Tai Chi: ce este, beneficii si cum se practica?

Este o disciplina care ofera echilibru, calm, concentrare, flexibilitate si forta. Luati nota de tot ceea ce poate face Tai chi pentru sanatatea corpului si a mintii, conform stiintei. A face Tai Chi este activitatea perfecta pentru a ramane in forma de-a lungul vietii . Vedete precum Madonna, Angelina Jolie, Uma Thurman si Michelle Obama sunt fidele acestei practici orientale de a avea grija de trup si minte. Va spunem toate beneficiile acestei discipline stravechi care, potrivit expertilor, este unul dintre cele mai bune obiceiuri de practicat pentru tot restul vietii noastre.

Beneficiile uimitoare ale Tai-chi-ului

Tai chi sau tai chi este o forma de exercitiu bland care ajuta la mentinerea fortei, flexibilitatii si echilibrului corpului. Desi a fost conceputa ca o arta martiala in China, i se ofera multe beneficii sanatoase si este considerata o strategie eficienta de a tine la distanta bolile, prevenind nu doar imbatranirea prematura, ci si multe alte probleme de sanatate. Fiind o activitate cu impact redus, poate fi practicata la orice varsta si chiar daca sanatatea noastra nu este la maxim. Expertii il recomanda chiar si pentru pacientii aflati in scaun cu rotile sau care se recupereaza dupa o interventie chirurgicala .

Miscarile sale sunt circulare si deloc fortate si fara a fi nevoie de a mentine muschii incordati, avand grija de articulatii si oase. Tai chi este creditat cu puterea de a imbunatati cazurile de astm datorita exercitiilor de respiratie profunda efectuate cu miscarile. De asemenea, se spune ca amelioreaza migrenele, durerile musculare si sporeste concentrarea, echilibrul si memoria, pe langa tonifierea corpului.

Aceasta activitate este, de asemenea, o sursa de calm si liniste. Alunga anxietatea si combate stresul in mod eficient prin reducerea nivelului de cortizol (hormonul stresului) si cresterea bunastarii. Un exercitiu foarte complet si foarte interesant pentru a mentine corpul puternic si sanatatea mintala intacta.

Pilonii fundamentali ai Tai-chi-ului

Tai chi are o filozofie care cauta sa mentina armonia si echilibrul. Conceptele de Qi si Yin yang sunt pilonii disciplinei Tai Chi.

  • Qi: Qi este conceput ca forta energetica care curge prin corp si care atunci cand este blocata ne provoaca probleme de sanatate, atat fizice, cat si psihice. Ceea ce face Tai Chi este deblocarea energiei pentru a permite un flux corect de Qi.
  • Yin yang: Sunt elementele opuse care alcatuiesc universul conform filozofiei Tai Chi si care trebuie sa mentina armonia, echilibru care favorizeaza aceasta disciplina.

Ce este Tai Chi: cum este practica?

In primul rand, o incalzire s-ar face cu miscari simple. Leganati usor inainte si inapoi, facand cercuri blande cu umerii si intorcandu-va incet capul dintr-o parte in alta. Acest lucru face ca muschii sa se relaxeze si mintea sa se concentreze pe respiratie si echilibru.

Apoi s-ar executa seria de miscari, numita forme, care poate cuprinde aproximativ douasprezece miscari (forme scurte) sau chiar sute (forme lungi). Daca esti incepator, nu esti intr-o forma fizica foarte buna sau esti batran, este mai bine sa incepi cu forme scurte.

In cele din urma, Qigong (sau Chi Kung), care ar fi o munca de respiratie energetica care consta in respiratie blanda combinata cu miscare pentru a relaxa mintea in timp ce mobilizeaza Qi sau energia vitala. Aceasta ultima faza poate fi practicata in picioare, intins sau asezat.

Poate Tai Chi sa aiba aceleasi beneficii ca si exercitiile de forta HIIT?

Poate fi o disciplina de miscari lente si blande, dar totusi se concentreaza pe elementele cheie ale universului fitness-ului . Forta, flexibilitatea, echilibrul si exercitiile aerobice sunt cheile exercitiilor HIIT , asa cum sunt in Tai Chi. Poate fi Tai Chi un exercitiu la fel de complet ca antrenamentul de forta? Expertii de la Harvard cred ca da.

  • Forta: Desi nu lucrezi in tai chi cu greutati sau benzi de rezistenta, adevarul este ca intareste miezul si toata partea superioara a corpului. Practica intareste atat extremitatile inferioare, cat si cele superioare. Conform stiintei, efectuarea frecventa a Tai Chi poate fi comparabila cu antrenamentul de rezistenta si mersul rapid.
  • Flexibilitate: Aceasta disciplina imbunatateste flexibilitatea si rezistenta corpului, atat superioara, cat si inferioara.
  • Exercitiu aerobic: Desi este adevarat ca depinde de viteza miscarilor si de amplitudinea acestora, Tai chi este un exercitiu sanatos pentru inima, deoarece este o practica aeroba moderata.

Echilibru si Tai Chi

Oamenii de stiinta de la Harvard spun ca, potrivit unor studii, practicarea Tai chi reduce riscul de cadere. De ce se intampla asta? “ Propioceptia (abilitatea de a simti pozitia corpului in spatiu) scade odata cu varsta. Tai Chi ajuta la antrenarea acestui simt al echilibrului, care este o functie a neuronilor senzoriali din urechea interna si a receptorilor de intindere din muschi si ligamente”, explica expertii.

In plus, ei afirma ca aceasta disciplina orientala faciliteaza recuperarea dupa o calatorie sau cadere. De multe ori frica de a cadea este cea care creste posibilitatea acestei caderi si, potrivit Harvard, exista studii care arata ca Tai Chi este capabil sa reduca aceasta frica foarte umana.

Daca vrei sa practici un exercitiu care te poate insoti toata viata, alatura-te echipei de Tai Chi , este recomandat tuturor, nu necesita echipament si poate fi practicat oriunde. Toate sunt avantaje.

Care este diferenta dintre yoga si Tai chi?

Tai chi a aparut in China, iar yoga sa nascut in India. Ambele discipline au asemanari, dar Tai chi se bazeaza pe miscari fluide efectuate in picioare, in timp ce yoga se bazeaza pe posturi de intindere si intarire in general statice.