Bucura-te de vacanta ta cu aceste trucuri pentru a scapa de stres

Vacantele de vara sunt cea mai asteptata perioada a anului pentru multi oameni. Scopul este sa va odihniti si sa va bucurati, dar uneori poate fi dificil sa va deconectati complet de la serviciu , sa evadati si sa va intoarceti cu bateriile incarcate .

De ce ne este atat de greu sa ne deconectam de la serviciu?

Un psiholog care lucreaza in domeniul designului comportamental, explica cateva dintre motivele pentru care deconectarea de la munca in timpul vacantei devine dificila. Expertul vorbeste despre credinte si valori in organizatii, conceptul de munca, utilizarea telefoanelor mobile si persuasiunea tehnologica, mesajele WhatsApp legate de munca si utilizarea altor aplicatii in care viata profesionala se amesteca cu viata personala .

Sfaturi pentru a va deconecta de la serviciu si a va reincarca bateriile in timpul vacantei de vara

Deconectarea 100% de la serviciu poate fi o provocare. In plus, exista diferite modalitati de a iesi din rutina si de a scapa. Tine cont de urmatoarele sfaturi pentru a aplica in timpul vacantei de vara :

 1. Lasati totul legat : incercati sa va inchideti toate proiectele si sa comunicati cu colegii care vor fi constienti de responsabilitatile dumneavoastra inainte de a pleca in vacanta.
 2. Deconectati-va de la digital : daca puteti, acordati o pauza telefonului mobil si computerului . Incercati sa nu amestecati problemele de serviciu cu altele legate de vacante in acelasi cont de e-mail sau aplicatie . Daca utilizati grupuri WhatsApp la locul de munca, reduceti-le la tacere si petreceti cat mai putin timp posibil pentru eventualele urgente .
 3. Evitati spatiile de lucru : vacantele nu sunt timpul pe care sa il petreceti langa biroul dvs. sau sa va aflati in camera in care lucrati de obicei la distanta .
 4. Pune deoparte obiectele care iti amintesc de munca : tine-ti materialele de lucru departe de vedere pentru a te ajuta sa scapi .
 5. Pregatiti-va intoarcerea progresiv : nu va faceti prea multe planuri si nu programati prea multe intalniri pentru ziua in care va intoarceti dupa vacanta. Prioritizeaza si incearca sa faci revenirea la rutina treptata .
 6. Fa-ti timp pentru tine: vacantele nu sunt intotdeauna sinonime cu odihna , mai ales atunci cand le impartasesti cu familia si cu alte persoane, asa ca cauta momente pentru tine .
 7. Organizati-va vacanta fara stres : sa aveti in vedere unele dintre planurile dvs. de vacanta este bine, dar nu incercati sa definiti activitatile din fiecare zi la milimetru.
 8. Uitati de ceas : nu va infruntati vacanta cu graba , alarme si un numar mare de planuri inchise. Ganditi-va la ele ca la o oportunitate de a pierde norea timpului fara probleme.
 9. Concentrati-va pe prezent : dedicati-va atentia activitatilor de vacanta , pe rand si cu calm. Cautati calmul .
 10. Controleaza -ti programul : incearca sa te odihnesti si sa dormi bine in vacanta , mentinand o rutina mai flexibila.
 11. Fa ceea ce iti doresti si, de asemenea, fa lucruri noi : dedica-ti timp hobby-urilor tale , schimba scena calatorind intr-un loc pe care nu l-ai vizitat niciodata sau incercand ceva nou sunt o modalitate excelenta de a te deconecta.
 12. Acordati timp pentru adaptare : Revenirea la munca imediat dupa intoarcerea dintr-o calatorie poate fi dificila. Rezerva-ti o zi sau doua din vacanta pentru a te aclimatiza inainte de a te intoarce.

Consecintele nedeconectarii in vacanta

Psihologul intocmeste cateva dintre consecintele nedeconectarii de la serviciu in perioada vacantei :

 • Frustrare si nemultumire : daca ramai conectat, nu te vei putea bucura de timpul liber si nu vei putea lucra 100%, generand emotii negative.
 • Somatizare fizica : daca mintea nu se deconecteaza si corpul nu se relaxeaza, poti suferi de oboseala , iritabilitate , anxietate , dureri de cap si dureri de spate, tulburari digestive, dermatologice si cardiovasculare.
 • Probleme de comunicare : daca nu te deconectezi, probabil ca nu vei dori sa impartasesti preocuparile tale profesionale cu cei din jurul tau si ca relatiile tale sociale vor fi afectate.
 • Probleme de somn : Vacantele sunt momentul perfect pentru a va bucura de un somn odihnitor si pentru a trai intr-un mod mai relaxat. Dar daca inca esti ocupat cu munca si esti ingrijorat, este posibil sa ai dificultati in a dormi bine sau chiar sa suferi de insomnie .
 • Senzatie de gol : expertul subliniaza ca exista oameni care nu se simt plini „fara multumiri de munca ” si ca vacantele genereaza un sentiment de singuratate .

Cum sa te intorci la munca dupa vacanta fara stres

Un consilierul de cariera va ofera cinci chei pentru a va intoarce fara stres la munca dupa vacanta :

 1. Reflectati asupra rutinei dvs .: nu incercati sa schimbati sau sa incorporati prea multe obiceiuri in rutina dvs. cand va intoarceti din vacanta .
 2. Pastreaza lucrurile din sarbatori care te fac sa te simti bine : cauta acele mici detalii care te motiveaza si iti ofera liniste pentru a le mentine atunci cand revii la rutina ta.
 3. Intoarce-te putin cate putin si fara sarcini urgente: idealul este ca poti avea timp sa te intorci cu calm la locul de munca , sa planifici proiecte si sa te adaptezi la ziua ta la locul de munca.
 4. Fii realist cu timpul si obiectivele tale : momentul in care te intorci din vacanta nu este momentul recomandat pentru a face o schimbare radicala in viata ta. Profita de timpul pe care il ai si nu fi prea critic cu tine.
 5. Fii asertiv cu ceilalti: incearca sa empatizezi cu oamenii din jurul tau si sa intelegi ca si ei trec printr-un proces de adaptare atunci cand se intorc din vacanta .