5 factori de risc ai epilepsiei

Sursa foto: Shutterstock.com

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, epilepsia este o boala cronica cerebrala, care afecteaza aproximativ 50 de milioane de persoane la nivel global [1].

Aceasta este caracterizata prin convulsii recurente, care, de multe ori, implica pierderea constientei si a controlului muscular, lucru care duce la miscari involuntare ale corpului [2].

Chiar daca jumatate dintre cazurile de epilepsie nu au cauze cunoscute, exista insa anumiti factori care pot creste riscul de dezvoltare a acestei probleme, cum ar fi:

Varsta

Epilepsia este mai des intalnita in randul copiilor si varstnicilor. Daca in cazul adultilor epilepsia apare cel mai des din cauza unei tumori sau traumatism, in randul copiilor si varstnicilor cauzele sunt mult mai numeroase.

Aceasta boala cerebrala poate fi prezenta la copii din motive genetice sau din cauza problemelor de dezvoltare cerebrala. Mai mult decat atat, persoanele tinere afectate pot prezenta si alte comorbiditati care tind sa persiste si la viata adulta.

In ceea ce priveste varstnicii, acestia au risc mai mare de dezvoltare a epilepsiei din cauza numeroaselor probleme cerebrale la care sunt predispusi, cum ar fi:

  • afectiuni neurodegenerative care afecteaza functia cerebrala (boala Alzheimer);

  • accident vascular cerebral;

  • traumatisme cerebrale aparute din cauza cazaturilor;

  • tumori la nivelul creierului [3].

In functie de varsta la care a aparut epilepsia, medicii vor recomanda tratamente specifice pentru a putea obtine rezultatele cele mai bune. Vezi detalii despre epilepsie pe drmax.ro, pentru mai multe informatii despre acest subiect!

Istoric medical familial

Este posibil ca riscul de dezvoltare al epilepsiei sa fie mult mai ridicat, daca exista in familie un istoric medical de epilepsie si colvulsii.

Aceasta asociere a fost sustinuta si de un studiu publicat in 2013, care a analizat informatiile medicale a 420 de pacienti si care a concluzionat ca istoricul medical familial de epilepsie are un impact semnificativ asupra bolii si asupra clasificarii ei [4].

Traumatisme cerebrale

Leziunile severe la cap sunt responsabile pentru unele cazuri de epilepsie. Pentru a reduce acest risc, asigura-te ca respecti toate masurile de protectie, atat in timpul sofatului (centura de siguranta), cat si in timpul mersului pe bicicleta sau motocicleta (casca de protectie).

Schiatul, snowboarding-ul, sporturile de contact sau cele extreme, toate pot duce la aparitia traumatismelor cerebrale. Informeaza-te despre practicarea in siguranta a fiecarui sport si respecta instructiunile prezentate pentru a reduce riscul de accidentare [2].

Infectii cerebrale

Infectiile cerebrale reprezinta, probabil, cea mai comuna cauza a epilepsiei, din cauza inflamatiei aparute la nivelul creierului si a maduvei spinarii. Cateva dintre cele mai cunoscute infectii care pot creste riscul de dezvoltare al epilepsiei includ meningita, encefalita virala, HIV si tuberculoza [5].

Aceata relatie a fost sustinuta si de un studiu publicat in 2015, care a concluzionat ca multe infectii, care ar putea fi prevenite, au fost asociate cu epilepsia si cu aparitia convulsiilor. Protejarea sistemului nervos central prin metode preventive (imunizare impotriva patogenilor si evitarea contaminarii) ar putea reduce riscul de aparitie al epilepsiei [6].

Accidentul vascular cerebral si alte afectiuni vasculare

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci cand circulatia sangelui catre creier este intrerupta fie de un cheag de sange (tromb), fie de ruperea vaselor la acel nivel. Intrucat aceasta problema poate fi fatala, accidentul vascular cerebral reprezinta o urgenta medicala care necesita interventie cat mai rapida.

Avand in vedere ca AVC-ul afecteaza creierul, acesta poate duce in anumite circumstante si la aparitia epilepsiei.

Pentru a evita leziunile cerebrale cauzate de accidentul vascular cerebral sau de alte afectiuni ale vaselor de sange, este recomandata reducerea riscului de dezvoltare a acestor boli prin evitarea tutunului si axarea pe diete sanatoase si exercitii fizice regulate [2].

Intrucat epilepsia poate avea numeroase cauze, multe dintre ele necunoscute, anunta cat mai rapid un medic specialist daca prezinti simptome specifice sau orice abateri de la normal, pentru a primi diagnosticul exact si tratamentul corespunzator!

Referinte:

  1. “Epilepsy.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/epilepsy. Data accesarii: 18.01.2023

  2. “Epilepsy.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/epilepsy/symptoms-causes/syc-20350093. Data accesarii: 18.01.2023

  3. Holmes, Gregory L. “Consequences of Epilepsy through the Ages: When Is the Die Cast?” Epilepsy Currents, American Epilepsy Society, 2012, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3588150/. Data accesarii: 18.01.2023

  4. Fawzi A.BabtainabPersonEnvelope, et al. “Impact of a Family History of Epilepsy on the Diagnosis of Epilepsy in Southern Saudi Arabia.” Seizure, W.B. Saunders, 28 Apr. 2013, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1059131113001015. Data accesarii: 18.01.2023

  5. Judy Gretschon, et al. “Specific Infections Associated with Epilepsy.” Epilepsy Foundation, www.epilepsy.com/causes/infections. Data accesarii: 18.01.2023

  6. Vezzani, Annamaria, et al. “Infections, Inflammation and Epilepsy.” Acta Neuropathologica, U.S. National Library of Medicine, 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4867498/. Data accesarii: 18.01.2023