Economia mondiala in 2021: iata cine va castiga si cine va pierde

Coronavirusul a stricat economia mondiala. PIB-ul global a suferit cea mai puternica scadere de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial din 2020, milioane au fost someri sau au fost plasati, iar guvernele au pompat miliarde de dolari in economiile lor pentru a preveni daune mai mari.

Cu toate acestea, recuperarea in 2021 este foarte incerta. Economia Chinei creste din nou puternic , dar multe dintre cele mai bogate natiuni din lume s- ar putea sa nu revina pe deplin pana cel mai devreme in 2022.

Inegalitatea este si ea rampanta. In timp ce cei 651 de miliardari americani si- au marit valoarea neta cu 30% la 4 trilioane de dolari SUA, un sfert de miliard de oameni din tarile in curs de dezvoltare ar putea sa se confrunte cu saracia absoluta si pana la jumatate din forta de munca globala ar fi putut sa -si piarda mijloacele de trai .

Avantaj Asia

Viteza la care poate fi cuprinsa pandemia va avea o influenta uriasa asupra performantei economiei mondiale. In cursa dintre noile tulpini virulente ale virusului si lansarea vaccinului, victoria timpurie nu este deloc asigurata. Chiar si tarile bogate care au asigurat majoritatea vaccinurilor disponibile ar putea sa nu reuseasca sa inoculeze suficienti oameni pentru a oferi imunitate turmei pana la sfarsitul anului 2021 . In tarile in curs de dezvoltare, unde vaccinurile vor fi in general rare, se asteapta ca virusul sa se raspandeasca in continuare.

Credem in experti. Credem ca cunoasterea trebuie sa informeze deciziile

Marii castigatori sunt probabil tari precum China si Coreea de Sud care au reusit sa suprime COVID-19 devreme. Se preconizeaza ca economia Chinei va creste in 2021 cu 8%, de peste doua ori fata de cele mai de succes tari occidentale chiar inainte de pandemie.

Economia Chinei, condusa de export, a beneficiat de fapt de blocaje in tarile occidentale. Cererea occidentala pentru servicii cum ar fi divertismentul si calatoriile ar fi putut scadea, dar cererea pentru bunuri de uz casnic si consumabile medicale a crescut. Exporturile chineze catre SUA au atins niveluri record, in ciuda tarifelor ridicate impuse de administratia Trump.

China isi extinde, de asemenea, influenta economica in toata Asia, cu o noua zona de liber schimb in Pacific si proiecte imense de infrastructura de -a lungul rutelor sale comerciale catre Europa si Africa. Investeste in tehnologii avansate pentru a-si reduce dependenta de lanturile de aprovizionare din vest pentru componente precum semiconductorii . China ar putea acum sa depaseasca SUA ca fiind cea mai mare economie din lume in termen de cinci ani , de doua ori mai rapid decat se prezisese anterior.

Vremuri mai grele in alta parte

Pentru tarile bogate precum SUA, Marea Britanie si cele din Europa continentala, imaginea este mai putin roz. Dupa scurte recuperari in vara anului 2020, economiile lor au stagnat. Aceasta a fost determinata atat de al doilea val al pandemiei, cat si de blocari. In SUA, de exemplu, ocuparea fortei de munca si cresterea au urmarit indeaproape pandemia, mai degraba decat blocarile aplicate inegal, pe masura ce increderea intreprinderilor si a consumatorilor a scazut. Chiar si cu o anumita redresare anul viitor, se asteapta ca aceste economii sa fie cu 5% mai mici in 2022 decat daca nu s-ar fi produs criza.

Cu toate acestea, cei mai mari pierzatori din 2021 sunt probabil tarile in curs de dezvoltare . Le lipseste atat resursele economice pentru a obtine suficiente vaccinuri, cat si sistemele de sanatate publica pentru a trata un numar mare de pacienti cu COVID. De asemenea, nu isi pot permite uriasele subventii guvernamentale care au impiedicat somajul in masa in Europa si SUA. Odata cu cererea de materii prime, afectata de recesiunea din vest, si cu putin ajutor disponibil din partea tarilor bogate pentru a-si atenua datoriile mari, acestia nu isi pot permite alte blocaje.

Chiar si tarile cu crestere rapida precum Brazilia si India se confrunta cu vremuri grele. Multe milioane de lucratori saraci din sectorul informal sunt fortati sa se intoarca in satele si mahalalele lor urbane pentru a face fata saraciei in masa si chiar a foametei.

Intre timp, Africa de Sud, cea mai bogata tara din Africa, poate ca a lasat prea tarziu sa obtina suficiente vaccinuri pentru a stopa cresterea rapida a infectiilor. A adoptat o abordare colectiva devenind membru al programului COVAX. Programul isi propune sa se asigure ca tarile mai sarace nu pierd, dar inca nu a obtinut rezultate.

Noua divizare

Efectele economice ale pandemiei au fost extrem de variate in intreaga societate. Cei care lucreaza cu norma intreaga, adesea in locuri de munca foarte platite, care lucreaza de acasa, au acumulat economii substantiale, deoarece sunt mai putine cheltuieli pentru salarii.

Cei foarte bogati, in special in SUA , au beneficiat de cresteri uriase ale pietei bursiere determinate de succesele pandemiei, cum ar fi Amazon, Netflix si Zoom – si acest lucru pare sa continue. Marea intrebare pentru economie este daca in anul urmator cei cu locuri de munca sigure si venituri mari vor reveni la tiparele lor de cheltuieli anterioare sau isi vor mentine economiile in fata incertitudinii continue.

In schimb, multi care si-au pierdut locurile de munca sau afacerile sau au fost persecutati se vor chinui sa gaseasca un nou loc de munca sau sa revina la nivelurile lor de venit anterioare – mai ales ca sectoarele cu salarii mici, cum ar fi comertul cu amanuntul si ospitalitatea, este putin probabil sa se refaca complet dupa pandemie. Acest grup include multi tineri, femei si minoritati etnice.

Inegalitatea ar putea fi sporita pe masura ce guvernele bogate reduc inapoi subventiile uriase folosite pentru a mentine multi lucratori angajati sau angajati. Rishi Sunak, cancelarul Marii Britanii, a dat indicii clare ale acestei intentii in analiza cheltuielilor din noiembrie