Avantajele si dezavantajele retelelor sociale

  Ati creat vreodata un profil social? Preferati mai mult Facebook, Instagram, Twitter, Google+, Snapchat, LinkedIn, Pinterest sau va place sa incarcati videoclipuri pe YouTube?

  Retelele sociale au ajuns la viata noastra pentru a ramane. Pentru multi este o necesitate, un nou mod de socializare, de a fi prezenti si, in acelasi timp, de a constientiza ceea ce se intampla in lume. Insa retelele sociale sunt controversate , exista cei care ii apara si altii ii ataca si ii critica. Acesta este motivul pentru care am pregatit aceasta postare, pentru a va arata in ce consta Social Media, aceasta noua forma de comunicare si pentru a cunoaste avantajele si dezavantajele interconectarii prin retelele sociale.

  Ce sunt retelele sociale

  Cand ne referim la retelele de socializare sau la social media , vorbim despre structuri de comunicare intre indivizi sau organizatii care interactioneaza intre ele pe platformele digitale. Cele mai importante astazi sunt Facebook, Instagram, Twitter, Google+, Youtube, Pinterest sau LinkedIn . Aceste retele sociale formeaza comunitati mari care impartasesc informatii, imagini sau videoclipuri.

  Instagram
  A fost creat pentru a crea povesti de utilizator prin fotografiile pe care le posteaza in fiecare zi.

  Twitter
  Este una dintre cele mai importante retele sociale. Aici utilizatorii interactioneaza prin mesaje, exista o limita de 280 de caractere si pot insoti textul cu o imagine sau video. Comunicarea directa este stabilita intre utilizatori si este platforma preferata a publicului pentru a afla despre evenimentele curente.

  Facebook
  Este o retea sociala folosita pentru a va conecta cu oameni pe care ii cunoasteti si cu care impartasiti interese sau hobby-uri. Este folosit pentru a gasi tot felul de continut, de la informatii curente, divertisment, cautare de locuri de munca sau intalnirea cu oameni noi.

  YouTube
  A devenit cel de-al doilea motor de cautare cel mai important din lume, urmat de Google. Aceasta retea sociala este folosita pentru a incarca videoclipuri ale utilizatorului.

  LinkedIn
  Este cea mai mare retea sociala in scopuri profesionale. Este alcatuit atat din companii, cat si din persoane in care sunt publicate ofertele de munca, curriculumul solicitantilor de locuri de munca. Este un canal excelent de cautare de locuri de munca.

  Avantajele retelelor sociale la nivel personal

  Comunicare si informatii
  Va permite o comunicare imediata cu oameni care pot fi oriunde in lume. Crearea de comunitati faciliteaza un schimb de informatii cu privire la problemele si interesele comune.

  Divertisment
  Aceste platforme ofera informatii si divertisment in timp real si puteti alege pe cine sa urmati pentru a fi informat despre ce se intampla oriunde pe planeta.

  Oportunitati de munca
  Retelele sociale pot fi cea mai buna vitrina pentru noi insine si, prin urmare, pentru aspiratiile noastre de angajare. Multe companii isi cauta candidatii prin aceste platforme si cauta profilurile conturilor lor Twitter, Instagram sau Facebook pentru a le cunoaste mai bine.

  Reclamatii sociale
  Aceste retele de socializare servesc, de asemenea, pentru a inregistra situatii sociale, de solidaritate, de a ajuta sau de a denunta situatii care au avut loc la un moment dat si afecteaza comunitatea.

  Partajeaza informatii si cunostinte
  Este interesant sa impartasiti informatii si date care pot fi de ajutor profesionistilor din anumite discipline.

  Avantajele retelelor sociale pentru companie
  O vizibilitate mai mare a marcii
  Cu retelele sociale, barierele s-au terminat, lumea Internetului este accesibila oricui si oriunde in lume.

  Platforma de difuzare
  Continutul companiei prin intermediul retelelor sociale genereaza trafic web important, care este, in final, scopul marcii.

  Loialitatea clientilor
  Datorita retelelor de socializare, se creeaza o monitorizare a utilizatorilor si, prin urmare, o mai buna loialitate a clientilor cu oferte si continut care ii pot interesa.

  Incorporeaza un blog
  O modalitate buna de a raspandi continutul brandului respectiv este de a o face printr-un blog personal. Ajuta pozitionarea SEO si implicarea cu utilizatorii.

  Masurati rezultatele de marketing
  Toata implicarea se realizeaza datorita aprecierilor si comentariilor lasate de utilizatori pe retelele de socializare. Compania stie care este monitorizarea brandului sau in timp real. Daca doriti sa mergeti mai departe, pentru a cunoaste profilul si comportamentul utilizatorului care vine pe pagina noastra, un instrument bun este Google Analytics.

  Relatii Clienti
  Retelele sociale devin canalul de publicitate al unui brand. De aceea, este atat de important sa fim constienti de ceea ce spune comunitatea si sa raspundem la intrebarile sau cererile lor . Si aici ar fi incluse si criticile, de la care nimeni nu este liber. Nu trebuie sa le ignoram niciodata si sa stim sa le facem fata, raspunzand politicos si oferind solutii, ori de cate ori este posibil.

  Dezavantaje ale social media

  Din furtul de date cu caracter personal, intimidare cibernetica , stiri false sau stiri false care circula pe retele si care sunt luate la punct … trebuie sa fii atent cand folosesti aceste platforme!

  In general, cel mai mare dezavantaj atunci cand vorbim despre retelele sociale este lipsa de confidentialitate. De aceea este esential sa revizuiti setarile de confidentialitate, pentru a nu dezvalui date personale pe care nu le dorim atunci cand incarcam o publicatie. Aveti grija mai ales cu fotografiile incarcate si in care sunt afisate date precum placutele de inmatriculare ale masinii, adresele de lucru sau de acasa!

  Cand vine vorba de crearea unui profil in retele, nu confundati personalul cu profesionistul. Uneori se face aceasta eroare de utilizare nediferentiata.

  Fraude de identitate
  De obicei se intampla cu oameni faimosi, dar uneori se poate intampla in domeniul profesional, iar companiile pot fi afectate. In aceste cazuri, trebuie sa raportati.

  Ciberbullying y grooming
  Primul este suferit de toti copiii si minori si hartuirea este transferata la retelele sociale sub forma unor publicatii cu insulte si amenintari. Tundere este format din adulti care pretind a fi tineri catre minori de contact pe retelele.

  Dependenta de retele sociale
  Un dezavantaj clar al utilizarii retelelor poate veni atunci cand devin dependenta si creeaza dependenta, in special in randul tinerilor.

  Figura Troll-ului
  Toata lumea cunoaste rolul Troll, care este responsabil pentru a face critici si comentarii doar cu intentia de a enerva sau provoca pe retelele de socializare. Atunci cand utilizati social media in scopuri comerciale, este mai bine sa nu urmati trollul in comentariile sale si sa incercati sa raspundeti politicos punand capat discutiei.