Care sunt simptomele anemiei?

Anemia cu deficit de fier este un tip comun de anemie, o afectiune in care sangele nu are suficiente globule rosii sanatoase. Celulele rosii din sange transporta oxigen la tesuturile corpului.

Dupa cum sugereaza si numele, anemia cu deficit de fier se datoreaza lipsei de fier. Fara fierul necesar, organismul nu poate produce o cantitate suficienta de hemoglobina, o substanta din globulele rosii care le permite sa transporte oxigen. In consecinta, anemia cu deficienta de fier va poate face sa va simtiti obosit si lipsit de respiratie.

In general, anemia cu deficit de fier poate fi corectata cu suplimente de fier. Uneori sunt necesare teste suplimentare sau tratamente pentru anemia cu deficit de fier, mai ales daca medicul suspecteaza ca poate exista sangerare interna.

Ce cauzeaza anemia?

Anemia apare atunci cand nu exista suficiente globule rosii in corp. Globulele rosii transporta oxigenul prin fluxul sanguin, oferindu-ti energie si ajutand muschii, oasele si organele sa functioneze corect. Anemia te poate face sa te simti slab si obosit, deoarece nu primesti energia de care ai nevoie.

Simptome

Initial, anemia cu deficit de fier poate fi atat de usoara incat trece neobservata. Dar, pe masura ce organismul devine mai deficitar de fier si anemia se agraveaza, semnele si simptomele se intensifica.

Semnele si simptomele anemiei cu deficit de fier pot include:

Oboseala extrema
Slabiciune
Piele palida
Dureri in piept, batai rapide ale inimii sau respiratie
Cefalee, ameteli sau vertij
Mainile si picioarele reci
Umflarea sau durerea in limba
Unghii fragile
Pofte neobisnuite pentru substante non-nutritive, cum ar fi gheata, murdarie sau amidon
Lipsa poftei de mancare, in special la bebelusii si copiii cu anemie cu deficit de fier

Care sunt complicatiile?

Cand gradul de anemie este sever, globulele rosii si hemoglobina nu vor fi suficiente pentru a transporta oxigenul necesar in restul corpului. Daca organele corpului nu au suficient oxigen, ele pot fi infarctate.
La femeile insarcinate, bebelusii lor pot naste mici si subponderali. Cand anemia se datoreaza sangerarilor grele, pierderea de sange, daca nu este oprita la timp, poate duce la moarte.

Cum o tratam?

Este esential sa cunoastem bine tipul de anemie pentru a stabili cel mai potrivit tratament


Deoarece anemia poate fi produsul multor si diverselor boli, este esential sa se ajunga la un diagnostic inainte de a efectua orice tratament.

Numai in cazurile in care o anemie brusca poate prezenta un risc pentru viata pacientului, va fi necesara o inlocuire urgenta prin transfuzii de globule rosii impachetate din donatii.

In restul cazurilor, care sunt majoritare, tratamentul nu trebuie inceput pana cand nu se cunoaste cauza bolii. Anemiile datorate deficitului de fier, vitamina B12 sau acid folic sunt tratate prin contributia acestor principii. Anemiile secundare bolilor inflamatorii cronice se imbunatatesc prin tratamentul eficient al bolii cauzale.

In ultimii ani, utilizarea factorilor de crestere, cum ar fi eritropoietina, a fost capabila sa trateze multe forme de anemie foarte eficient.

Cand sa vezi un doctor

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra dezvoltati semne si simptome care sugereaza anemie cu deficit de fier, consultati medicul dumneavoastra. Anemia cu deficienta de fier nu este un lucru pe care il diagnostichezi sau il tratezi. Asadar, consultati medicul dumneavoastra pentru un diagnostic in loc sa luati suplimente de fier pe cont propriu. Supraincarcarea corpului cu fier poate fi periculoasa, deoarece acumularea excesiva de fier poate dauna ficatului si poate provoca alte complicatii.