Ce este Ayurveda si cum functioneaza cu adevarat?

Ayurveda sau „Stiinta Vietii” s-a nascut in India in urma cu 5000 de ani, cand inteleptii antici, Rishis, prin observarea empirica a Naturii, inteleg relatia intensa si subtila care leaga omul de Natura si Univers. Ayurveda invata integrarea fiecarui aspect al vietii umane: fizic, psihic si spiritual, in relatie cu mediul care il inconjoara. Prin aceasta abordare holistica, fiinta umana poate redescoperi o noua dimensiune a echilibrului si a bunastarii, in armonie cu mediul inconjurator.

Cele cinci elemente si cele trei dosha-uri

In acest context, teoria celor cinci elemente sta la baza intelegerii fundamentelor acestui sistem de gandire si terapie holistica.

Cele cinci elemente: Pamant, Apa, Foc, Aer, Eter, sunt prezente in fiecare substanta existenta in natura. Ele nu exista de la sine, dar fiecare dintre ele le contine, intr-o mica parte, si pe celelalte patru. Acestea includ forma solida, lichida, radianta, gazoasa si eterica a materiei, inclusiv corpul fizic. Cu toate acestea, ele nu sunt doar principii de densitate, aplicate la tot ceea ce este materie, ci actioneaza si in raport cu mintea si forta vitala.

Pamant : soliditate, stabilitate, rezistenta in actiune.
Apa : fluiditate, informare, purificare.
Foc : caldura, lumina, transformare, lumina.
Aer : miscare, schimbare, viteza, directie.
Eter : conexiune, comunicare, auto-exprimare, spatiu.

Putem defini cele 5 elemente ca fiind caramizile care alcatuiesc lumea fizica: se combina intre ele in proportii diferite, formand tot ce exista in Natura, inclusiv fiinta umana; cele 5 elemente formeaza trei perechi, care definesc cele 3 Dosha-uri:

Vata : ETER + AER
Pitta : FOC + APA
Kapha : APA + PAMANT

Cele trei dosha-uri influenteaza si guverneaza toate functiile corporale si mentale, sunt prezente din momentul conceptiei si determina Constitutia noastra Ayurvedica sau Bio-Tipul Constitutional (Prakriti).

Prakriti ne arata care vor fi tendintele noastre de a dezvolta dezechilibre si, in consecinta, ce atitudini, obiceiuri si stiluri de viata pot fi pe care le putem practica, pentru ca aceste dezechilibre sa nu apara sau, daca se intampla acest lucru, cum sa restabilim echilibrul pierdut.

Dosha-urile nu sunt imobile, se pot schimba in diferite circumstante: unde traim, cum mancam, care sunt obiceiurile noastre; in general pe baza stilului de viata pe care il ducem.

Termenul sanscrit Dosha, inseamna literal „imperfectiune”, deoarece de fiecare data cand un Dosha se acumuleaza creeaza disconfort.

Fiecare dintre noi are un „prag personal” care, atunci cand este atins, creeaza un dezechilibru temporar, care daca nu este stopat poate deveni un dezechilibru cronic si poate incepe sa creeze probleme de sanatate.

Ayurveda ne invata sa nu ne depasim pragul individual si sa intelegem in esenta ce este bine pentru noi si ce nu.

Ingrijirea ayurvedica a pielii

Pielea este cel mai mare organ din corpul uman, dar nu numai atat, este granita dintre noi si ceilalti, intre noi si mediu. Pielea manifesta situatia energetica a aparatului psiho-fizic al individului. Este o oglinda transparenta in care miscarea dosha-urilor in corp apare ca o harta actualizata a echilibrului nostru general. In acest scenariu, Ayurveda devine posibilitatea de a trata nu numai imperfectiunea, manifestarea, simptomul, ci si cauzele, terenul pe care s-a dezvoltat imperfectiunea.

Prin armonizarea si reechilibrarea progresiva a pielii prin substantele si plantele pe care Ayurveda le-a selectat si catalogat intr-un mod precis, in corelatie cu constitutia individuala si dezechilibrele prezente. Ne confruntam cu o cale care vede frumusetea ca pe o stare de armonie individuala;Tratament cosmetic ayurvedic.