Vrei sa devii mai deștept? Iata 9 trucuri testate

Ipoteza ca inteligența are un indice constant de-a lungul vieții unei persoane a fost abandonata de mult. Exista deja cateva metode simple, documentate științific, prin care poți crește puterea creierului tau. 

1. Fa sport. Tot mai multe studii aparute in ultima perioada leaga mișcarea fizica de capacitațile cognitive ale creierului. Mitocondriile, structuri microscopice ale celulelor raspunzatoare cu eliberarea de energie se creeaza nu doar in mușchi, ci și in creier, spun cercetatorii americani.

2. Mananca pește, afine, omega 3 și antioxidanți. Toate aceste alimente nu doar ca intarzie imbatranirea celulelor nervoase, dar și stimuleaza activitatea creierului.

3. Imbraca-te inteligent. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care se imbraca cu tipul de haine purtate de persoane inteligente – sacouri, halate de laborator sau alte uniforme purtate de oameni in contexte profesionale – se descurca mai bine la testele de cunoștințe sau inteligența.

4. Dormi bine și limiteaza alcoolul, cafeaua și cola la orele tarzii. Cel mai bine e sa ai un program de somn bine stabilit, de la care sa nu te abați.

5. Efectul Mozart. In privinta ipotezei potrivit careia muzica clasica te face mai deștept parerile sunt imparțite. Ce se știe este ca ascultatul oricarei piese crește nivelul de dopamina, fenomen asociat de unele studii cu un creier mai zvelt.

6. Vorbește singur. Pare ciudat, dar vorbitul singur te ajuta sa te concentrezi mai bine la ce repeți. Spre exemplu, atunci cand trebuie sa gasești ceva, daca repeți numele obiectului in minte, il vei gasi de 2 ori mai repede.

7. Viseaza cu ochii deschiși. Oamenii care fac asta au un IQ mai mare, spun cercetatorii de la Institutul Max Planck pentru Științele Creierului.

8. Fa exerciții de rememorare cronologica. Cercetatorii de la Universitatea Michigan susțin ca aceste exerciții necesita multa munca, dar aduc rezultate promițatoare. Ideea experimentului lor a fost simpla: subiecții trebuiau sa iși aminteasca cu cat timp inainte au auzit un anumit sunet sau cu cate slide-uri inainte au vazut un anumit simbol care le-a fost prezentat.

Dupa 20 de zile cu 20 min/zi de astfel de exerciții, gandirea ta abstracta si rezolvarea problemelor se imbunatațesc considerabil. Exercițiul este util mai ales dupa 30 de ani, cand aceste capacitați ale creierului incep sa rugineasca.

9. Stimulare electrica. Daca le incerci pe toate acestea fara niciun rezultat, stai cu ochii pe DARPA, agenția americana care incearca sa ne faca mai deștepți prin stimularea electrica a creierului.