In 30 de zile. FMI se reintoarce pentru a discuta despre CEH

Fondul Monetar Internațional se reintoarce in Romania peste 30 de zile pentru a rediscuta situația Complexului Energetic Hunedoara, condiții in care pana la acel termen noua conducere a structurii energetice trebuie sa intocmeasca un plan care sa convinga partenerii internaționali ca exista soluții pentru eficientizarea acestei societați.
 
Construim o strategie, un plan. Nu dezvoltam o strategie, pentru ca nu avem timp sa facem strategii acum, facem un plan de perspectiva pentru ca cei de la FMI revin peste o luna strict numai pentru Valea Jiului, pentru complexul energetic. Trebuie sa le prezentam niște pași, sa aratam ca putem realiza ceva in privința Complexului Energetic Hunedoara”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineața, Alexandru Blaj, președintele Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara.

Situația economica a societații este una dezastruoasa si acest lucru a impus rationalizarea activitatilor. Potrivit lui Blaj, banii de care dispune CEH vor fi imparțiți pe prioritați.

”Imparțim banii pe prioritați incepand cu bugeul statului. Trebuie sa aratam ca avem voința. Apoi trebuie imediat facuta o aprovizionare la locurile de munca, pentru ca oamenii sa aiba cu ce lucra și sa putem garanta securitatea locului de munca. Dupa aceea, in funcție de vechimea facturilor, sa vedem și furnizorii, pentru ca sunt furnizori care au sume imense de recuperat”, a mai spus președintele CA de la CEH.

Complexul Energetic Hunedoara avea, la finele lui 2014, numai catre stat datorii de peste 276 milioane de lei. Alte sute de milioane de lei figureaza ca restanțe in dreptul furnizorilor.

Reprezentanții mai spun ca strategiile elaborate pana acum la nivelul Vaii Jiului au avut la baza date ”nu tocmai reale”. Asta pentru ca in acest perimetru minier nu s-a mai facut o cercetare geologica din anul 1989, disparand institulțiile de profil. Mai mult, inainte de anii 90, datele de pe harți ”erau umflate ca sa corespunda cu cifrele marețe de plan”.

Reprezentanții FMI au cerut, in urma cu cateva saptamani, lichidarea Complexului Energetic Hunedoara. Premierul Victor Ponta s-a intalnit la data de 9 februarie 2015 cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) ce a solicitat restructurari masive și radicale la Complexul Energetic Hunedoara. Primul ministru a spus foarte clar ca este de acord cu masuri de eficientizare, dar nu va accepta masuri care sa duca pe termen mediu și lung la dispariția extracției carbunelui, sectorul extractiv fiind esențial pentru siguranța energetica a Romaniei, pentru dezvoltarea economica și sociala a unor regiuni.