Croitoru: Romania nu poate sa creasca fara bani straini

Potentialul de crestere economica este cuprins intre 0 si 1% pe termen scurt, dar Romania nu poate sa creasca fara bani straini, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. El a avertizat ca revenirea nu va fi rapida.

Lucian Croitoru a subliniat ca actuala criza a provocat modificari structurale esentiale, care au dus la reducerea ratei potentiale de crestere economica la 2-3% pe termen lung, transmite Mediafax.

“Ceea ce s-a inteles cu adevarat in ultimele cateva saptamani este ca Romania nu poate sa creasca fara bani straini. Si de aceea cred ca se vor depasi toate problemele politice si acordul cu FMI va fi dus la capat si va fi semnat si unul nou. Cred ca se vor intensifica eforturile de atragere a banilor nerabursabili si fara dobanda de la UE. Ceea ce cred ca s-a inteles mai putin este ca potentialul de crestere economica al Romaniei a scazut si ca reluarea cresterii economice, sa zicem ca se reiau intrarile de capitaluri, fara anumite reforme care sa duca la cresterea potentialului de crestere, va crea nu numai locuri de munca, ci si probleme”, a explicat Lucian Croitoru, in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de Banca Nationale a Romaniei.

“Sunt cateva semne ca revenirea nu va fi relativ rapida. In primul rand, la intrarile de capitaluri nu sunt semne ca vor fi reluate in sectorul privat. Deocamdata nu sunt aceste semne (…) Apoi, sentimentul economic este foarte negativ in Romania si greu de reversat, pentru ca noi suntem concentrati pe sentimentul negativ, astfel consumul privat va fi in continuare restrans de cererea foarte slaba. Datoriile pe care le are gospodaria medie din Romania, ca procent din venitul disponibil, se ridica la 22%, adica dublul mediei din UE. Acest lucru inseamna ca insasi reluarea creditarii nu va fi usoara. Apoi, statistic pentru Romania, utati-va la anii 1997 – 1999, tot trei ani a stat Romania in recesiune”, a spus Croitoru.

“Acum principala provocare pentru Romania in urmatorii cativa ani este sa reusim sa asiguram sustenabilitatea fiscala a Romaniei fara sa confiscam perspectivele cresterii economice”, a adaugat oficialul BNR. El a facut trimitere la un studiu international, care arata ca o tara isi revine in acelasi numar de ani ca perioada in care a beneficiat de intrari mari de capitaluri.

“Daca intrarile de capital nu sunt mari, atunci vom avea doar presiunie inflationiste. Provocarea pentru Romania este sa-si creasca potentialul de crestere economica, ceea ce va dura cativa ani”, a punctat Croitoru. El a atras atentia ca printre reformele structurale necesare se numara si “abtinerea de la masuri care sa intarzie atingerea conditiilor de finantare din partea sectorului bancar a celui privat”.

“Trebuie sa avem grija de competitivitate pentru ca sunt unii factori care ajuta, de exemplu initiativa privata din Romania in domeniul exporturilor a fost foarte dinamica, s-au facut schimbari in structura exporturilor. In acelasi timp s-au facut ajustari in costurile unitare cu munca. Aceste costuri unitare ale muncii sunt cam la jumatatea mediei din UE. Deci, este loc de crestere si vor creste aceste costuri in Romania. Cand cresti aceste costuri inseamna ca trebuie sa ai foarte multa grija de costurile marginale, respectiv raportul intre salarii si productivitatea muncii. Trebuie sa ai grija ca, stiind ca ai aceasta tendinta de crestere, sa creasca ambele componente cu ritmuri destul de sustinute”, a adaugat Croitoru.