FED a amanat cresterea dobanzilor. Economia Americii, cea mai mare din lume, nu se simte deloc bine

Deutsche Bank

FED a amanat cresterea dobanzilor. Economia Americii, cea mai mare din lume, nu se simte deloc bine

Atacata in SUA cu amenzi record si analize care-i distrug increderea, Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, avertizeaza ca s-au activat toate semnalele de recesiune privind economia americana, cea mai mare din lume.

Deutsche Bank da insa motive de incredere si vede o probabilitate de 30% ca economia Americii sa intre in recesiune in urmatoarele 12 luni. Cei mai multi dintre analistii intervievati de Bloomberg dau o probabilitate de 20%. Insa banca germana aminteste ca situatia actuala seamana cu cea din 1986, cand, de asemenea, s-au activat toate avertismentele de recesiune „scaderea marjelor companiilor, slabiciuni pe piata muncii, cresterea ratelor de default in randul companiilor si scaderea investitiilor in echipamente si active care duc la dezvoltarea afacerii, si cu toate acestea economia nu a intrat in recesiune.

In 1986, spun strategii de la Deutsche Bank, a fost o „recesiune fantoma“. „Contra-argumentul este ca deteriorarea indicatorilor ar putea avea drept cauza factori temporari, mai ales intarirea dolarului si reducerea pretului petrolului“, explica analistii, citati de CNBC.

Ca economia americana nu se simte prea bine o sugereaza chiar Rezerva Federala, banca centrala a SUA, care, scrie Forbes, spune ca a venit timpul ca publicul sa-si reduca asteptarile. FMOC, consiliul Fed care stabileste dobanzile, si-a publicat proiectiile trimestriale pentru economie, iar acestea arata ca estimarea mediana a potentialului de crestere pe termen lung bazata pe prognozele membrilor FMOC este de 1,8% pe an. In iunie, estimarea mediana a fost de 2%. Spre comparatie, ritmul anual de crestere in cea mai mare parte a secolului 20 a fost de 3,5%. Economistii Fed vad economia avansand cu 2% anul viitor si in 2018 si incetinind apoi spre 1,8%. Aceasta inseamna ca economia este inca in faza de revenire. Rezerva Federala (FED) a amanat cresterea dobanzilor.OCDE si-a redus drastic prognoza de crestere pentru economia americana anul acesta, de la 1,8% cat estima in iunie la 1,4%. Avansul este franat de investitiile slabe si de incetinirea comertului. Singura economia avansata careia OCDE i-a reviziut atat de drastic estimarea de crestere este Canada.

De asemenea, o analiza a unui think tank cu inclinatii de stanga – Center for Economic and Policy Research (CEPR) „ sugereaza ca economia americana este mai slaba decat se crede, sau decat lasa guvernul sa se inteleaga. Analiza a atras atentia agentiei Bloomberg.

Democratii, aflati acum la putere, citeaza de obicei rata actuala a somajului, de 4,9%, ca dovada a imbunatatirii semnificative a starii economiei de cand aceasta a iesit din recesiune. CEPR, care a analizat economia din alte perspective, spune exact contrariul, scrie Bloomberg. Analiza ia in considerare mai multi indicatori precum rata de angajare in randul populatiei cu varsta cuprinsa intre 24 si 54 de ani, plata muncii si ritmul in care angajatii renunta la locurile lor de munca.

„Cand pui cap la cap acesti factori, economia este mai slaba decat o arata rata somajului. Nu ne-am revenit complet de pe urma recesiunii“, arata studiul. Spre exemplu, rata de angajare in randul populatiei cu varsta cuprinsa intre 24 si 54 de ani era de 79,9% in 2007, anul in care a inceput recesiunea. In iunie 2016, indicatorul era de 77,8%. Apoi, de cand rata somajului a atins maximul de 10% din 2009, circa 12,7 milioane de americani si-au gasit loc de munca, in timp ce 11,8 milioane au renuntat sa-si mai caute o slujba. Analiza sugereaza ca multi dintre acestia din urma ar reveni in campul muncii daca ar avea ocazia.

Separat, un studiu al Harvard Business School arata ca sistemul politic disfunctional paralizeaza economia si reprezinta cea mai mare amenintare pentru competitivitatea economica. Autorii analizei avertizeaza ca sistemul politic american nu mai livreaza rezultate bune pentru americanul de rand. Ei nu se arata impresionati de revenirea economica de dupa recesiunea din 2007-2008 si dau vina pe un guvern paralizat de polarizarea politica.

„Desi exista o revenire lenta, evolutia fundamental slaba a economiei SUA continua si lasa multi americani in urma. Guvernul federal nu a facut progrese notabile cu politicile menite sa reconstruiasca competitivitatea in ultimul deceniu“, scriu analistii. Principalele esecuri: lipsa reformelor fiscale si lipsa investitiilor in infrastructura. Esecurile reflecta un discurs national ineficient si nerealist privind provocarile reale cu care se confrunta economia americana.