Calatorii tropicale: sfaturi preventive

Cei care se gandesc sa faca excursii tropicale in aceasta vara ar trebui sa ia unele masuri de precautie pentru sanatate. Continuati sa cititi si sa stiti ce sunt.

In timpul vacantelor de vara, unii oameni decid sa viziteze alte latitudini si sa plece in excursii tropicale. Acesta este numele dat tarilor situate intre Tropicele Cancerului si Capricornului.

Aici se afla majoritatea natiunilor din Africa, America Centrala, America de Sud (cu exceptia Argentinei, Uruguayului si Chile) si din Asia de Sud-Est. Chiar si unii din Orientul Mijlociu, cum ar fi Oman, Yemen si o parte din Arabia Saudita.

Aceste calatorii tropicale pot fi experiente minunate, cu peisaje unice, insule spectaculoase, patrimonii nepretuite si bogate culturi ancestrale. Dar, pe de alta parte, prezinta un risc si in asa-numitele boli tropicale, cum ar fi dengue, febra galbena sau malaria.

Ce sunt bolile tropicale?

Printre cele mai frecvente boli tropicale avem urmatoarele:

Malaria: este cauzata de Plasmodium malariae si transmisa prin muscatura tantarului Anopheles. Poate fi mortal. Organizatia Mondiala a Sanatatii ( OMS ) estimeaza ca exista peste 200 de milioane de cazuri in lume pe an.

Dengue, Chikungunya si Zika: Sunt transmise si prin muscaturile de tantari. Prezinta febra mare, tremuraturi corporale, deshidratare si inrosirea pielii. Sunt deosebit de periculoase la copii si la femeile insarcinate.

Leishmanioza: cauzata de paraziti transmisi de muscatura mustelor. Forma cutanata este mai frecventa, cu toate acestea, mucocutanatul poate fi destul de grav, iar visceralul este fatal.

Alte boli diareice: asa-numita diaree de calator apare la persoanele care viziteaza destinatii tropicale cu conditii sanitare reduse. Se estimeaza ca bolile diareice acute (ADD) sunt principala cauza de mortalitate infantila din lume.

Sfaturi pentru prevenirea bolilor in calatoriile tropicale

Cand planificati o calatorie tropicala, ar trebui sa luati in considerare unele masuri. Amintiti-va ca prevenirea este mai buna decat vindecarea.

  1. Vizita preventiva la medic

Este recomandabil sa incepeti cu o vizita la medicul de familie. Facem un control preventiv general, niste analize, fara riscuri.

  1. Precautii cu boli cronice

In cazul persoanelor cu afectiune cronica, pe langa controlul respectiv, se recomanda ca cei care urmeaza sa calatoreasca sa aiba la indemana un raport medical actualizat. De asemenea, daca urmati o dieta, ar trebui sa va tineti de ea.

  1. Medicamente suficiente

Daca suferiti de orice boala, cronica sau nu, este necesar sa purtati suficiente medicamente pentru calatorie, sedere si intoarcere. Chiar si ceva in plus pentru neprevazut.

  1. Alte precautii cu medicamente

In unele tari in care mergeti in excursiile dvs. tropicale, este posibil sa gasiti restrictii cu privire la medicamente. Prin urmare, trebuie sa aveti prescriptiile acestora.

  1. Trusa de prim ajutor

Este convenabil sa furnizati o geanta mica cu articolele care ar trebui sa fie in trusa de prim ajutor. Aceasta include consumabile pentru vindecarea ranilor si unele medicamente, cum ar fi analgezice sau antihistaminice. Nu este necesar sa il luati de la locul de origine, deoarece le puteti achizitiona la destinatie.

  1. Protectie solara

Amintiti-va ca la tropice razele soarelui lovesc perpendicular. Cu alte cuvinte, radiatia solara este mai intensa. Prin urmare, in calatoriile dvs. tropicale nu trebuie sa ratati protectia solara in valiza.

  1. Hidratare

Caldura este mai mare cu cat te apropii de ecuator. In timpul calatoriilor tropicale, cresc si riscurile de deshidratare. Prin urmare, trebuie sa crestem consumul de lichide, precum si de alimente abundente in apa.