Avantajele si rolul recoltarii celulelor stem pentru sanatate

„Printre cateva caracteristici, celulele stem prezinta o versatilitate enorma, capacitate de auto-reinnoire si diferentiere (specializare) in diverse tipuri de celule. Cordonul ombilical s-a dovedit a fi o sursa valida si bogata de celule stem, a caror recoltare este usoara, nedureroasa, invaziva si complet sigur pentru mama si copil.

Celulele stem din cordonul ombilical ajung sa aiba unele avantaje fata de alte surse de celule stem, cum ar fi, de exemplu, usurinta de recoltare, disponibilitatea imediata pentru transplant, nicio cerinta de compatibilitate stricta (toleranta mai mare in factorii de compatibilitate HLA), precum si un risc mai mic de a dezvolta boala grefa versus gazda, o complicatie potential fatala a transplanturilor hematopoietice alogene (in care donatorul si primitorul sunt persoane diferite).

Transplantul de celule stem este deja o realitate a tratamentului pentru unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia si limfomul. Aceste doua tipuri de cancer se dezvolta atunci cand celulele sanguine sanatoase incep sa se divida in mod necontrolat si anormal. Leucemia se dezvolta de obicei in limfocite, dar se poate dezvolta si in celulele mieloide. Celulele canceroase ale leucemiei se pot raspandi astfel in intregul corp, dar afecteaza in principal maduva osoasa si sangele.

Exista mai multe tipuri de leucemie. Unele tipuri de leucemii sunt acute, ceea ce inseamna ca cresc rapid; altele sunt cronice sau cu crestere lenta. Similar unor forme de leucemie, limfomul incepe in limfocite.

Cu toate acestea, spre deosebire de leucemie, limfomul afecteaza de obicei ganglionii limfatici si alte organe, mai degraba decat maduva osoasa. Limfomul este impartit in doua tipuri principale si mai multe subtipuri. Principalele tipuri de limfom sunt limfomul Hodgkin si limfomul non-Hodgkin.

In 2018, conform Observatorului Global al Cancerului, leucemia a fost evidentiata ca fiind al 15-lea cel mai diagnosticat cancer si a 11-a cauza de mortalitate prin cancer la nivel mondial, fiind responsabila pentru 437.033 cazuri incidente de cancer si 309.006 decese pentru cancer. In ceea ce priveste limfomul non-Hodgkin, au fost diagnosticate 509.590 de cazuri noi si s-au estimat 248.724 decese din cauza limfomului non-Hodgkin. Tratamentele pentru aceste tipuri de cancer variaza in functie de tipul dezvoltat. Rata de supravietuire la cinci ani pentru toate tipurile de leucemie combinate este putin sub 66%.

Si aici se pune intrebarea: „Si este transplantul de celule stem din sangele din cordonul ombilical un instrument considerat pentru a trata leucemiile sau limfoamele?”. Si, de fapt, raspunsul este: da.

Transplanturile de celule stem din sangele din cordonul ombilical au fost folosite pentru a vindeca copiii si adultii cu leucemie inca de la inceputul anilor 1990. Au fost inregistrate peste 45.000 de transplanturi de sange din cordonul ombilical, iar majoritatea au fost pentru leucemii si limfoame. In 2016, un studiu a comparat transplanturile de sange din cordonul ombilical cu transplanturile de maduva osoasa pentru pacientii cu leucemie. Cele doua grupuri au avut o supravietuire post-transplant comparabila, dar pacientii cu sange din cordonul ombilical au avut tendinta de a trai mai mult si, mai important, pacientii tratati cu sange din cordonul ombilical au avut mai putine sanse de recidiva.

In ciuda faptului ca are o denumire asociata cu un stigmat de severitate, in prezent, diagnosticul acestui tip de cancer se bazeaza pe simptome si, in acelasi mod ca si alte tipuri de cancer, depistarea precoce si tratamentul leucemiei sau limfomului duce adesea la rezultate mai bune. Tratamentele variaza in functie de tipul de leucemie sau limfom, transplantul de celule stem fiind unul dintre ele.

Asadar, salvarea cordonului ombilical in loc de a-l arunca reprezinta: usurinta si siguranta in colectarea celulelor stem, fara risc sau disconfort pentru mama si bebelus; toleranta mai mare in factorii de compatibilitate HLA; risc mai mic de a dezvolta boli grefa contra gazda; acces imediat la celule (de vreme ce acestea vor fi stocate intr-o banca de celule stem) si, prin urmare, este posibila posibilitatea unui tratament mai imediat, care poate fi avantajos pentru transplanturi urgente.

Din toate aceste motive, este important sa reflectam si sa evaluam mai indeaproape ce poate reprezenta crioconservarea celulelor stem din cordonul ombilical in lupta impotriva problemelor de sanatate.