,,Presa romaneasca este 100% sau 150% negativista”

Superficialitatea este principala problema a tinerei generatii, sustine sociologul Octavian Sechelarie, directorul Bibliotecii Judetene Arges. Motivul? Modul rapid si facil de colectare a informatiilor, lipsa unor modele care sa il indrume spre o cunostere aprofundata si, in general, criza in care se afla sistemul educational si intreaga societate in ansamblu. O criza morala, o criza a lipsei de promovare a valorilor adevarate.

Cat la suta dintre cei care frecventeaza Biblioteca Judeteana sunt studenti? 

Conform statisticilor, dintre cei 13.000 de utilizatori cu permis pe care ii avem in fiecare an, 70% sunt elevi si studenti. Deci este o biblioteca tanara din acest punct de vedere – cu toate ca in acest an implinim 130 de ani de lectura publica in Pitesti. Aparent, s-ar parea ca e bine, dar daca stam sa comparam niste date nu este multumitor pentru ca in Pitesti sunt trei universitati, dintre care doua, foarte puternice; numai Universiatea de Stat din Pitesti are in jur de 20.000 de studeni si numai un anumit procent dintre acestia apeleaza la serviciile bibliotecii. Bineinteles, trebuie sa avem in vedere faptul ca si Universitatea are biblioteca si mai sunt si alte biblioteci in Pitesti.

Cati dintre studenti solicita carti pentru placerea lecturii si cati pentru a-si face referate, lucrari de licenta sau alte lucrari de specialitate? 

Aici lucrurile sunt foarte clare. Avem o schimbare de paradigma, este clar ca imprumutul acasa a capatat o pondere forte mare pentru ca oamenii, in general, nu au timp sa stea la sala de lectura. In al doilea rand, avem de-a face cu o lectura de tip pragmatic. Studentul vine sa-si pregateasca referatele sau temele. Insa nu trebuie sa eliminam lectura subiectiva pentru ca exista o categorie care este interesata de lectura fara doar si poate.

Ati fost student la randul dumneavoastra. Care este diferenta dintre studentii de ieri si cei de azi? 

Studentii de astazi cunosc mai putin. Dincolo de moda asta cu internetul, informatia nu inseamna cunoastere. Se citeste mult mai putin, se asimieaza mult mai putin si cred ca avem o problema in a ingloba aceasta informatie intr-o schema de gandire logica care sa ne si ajute pentru ceea ce vrem sa facem. Din acest punct de vedere, cred ca exista un anumit pericol care deja s-a instalat in realitate pentru ca, repet, informatia nu inseamna cunoastere. Cunoasterea inseamana sa ai o personalitate culturala de baza care sa iti permita sa introduci anumite informatii intr-un sistem pe care deja il ai.

Generatia actuala mai are sansa unor profesori precum Nae Ionescu sau Petre Tutea? 

Da! Profesori mari avem in continuare la toate nivelurile. Faptul ca, la ora actuala, ei reprezinta o generatie tacuta, asta este si vina sistemului si a societatii in ansamblul ei. Insa numai cu niste profesori eminenti nu se poate face nimic. Tineretul nostru trebuie sa aiba o alta mentalitate. Sa fie constient pentru ce se pregateste, sa aiba o motivatie foarte puternica si sa nu considere ca o diploma iti da totul.

Cine sa face vinovat pentru ,,setul de valori” pe care tanara generatie le-a imbratisat? 

Eu nu cred in generalizari de genul asta. Avem totusi un procent din tineretul nostru care este destul de motivat si cu rezultate foarte bune. Era normal sa se intample asa, pentru ca Romania, la ora actuala, este o societate anomica, o societate cu o lipsa de valori autentice. Nu trebuie sa mai bajbaim si sa schimbam un sistem sau niste proiecte de azi pe maine. Atata vreme cat nu avem niste politici destul de clare, inclusiv in domeniul invatamantului, nu o sa realzam mare lucru. Oricum, sistemul educational din Romania este la pamant, suntem intr-o criza majora.

Sintagma ,,Tineret viitorul tarii” – tinand cont de contextual actual – va da sperante sau va provoaca, mai degraba, cosmaruri? 

Cred in el! In fond cine trebuie sa preia fraiele? Insa cum il pregatim sau ce inseamna aportul societatii la formarea unui tineret care sa duca tara asta mai departe este o chestiune la care trebuie sa ne gandim cu totii si sa punem mana sa facem ceva.

Intr-o lume plina de false valori, ce modele – in viata – ar putea fi sursa de inspiratie pentru viitoarea generatie? 

Modelele care nu exista in presa romaneasca. La ora actuala, presa romaneasca este suta la suta sau 150% negativista. Eu refuz sa cred ca in Romania nu se intampla nimic bun, ca nu sunt oameni care realizeaza niste lucruri formidabile sau ca nu sunt oameni care sunt recunoscuti in Statele Unite si Uniunea Europeana. Trebuie sa ne gandim cu totii cum am putea sa punem in valoare asemenea modele.

Silviu Brucan vorbea de cei 20 de ani necesari pentru a vedea luminita de la capatul tunelului. Din pacate, dupa 20 de ani, inca mai bajbaim pe intuneric. De cati ani credeti ca mai este nevoie pentru a atinge normalitatatea? 

E greu de spus, in conditiile in care bajbaim. Din punctul meu de vedere, ar trebui realizata o diagnoza foarte clara a Romaniei in anul de gratie 2010 – adica unde ne situam defapt si ce tip de societate vrem sa construim. Abia atunci vom putea realiza niste proiectii sanatoase, niste scenarii de dezvoltare. Daca bajbaim si avem noi anumite imagini despre niste fenomene care la o analiza atenta s-ar putea sa fie false… nu vom face nimic.