Etnobotanicele lovesc din nou: 13 persoane cercetate penal

Cum consumul de droguri din tara noastra a cunoscut o crestere in incidenta ingrijoratoare, Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti (BCCO) – Serviciul Antidrog a desfasurat in perioada 22-25 septembrie o actiune ampla in mai multe magazine de tip “spice” de pe raza Capitalei. Rezultatele sunt mai mult decat ingrijoratoare.
 

Astfel, politistii BCCO, in colaborare cu politisti Serviciului de Investigare a Fraudelor, Serviciul Politiei de Interventie Rapida si cu politisti din cadrul Sectiilor 8 si 19 Politie din cadrul D.G.P.M.B., specialisti din cadrul Directiei de Sanatate Publica, Garzii Financiare, Oficiului pentru Protectia Consumatorului, Inspectoratului Teritorial de Munca si ai Directiei Agricole au efectuat o serie de controale in mai multe magazine care comercializeaza etnobotanice. In principal, actiunea politistilor a fost indreptata impotriva magazinelor si zonelor adiacente acestora, zone in care vanzarea si consumul de produse tip “spice” se manifesta vizibil, tulbura linistea si ordinea publica si induc o stare de disconfort social.

Actiunea a fost una foarte complexa, participand aproape 90 de politisti, care au efectuat verificari in 14 magazine. In urma descinderii, au fost confiscate 1.444 de plicuri cu substante de acest tip, insemnand aproximativ 456 de grame. Asa cum era de asteptat, neregulile semnalate de politisti au fost insemnate, ceea ce a dus la intocmirea a 12 dosare penale, in care sunt dispuse cercetarii 13 persoane. Sanctiunile aplicate insumeaza 65.000 de lei, iar alti 1.000 de lei au fost ridicati de politisti in vederea confiscarii. Trei dintre aceste magazine au inregistrat o serie de nereguli grave, ceea ce a generat suspendarea activitatii lor pana la remedierea situatiei.

Substantele ridicate au fost inaintate catre Laboratorul Central de Analiza si Profil al Drogurilor, din cadrul IGPR, pentru a fi supuse expertizei specialistilor. Cele 13 persoane invinuite sunt acuzate pentru savarsirea infractiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, vanzare, distribuire, procurare, cumparare, detinere ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc si mare risc, fara drept, fapte prevazute si pedepsite de Legea 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si evaziune fiscala, fapta prevazuta de Legea 241/2005.

Avand in vedere numarul mare de tineri care cad prada tentatiei si efectele daunatoare ale etnobotanicelor, actiunile de acest gen ale institutiilor autorizate ar trebui intensificate, pentru a preveni comercializarea ilegala a acestor substante. Consumul de etnobotanice este un real motiv de ingrijorare in tara noastra, iar orice astfel de demers care are drept principal scop descurajarea sa este mai mult decat binevenit.