Sucuri de fructe ecuatoriale pentru vara

In lumea stiintifica inca exista dispute aprige legate de natura celor mai sanatoase sucuri de fructe, dar si de competitia dintre sucuri si apele minerale, care sunt, de asemenea, foarte recomandate in timpul verii. Stramosii indepartati ai omului, desi nu erau exclusiv fructivori, depindeau in mare masura de consumul de fructe oferite din plin de padurea ecuatoriala a Africii.  

Antropologia moderna a dovedit faptul ca in sucul fructelor ecuatoriale exista substante care au fi contribuit activ la dezvoltarea adaptabilitatii speciilor de primate, dar si a stramosilor animali ai speciei noastre. Se poate spune ca omul modern, stapan al tehnicilor informatice din mileniul trei, are in bagajul sau genetic combinatii de ADN ale stramosilor indepartati, dependenti de un lung sir de substante prezente in fructele ecuatoriale. Astfel, anul acesta s-a dovedit ca in ADN-ul uman exista 12 seturi de gene care lucreaza impreuna si care au nevoie pentru functionare de substante piridoxinice, regasite in special in banane si ananas. Mai mult decat atat, procesele de acomodare la temperaturi crescute, specifice creierului uman, functioneaza la un nivel mai eficient in prezenta unor eteri organici, care sunt prezenti in sucul de mango, kiwi, dar si de banane si ananas. Totodata, sucurile fructelor mediteraneene, precum cele de citrice, dar si din fructe specifice zonelor temperate sunt importante pentru adaptarea si acomodarea organismului.

Sucul de banane

Desi in general sunt rare pe piata, sucurile naturale de banane sunt cele mai recomandate vara, mai ales in perioadele de canicula sau cu schimbari bruste ale presiunii atmosferice. Consumul de suc de banane creste activitatea celulelor nervoase din unele zone din creier. Aceasta actiune este importanta mai ales in timpul verilor tropicale, atunci cand unele retele neuronale pot lucra deficitar, producand tulburari ale respiratiei, atentiei si coordonarii echilibrului si miscarilor fine. Eterii care dau aroma specifica bananei sunt cei care actioneaza indirect asupra acestor procese.

Din acest motiv, orice fruct care contine aroma naturala de banana este benefic pentru organism in orice sezon, dar mai ales vara, cand pot aparea mai frecvent probleme legate de controlul nervos al respiratiei, ceea ce poate conduce la ameteli, stari de tip lesin, dureri de cap sau scaderea capacitatii de efort fizic si intelectual. Sucul concentrat de banane, obtinut cel mai usor cu ajutorul unui blender sau storcator de fructe, poate reduce la maximum sau chiar inlatura aceste probleme. Specialistii recomanda pentru anotimpul cald un consum de 100-200 ml suc ce contine banane naturale, mai ales la 10-15 minute dupa micul dejun, si la 20-30 de minute dupa masa de pranz. Foarte important este ca mirosul de banane sa fie savurat, iar bautura sa fie degustata incet, ca o cafea fierbinte.

Sucul de mango   Paleo-botanistii britanici considera ca o serie de specii inrudite cu mango hraneau cetele stramosilor lui Homo-Sapiens, alungati din jungla de concurenta, catre liziera padurii. Sucul de mango contine o gama larga de substante inrudite cu o substanta numita hipocretina.   Aceasta hipocretina este asemenea unei substante generatoare de energie in timpul somnului, dar si ca o substanta cu importante efecte asupra reglarii nervoase a activitatii hormonale si a activitatii onirice, adica a viselor. Consumul de suc de mango face ca pseudo-hipocretinele din acest fruct sa creasca eficienta reactiei nervoase a organismului la supraincalzire. De asemenea, substantele din mango ajuta la acomodarea la temperaturi crescute, dar si la rezistenta in fata absorbtiei de ultraviolete.   Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au demonstrat ca am putea dezvolta unele produse farmaceutice cu ajutorul carora am putea suporta temperaturi mai mari de 46°C. Din nefericire, acest proiect nu va fi gata decat peste 4-5 ani. Cel mai indicat este, desigur, sucul de mango natural, consumat dimineata inainte de micul dejun si mai ales inainte de contactul cu ultravioletele solare.

Sucul de ananas

Acest suc este benefic pentru organism in orice anotimp, insa vara acesta este un adevarat leac pentru o multime de probleme cauzate de radiatiile solare. Astfel, sucul de ananas era bine cunoscut pentru proprietatile sale legate de imbunatatirea dispozitiei psihice, lupta cu kilogramele in plus si efectele asupra incetinirii imbatranirii organismului. Recent, studiile cercetatorilor americani au aratat ca sucul de ananas poate creste eficient vigoarea si vitalitatea organismului, mai ales in anotimpul cald din zona temperata.

Efectul vitaminei B12 si al derivatilor sai prezenti in sucul fructului este mult diferit in cazul indivizilor care se expun la UV solare din mijlocul sau sfarsitul anotimpului cald. Cercetatorii au demonstrat faptul ca unii derivati ai vitaminei B12, in contact cu mugurii gustativi, pot declansa o serie de biocurenti ce actioneaza asupra nucleului rosu (Corpus rubros) din mezencefal.

Aceasta actiune face ca o mare arie din creier sa devina mai reactiva la actiunea unor stimuli incarcati cu mesaje negative, precum cele care conduc la neincredere, ura, dezgust. Studiile efectuate pe voluntari au dovedit ca sucul de anans scade intensitatea trairilor negative si, in 20% din cazuri, elimina cosmarurile! Acest efect este mai intens in timpul verii, iar sucul de ananas poate fi considerat un medicament impotriva „gandirii negative”, pe timpul verii.

Sucurile de kiwi

Kiwi contine substante organice extrem de importante pentru toate procesele de acomodare la intemperiile anotimpurilor mai calduroase. Continutul mai bogat in cupru al acestui fruct nu este cel mai important aspect – sucul, si mai ales mirosul sau specific, activeaza indirect o serie de reactii legate de reglarea metabolismului ficatului in timpul verii. Consumul constant de sucuri care contin eteri naturali volatili de kiwi creste considerabil puterea ficatului de a-si adapta propriul „laborator” la conditiile supraincalzirii.

Totodata, mirosul de suc de kiwi creste eficienta mecanismelor vasculare de a anunta creierul atunci cand scade sau creste tensiunea arteriala. Acest efect asupra receptorilor de presiune a sangelui, din arteriole si artere, face din kiwi un bun reglator al activitatii inimii si a vaselor mari de sange. Un consum modest de suc natural de kiwi sau chiar un suc ce contine substante aromate ne poate ajuta foarte mult sa eliminam o serie de neplaceri legate de variatii ale tensiunii arteriale, mai ales in timpul verii. Totodata, scade considerabil riscul aparitiei stopului cardiac in conditii de supraincalzire a organismului.