Sondaj printre studenti

Studentii de la ,,Jurnalism” se plang de calitatea presei locale, dar se delecteza tot cu presa mediocra

In urma unui sondaj efectuat printre studentii Facultatii de Jurnalism ai Universitatii din Pitesti, pe un esantion de 30%, peste 53% din respondenti au catalogat presa locala drept una proasta sau foarte proasta. Cu toate acestea, intrebati in ce domneniu le-ar placea sa profeseze – 28% au ales monden si 25% fapt divers, cultura plasandu-se abia pe locul 4, cu 18 procente.

Studentii se plang de lipsa libertatii de sxprimare Desi 44% dintre studenti sustin ca au ales aceasta facultate pentru ca au talent si isi doresc sa profeseze in domneniu, numai 29% au colaborat cu o institutie de presa. Dintre acestia, majoritatea de 63% au ramas cu impresii pozitive in urma colaborarii, pe cand 21% s-au plans de neprofesionalism, lipsa de motivatie, neimplicare, favoritisme sau lipsa interesului pentru persoanele cu studii. In 16% dintre cazuri parerile au fost impartite, studentii fiind de parere ca intr-o institutie de presa intalnesti in egala masura ambitie, mobilizare si ipocrizie.

Intrebati de motivele pentru care vor sa lucreze in presa, majoritatea de 38% au fost incantati de oportunitatea cunosterii de noi persoane si doar 25% au fost manati de potentialul talent si dorinta de a lucra in domneniu.

Studentii s-au plans de remuneratie, expunerea la un program prelungit, presiunea psihica sau lipsa libertatii de exprimare. Cea mai mare parte a studentilor considera presa din Arges mediocra sau de foarte proasta calitate. Cu toate acestea, in topul preferintelor studentilor in materie de presa locala se afla un tabloid care promoveaza crimele, violurile si, in general, faptul divers.

In ceea ce priveste postul national de radio preferat – Radio Zu se afla in frunte, cu 26%. Pe locul secund se afla, la o egalitate de 17 procente, Kiss FM si Radio Romania Actualitati. ,,In gura presei” este emisunea urmarita cu placere de 23% dintre respondeniti, urmata de ,,Sinteza zilei” si emisiunile de stiri.

Studentii nemultumiti de dotarea precara a Universitatii de Stat Cel de-al doilea abiectiv al studiului a fost aflarea gradului de satisfactie al studentilor fata de serviciile oferite de catre Universitatea de Stat din Pitesti. Astfel, pentru o majoritate de 35%, principalul motiv pentru care au ales aceasta facultate este acela ca o forma de invatamant particulara nu inspira incredere. Un alt procent de 32% sunt din oras si nu isi permit sa urmeze o facultate in alta parte. Notorietatea pozitiva a facultatii a indemanat doar 14% dintre studenti sa aleaga aceasta facultate.

Dezamagirea studentilor cu privire la conditiile oferite de catre facultate rezida din notele sub 5 pe care le-au acordat 45% dintre respondenti. Principalele nemultumiri legate de conditiile oferite de facultate sunt legate de pretentiile nejustificat de mari in rapor cu mijlocele puse la dispozitie, teorie multa in detrimental practicii sau dotarea precara.