Culoare si prospetime la tine in dormitor

Schimbarea culorilor cu unele vesele are efect pozitiv asupra dispozitiei. Asa ca nu ezita sa cumperi metraje de tesaturi noi, din care sa confectionezi perdele, perne sau huse.

Daca schimbarea anotimpului aduce cu ea si dorinta de a schimba ceva in casa, nu sta pe ganduri si treci la treaba: cu cheltuieli minime poti imbunatati, de exemplu, imaginea dormitorului. Accentele de alb in desenul cuverturii se dovedesc bine-venite, aspectul vechii veioze din dormitor s-a metamorfozat total daca i-ai schimbat doar palaria cu una de sezon, tabliile patului au fost revopsite, iar noptiera cea noua (care poate fi o masuta impletita), in nuanta curata a lemnului, intregeste transformarea camerei, dandu-i un aer de primavara.

Perdele in nuante diferite

Noutatea sezonului este ca fiecare fereastra va avea perdele diferite, pe care le poti confectiona din metraj de bumbac in culori cat mai vii. Acolo unde ferestrele camerei sunt orientate spre nord, ar fi bine sa lucrezi cu materiale in culori cat mai deschise. Astfel, fereastra va parea mai luminoasa si perdeaua va suplini partial lipsa soarelui. Daca ti-ai ales un imprimeu cu dungi, sa zicem, cumpara cativa centimetri de material in plus. Vei putea confectiona un detaliu de aceeasi textura pentru cel putin inca un obiect din dormitor (de exemplu, o funda pentru sustinerea perdelei, imbracamintea uneia sau mai multor perne, o garnitura decorativa cusuta pe marginea cearsafului etc.).

La ferestrele orientate spre rasarit, foloseste tesaturi in culori indraznete, cu nuante intense, care filtreaza sclipirile diminetii. Luminozitatea dormitorului va fi astfel echilibrata, iar obiectele din incapere vor fi puse in valoare discret, creandu-se o atmosfera placuta, odihnitoare.

Buline si dungi

Pana nu de mult se credea ca a combina imprimeurile cu buline cu cele in dungi e dovada suprema de prost gust. Nimic mai fals! Exista, desigur, o regula de care trebuie sa tinem seama, si anume aceea a potrivirii de culoare. De exemplu, daca bulinele sunt in aceeasi nuanta de verde cu nuanta cruda a dungilor din huse (cilindrul decorativ si manseta cearsafului), atunci totul se armonizeaza perfect. Atentie! Se pot face greseli care deterioreaza ambianta placuta si linistita a casei.

Cand folosim tesaturi cu imprimeuri incarcate, iar perdelele au multe falduri, se poate atinge cu usurinta extrema opusa bunului-gust. Decorul somptuos care initial intentiona sa infrumuseteze da incaperii o imagine siropoasa si obositoare. Si un ultim sfat: toate culorile obiectelor trebuie sa se asorteze intre ele !