Ce tipuri de avocati exista si de ce avocat ai tu nevoie?

Incerci sa cauti un avocat de care ai nevoie pentru a rezolva o anumita problema juridica? Atunci probabil ca ai observat deja ca exista mai multe tipuri de avocati. Asta pentru ca domeniul juridic este unul extrem de mare si de complex.

Unii avocati se specializeaza pe o anumita ramura, in timp ce altii aleg sa ofere expertiza in mai multe domenii. Fiecare are avantaje si dezavantaje, dar acesta este motivul pentru care exista atat de multe tipuri de avocati. Indiferent de problema juridica pe care o ai, cel mai probabil exista un avocat specializat care poate sa rezolve acea speta.

Prin urmare, trebuie sa gasesti un avocat cu expertiza in domeniul ce tine de problema pe care tu o ai. Iata in continuare cateva tipuri foarte cunoscute de avocati.

6 tipuri comune de avocati

1. Avocat de dreptul muncii

Indiferent daca esti angajat sau angajator si te confrunti cu o problema la compania la care lucrezi, vei avea nevoie de un avocat specializat in dreptul muncii, pentru a solutiona cazul pe cale legala. In general, un avocat dreptul muncii poate oferi consultanta cu privire la chestiuni legale ce rezulta dintr-un contract de munca individual sau colectiv sau dintr-o relatie de munca (inclusiv detasari si delegari, redactare contracte, fise de post, ROI, mediere conflicte la locul de munca, litigii de munca, probleme ce tin de concedii, timpul de lucru si de odihna, drepturile si obligatiile angajatorului).

2. Avocat drept medical

Acest tip de avocat se mai numeste si avocat malpraxis. Ocazional se intampla ca medicii sa faca greseli, iar daca tu te confrunti cu niste consecinte negative din cauza unei erori medicale, atunci un avocat malpraxis iti poate apara drepturile si interesele in instanta. Poate fi vorba despre o diagnosticare gresita sau despre un tratament inexact. Dar un avocat drept medical nu se adreseaza exclusiv celor care acuza un act de malpraxis, dar si medicilor care vor sa se apere in instanta si in fata organismelor din domeniu (de exemplu Colegiul Medicilor).

3. Avocat drept comercial

Daca ai o societate comerciala sau intentionezi sa-ti deschizi o firma, vei vedea ca exista o multime de situatii cand se justifica o colaborare cu un avocat drept comercial. Acesta te poate ajuta sa inchei contracte fara eventuale riscuri pe care sa nu le cunosti. Pentru redactare, asistenta, consultanta si reprezentare in tranzactii de vanzare – cumparare contracteaza un avocat drept comercial.

4. Avocat drept familia.

Daca vorbim de un acord prenuptial, de divort, partaj, adoptie si alte proceduri legate de familie, soti si copii minori, atunci ne aflam pe zona de expertiza a avocatului in drept familial. Acest tip de avocat este cel mai bine pregatit pentru a te ghida prin procesul prin care trebuie sa treci.

5. Avocat drept penal

Daca tu sau o persoana apropiata a fost acuzata de infractiune, va trebui sa te adresezi unui avocat drept penal. Acest tip de avocat are cunostinte temeinice in domenii legate de dreptul penal, inclusiv in chestiuni ce tin de cautiune, arest, urmarire penala etc. Daca ai suferit rani in urma unui accident de masina de exemplu, vei avea nevoie de un avocat penal cu expertiza in vatamari corporale. Acest avocat este specializat in obtinerea de despagubiri pentru vatamari corporale provocate de terti. 

6. Avocat drept civil

Vrei sa intentezi un proces sau esti nevoit sa te prezinti in instanta pentru ca cineva ti-a deschis un proces (litigii de orice natura)? Atunci, cel mai probabil vei avea nevoie de un avocat cu specializare in drept civil, cea mai buna optiune legala pentru tine in aceasta situatie. Acest tip de avocat poate solutiona si cereri ce tin de testamente si mosteniri si te poate ajuta sa-ti redactezi un testament sau sa revendici o mostenire.

Acum stii ce tip de avocat bucuresti cauti? La ad-avocat te putem ajuta indiferent de situatia legala cu care te confrunti. Ne poti contacta pentru consultanta chiar acum.