Romania a atras numai 100 mil. euro din fonduri europene in domeniul medical

fonduri europene

Unitatile sanitare si firmele din domeniul sanatatii au contractat pana acum fonduri europene in valoare de 109 mil. euro, conform informatiilor prezentate de Cseke Attila, ministrul sanatatii.

“Una dintre prioritatile ministerului este de a include sanatatea printre programele operationale astfel incat pe baza acestei includeri sa putem obtine un fond separat in exercitiul financiar 2014-2020”, a spus Cseke Attila, la un eveniment organizat de Tarus Media.

Fondurile europene pot fi accesate prin mai multe programe operationale, insa niciunul nu este dedicat exclusiv sanatatii. Firmele din domeniu care doresc sa primeasca finantare europeana aplica pentru programul national regional pentru care autoritatea de management este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Pe langa cele 109 mil. euro deja contractate, mai sunt in evaluare 70 de proiecte in valoare de 96 de milioane de euro, dar mai sunt aplicatii pentru alte 17 proiecte. Cu toate acestea, suma totala care poate sa fie atrasa este de 174 mil. euro, insuficienta pentru cereri.

Printre spitalele de stat care au atras fonduri europene se numara Spitalul Judetean de Urgenta din Botosani, Spitalului Judetean de Urgenta din Targoviste, Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare, dar si altele. Spre exemplu, Carmen Marcu, managerul Spitalului de Urgenta din Targoviste, spune ca la nivelul unitatii se deruleaza un proiect de reabilitare din fonduri europene in valoare de 20 mil. euro, iar pana acum platile efective au fost pentru publicitatea licitatiilor, dar ca nivelul acestora este redus.

Suma atrasa din fonduri europene poate fi considerata mica avand in vedere ca investitiile in infrastructura de sanatate au fost la un nivel extrem de mic, iar atat autoritatile, cat si companiile private spun ca fondurile sanatatii sunt insuficiente.

Fonduri pentru trainingul medicilor si asistentelor

Pentru instruirea resurselor umane din domeniul medical, firmele de formare profesionala au castigat mai multe proiecte. Spre exemplu, peste 5.600 de cadre medicale vor fi instruite prin intermediul a doua proiecte europene castigate de compania Medright Experts. Proiectele au fost depuse in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), prin care Romania are alocate fonduri europene de 4,2 mld. euro pentru perioda 2007-2013.

Romania are in prezent 4.100 de proiecte aprobate in valoare de 8 mld. euro.

In primele noua luni ale anului in conturile beneficiarilor de fonduri structurale au intrat 622 de milioane de euro, peste valoarea platilor realizate de autoritati in perioada 2007-2009, care au insumat 600 de milioane de euro. August si septembrie au stat cel mai bine din acest punct de vedere, cu plati cumulate de 258 mil. euro, motorul de crestere fiind ca si pana acum prefinantarile, adica sumele acordate in avans pentru demararea proiectului, care au reprezentat 75%.

In total, din banii europeni au fost virati catre cei care au castigat proiecte pe fonduri structurale de 1,2 miliarde de euro, ceea ce face ca gradul de absorbtie sa ajunga la 13,4% pentru perioada 2007-2010, cand Romania are alocati de la UE 8,6 mld. euro.