Ce este gonoreea?

Ce este gonoreea – multi stiu ca este o boala cu transmitere sexuala. Insa nu foarte multi cunosc modurile de manifestare si tratament ale acesteia, deoarece se gandesc „doar nu voi capata fix eu aceasta boala, nu se poate”… Din pacate, gonoreea este o infectie bacteriana destul de comuna – de aceea, orice persoana activa sexual sau care isi va incepe curand viata sexuala ar trebui sa afle mai multe – desi nu este tocmai o lectura „distractiva”…

Ce este gonoreea – mai precis, este o infectie provocata de o bacterie numita Neisseria gonoree, ce afecteaza uretra femeii sau a barbatului, dar poate afecta si colul uterin, anusul, zona pelviana si chiar gatul. Poate ati auzit de gonoree sub denumirea de blenoragie – sunt acelasi lucru.

Cum se ia gonoreea – din pacate, multi presupun ca aceasta boala cu transmitere sexuala, ca si altele, se ia doar prin actul sexual vaginal. Insa gonoreea se poate transmite foarte usor si prin sexul oral si sexul anal neprotejat. Multi cred ca o partida de sex oral nu necesita prezervativ – gresit! Gonoreea se poate transmite si la fat, daca viitoarea mama este infectata.

Important cand afli ce este gonoreea: este o boala pe care o poate avea orice persoana activa sexual care nu a folosit prezervativ mereu, chiar daca NU are nici un fel de simptome! La unele persoane, infectia este prezenta si deci se transmite, dar nu se manifesta! Pana ce nu este diagnosticata de catre medic si tratata adecvat, ea se va transmite prin orice tip de contact sexual la altii. In plus, nu exista o imunitate impotriva acestei boli: oricine o transmite si o ia, chiar daca a mai avut in trecut aceasta infectie.

Simptome ale gonoreei:

Dupa cum s-a spus, la unele persoane, gonoreea este asimptomatica. Cam jumatate din persoanele infectate nu prezinta, cel putin o perioada, vreun simptom specific – pana ce boala nu se extinde in alte zone. La alte persoane, primele simptome apar la cateva zile, chiar o luna, de la contactul sexual neprotejat.

Simptome ale gonoreei la femei. Initial, simptomele nu sunt deloc alarmante si pot fi chiar ignorate, asemanandu-se cu o infectie urinara, presupunand: scurgere vaginala diferita, urinare frecventa si eventual cu usturimi, mancarimi in zona genitala si anala, sangerare vaginala, dureri. Alte simptome se refera la un ciclu neregulat, febra, letargie, durere in timpul sexului. Simptome ale gonoreei la barbati. Des, simptomele la barbati sunt mai severe, indicand infectia de timpuriu – insa exista si dati in care nu se manifesta. Aceste simptome se refera la: secretii ale penisului (uneori albui, apoi galbui si eventual cu sange), sangerari si mancarimi anale, dureri, incontinenta, urinari dureroase, inflamare a scrotului, febra. In plus, foarte rar, atat la femei, cat si la barbati, gonoreea se poate manifesta prin dureri de gat si conjunctivita. Daca aceasta infectie se extinde, alte semne sunt durerile de articulatii si diverse eruptii de piele.

Tratarea gonoreei.

Daca ai avut un contact sexual neprotejat si apar anumite simptome, oricat de usoare sunt acestea, este necesar sa mergi imediat la medicul de familie sau, daca nu doresti ca acesta sa afle, direct la o clinica particulara, unde ti se vor face cateva investigatii; gonoreea se poate trata si la spitalele de stat, insa.

Tratamentul nu este dificil, nu presupune spitalizare si urmat corect, trateaza aceasta boala transmisibila sexual complet. Nu exista, daca este depistata timpuriu si tratata, urmari grave – insa netratata poate cauza complicatii ce pot duce, printre altele, la inflamatii, rani interne, infertilitate. Iar daca tratamentul nu a fost urmat corect, poate sa apara o reinfectie. Tratamentul consta de obicei in antibiotice (iar in cazurile in care infectia s-a extins si agravat, e necesara o perioada de spitalizare si tratament cu antibiotice intravenos).

Este foarte important ca: partenerul sau partenerii sexuali al persoanei infectate sa urmeze si ei tratamentul si sa se evite orice contact sexual pana la sfarsitul tratamentului. La fel de important este, chiar daca nu observi simptomele specifice, sa mergi periodic la un consult medical daca ai avut contacte sexuale vaginale, orale sau anale neprotejate – deci fara prezervativ. Daca ai avut mai multi parteneri sexuali sau un partener care a avut multe contacte in trecut, daca ai facut macar o data orice tip de sex fara prezervativ, chiar daca nici unul dintre voi nu prezinta simptome, este recomandat un consult simplu la medic.

Retine: preventia este mai usoara decat tratarea!