Marginimea Sibiului, o insula de romanism

Marginimea Sibiului este o zona etnografica unica in Romania. Situata in sud-vestul judetului Sibiu, ea ocupa zona subcarpatica de la Olt pana la Sebes si cuprinde 18 localitati – cele mai cunoscute sunt Rasinari (veche resedinta episcopala), Orlat, Sibiel, Saliste (centru administrativ, de judecata), Poiana Sibiului si Jina. In Marginime vei putea admira costume populare traditionale, biserici care au stat in prima linie a ortodoxismului ori monumente de arhitectura saxona si romaneasca.

Junii de la Jina

Numele ,,margineni” a fost dat locuitorilor acestor sate din judetul Sibiu deoarece locuiau pe vechea frontiera austro-ungara din sudul Transilvaniei. Principala ocupatie era cresterea animalelor, a oilor in special. De exemplu, daca te vei opri la Poiana Sibiului, o sa observi imediat ca este capitala oierilor – o locatie mirifica, constructii impunatoare, in stil romanesc. Un pic mai sus, la Jina, traditiile populare sunt neschimbate de sute de ani. Numai aici poti descoperi obiceiuri precum “Urcatul si coboratul de la-munte”, „Craciun cu juni si junese” ori festivalul folcloric „Sus pe muntele din Jina”. Iar daca doresti sa afli cate ceva despre patriotismul local, opreste-te la obeliscul din centrul satului. O sa citesti acolo numele a peste 100 de barbati care au murit pe campurile de lupta din Primul Razboi Mondial.

Sfintii din Sibiel

Sibiel este un alt loc emblematic pentru Marginime, care sta de sute de ani la poalele Muntelui Cindrel. Trebuie neaparat sa incepi vizita in sat cu biserica ortodoxa, aflata sub hramul Sfintei Treimi. A fost construita in 1765 si este monument istoric, iar povestea ei este uimitoare. Lacasul ortodox are o arhitectura tipica unei… catedrale catolice. Asa a fost conceputa de romanii din sat ca sa nu se prinda fostii stapani ai locurilor, austriecii, ca e „cuib de ortodocsi”! Pe vremea aceea, ortodoxismul era in afara legii. Daca vreun slujbas al imperiului trecea intamplator prin Sibiel, putea jura ca romanii si-au schimbat credinta. Iar daca intra in biserica, interiorul era astfel amenajat incat sa pastreze confuzia.

Langa biserica, la cativa metri, se afla un muzeu. Intra, pentru ca acolo se gasesc aproape 700 de icoane pictate pe sticla. Multe dintre ele au o vechime de peste 200 de ani, iar valoarea lor este inestimabila. Retine, este cel mai important muzeu de acest fel din Europa. Si, daca tot ai ajuns in Sibiel, merita efortul de a merge o ora pe jos pentru a vizita Schitul. Se afla intr-un spatiu de o frumusete covarsitoare, parca dintr-o alta lume. Trebuie sa stii ca acolo, in secolul 17, calugarii puneau, pentru prima oara in Tarile Romane, bazele scrierii cu caractere latine.

Rasinari, cel mai vechi si atractiv

Istoricii considera ca Rasinariul este mult mai vechi decat atestarea sa documentara (1204). Gospodariile sunt adevarate fortarete, asezate de-o parte si de alta a strazilor inguste, comuna fiind un adevarat muzeu in aer liber, cu case vechi de peste 100 de ani. Apoi, nu trebuie sa uiti ca Rasinari este locul de bastina a numeroase personalitati: Emil Cioran, Octavian Goga sau Ilarie Mitrea (fondator al Muzeului „Grigore Antipa”).

Mai poti admira cateva biserici vechi de aproape doua secole: Biserica „Sfantul Ilie”, construita in secolul al XIX-lea, ca biserica greco-catolica, Biserica Veche, „Cuvioasa Paraschiva”, un monument istoric a carui fundatie a fost facuta cu ajutorul lui Radu Voda, la 1383. Restaurata si pictata la mijlocul secolului al XVIII-lea, biserica este unica in Transilvania prin stilul sau bizantin si, datorita frumusetii picturilor ei, este supranumita „Voronetul Ardealului”.

Cat ne costa

In Marginime, preturile la cazare nu sunt mari – localnicii practica agroturismul de zeci de ani si stiu ca ospitalitatea nu se masoara numai in bani. Oricum, pe zi, la o pensiune de doua sau trei margarete, vei plati intre 90 si 150 de lei, cu demipensiune.