijeaza la Varna spectacole cu operele Nunta lui Figaro, Elixirul dragostei, Don Carlos, Vaduva vesela si participa la finala concursului Nikolai Malko de la Copenhaga.

Soprana de origine armeana Anna Ryan a studiat arta vocala la Conservatorul de Stat din Erevan si la Conservatorul din Viena. Aparitiile sale in spectacole de opera si concerte au facut-o remarcata in Europa, America de Sud si Japonia. Repertoriul sopranei cuprinde totodata partituri de mare rafinament si substanta precum Ultimele patru lieduri de Richard Strauss dar si titluri mari de opereta: Liliacul (Rosalinda), Vaduva vesela (Hanna Glawari), Contesa Marita (Marita).

Tanarul tenor Stefan Reichmann s-a nascut la Klagenfurt si a studiat arta cantului la Conservatorul din Viena. Cariera sa se desfasoara deopotriva pe scene de opera si opereta, printre partiturile asumate numarandu-se roluri de mare succes precum: Adam (Vanzatorul de pasari), Edwin (Silvia), Jan (Studentul cersetor), Hans (Mireasa vanduta), Theseus (Theseus -Darius Milhaud), Zeus (Rapirea Europei – Darius Milhaud), Jesus (Jesus und Pilatus – G. Mohaupt), Simon (Ultima cina – H. Birdwistle), Bastien (Bastien si Bastienne – Wolfgang Amadeus Mozart).Stefan Reichmann canta pe scenele mari ale Vienei, la Theater an der Wien si Neue Oper Wien, in festivaluri celebre precum acela de la Salzburg si Carintischer Sommer din Ossiach, dar si in teatre de profil din Japonia si China.In domeniul muzicii sacre si-a asumat mise de Bach, Hummel, Mozart si Rossini pe care le-a interpretat in locatii generoase, precum Abatia benedictina din Melk, Manastirea din Klosterneuburg, sau Domul din Klagenfurt.