SISTEMUL DE SANATATE DIN UNGARIA ARE O INTERVENTIE RADICALA

Guvernul a introdus reforme demult asteptate serviciilor de sanatate in deficienta, inclusiv cresterea salariilor si interzicerea platilor informale. Cu toate acestea, sistemul are nevoie de transparenta, ceea ce nu vine in mod firesc pentru partidul Fidesz al lui Orban.

La apogeul pandemiei COVID-19, guvernul Ungariei a facut pasul fara precedent de a pune capat practicii vechi de 70 de ani de a efectua plati informale catre medici. Reformele, care au intrat in vigoare in martie si au inclus o crestere puternica a salariilor, au fost binevenite in general de catre lucratorii din domeniul sanatatii, dar ar putea dura ani de zile pentru a convinge societatea maghiara ca mituirea medicilor pentru un tratament mai bun este cu adevarat o infractiune.

Indiferent daca este vorba de curaj sau din cauza presiunii pandemiei, liderul national-populist al Ungariei, Viktor Orban, a optat pentru realizarea celei mai mari transformari a sistemului de sanatate bolnav din Ungaria din ultimii 30 de ani. Intr-un proiect de lege privind asistenta medicala adoptat la sfarsitul anului trecut, salariile notoriu scazute ale medicilor ar fi triplate intr-o incercare de a limita exodul tinerilor medici in Europa de Vest.

Proiectul de lege include, de asemenea, interzicerea platilor de ,,gratuitate” catre medicii care au afectat serviciul de sanatate in ultimii 70 de ani, subminand increderea generala in sistem si oferindu-le pacientilor iluzia ca, dand bacsis medicilor, ar primi tratament favorabil in spitalele publice. Niciun guvern, nici sub comunism, nici in timpul tranzitiei democratice, nu a indraznit sa tinteasca aceste plati neimpozitate, estimate sa se ridice in miliarde de forinti pe an.

,,Majoritatea oamenilor sunt atat de recunoscatori fata de medici si asistenti medicali pentru ca au fost tratati, incat considera ca este aproape obligatoriu sa dai ceva”, spune Zsuzsa, o femeie de varsta mijlocie care lupta impotriva cancerului, pentru BIRN. “In general, dau niste bani asistentilor medicali si apoi am impresia ca ma trateaza mai bine si se comporta mai frumos. Dar poti sari si pe lista de asteptare daca stii cu cine sa vorbesti si apoi incerci sa-ti exprimi recunostinta cumva. Daca simtiti ca viata dvs. este in pericol si exista oameni care va pot salva, nu va deranjeaza sa platiti banii. “

Tibor, care a fost operat la genunchi intr-un spital public in urma cu doi ani, isi aminteste ca nu a vorbit niciodata cu medicul sau despre bani si nici nu a platit nimic inainte de operatie. Dar, ulterior, a simtit nevoia sa-si ,,arate recunostinta” prin predarea unui plic cu 100.000 de forinti (280 de euro).

Opinia ramane divizata cu privire la faptul daca aceasta constituie coruptie sau este doar o expresie autentica de recunostinta. Cu toate acestea, din martie, toate platile informale catre medici si asistenti au fost interzise,   iar cei care le efectueaza vor fi supuse urmaririi penale si unei posibile pedepse cu inchisoarea de pana la un an. Guvernul a infiintat chiar si o unitate interna de aplicare a legii pentru a monitoriza si supraveghea relatia dintre medici, asistente medicale si pacienti pentru a se asigura ca aceasta coruptie este eliminata.

Schimbarea generationala

Presiunea pentru schimbare a venit, de asemenea, din interiorul sistemului de sanatate in sine. Un numar mare de medici maghiari au detestat sistemul si au considerat umilitoare platile de recunostinta, in special generatia tanara sau cei care au lucrat in strainatate. Ei au presat pentru o schimbare a mentalitatii publicului, in care asistenta medicala este considerata mai degraba un serviciu decat un privilegiu.

Cu toate acestea, majoritatea expertilor sunt de acord ca schimbarea esentiala a fost adusa de noua conducere a Camerei medicale maghiare, aleasa in noiembrie 2019, care a trasat o noua scara salariala generoasa pentru medici – incepand cu 700.000 de forinti (2.000 de euro) pe luna ajungand la 2,3 milioane de forinti (6.400 de forinti) cu decenii de experienta – promitand in acelasi timp o represiune impotriva banilor neimpozitati.

Cresterea salariala are loc in trei runde, incepand din 2021 si terminand in decembrie 2023, iar pentru multi medici inseamna o crestere de trei ori, desi salariile medii vor fi in continuare mai mici decat cele castigate chiar si in Slovacia vecina, daramite Austria.

In ceea ce a fost o surpriza pentru multi, Orban si guvernul sau Fidesz s-au inclinat sub presiune si au lansat reforma mult-asteptata si multifacetica a sectorului sanatatii in mijlocul pandemiei.

,,In acest moment, principala noastra preocupare este sa luptam impotriva COVID-19 si sa salvam cat mai multe vieti posibile”, insista Gyula Kincses, presedintele Camerei Medicale din Ungaria, pentru BIRN. Cu toate acestea, el recunoaste ca ,,platile informale au fost singura cea mai mare problema a sistemului de asistenta medicala din Ungaria de zeci de ani, care a impiedicat reforma, a mentinut o structura distorsionata si a dus la migratia medicilor tineri si talentati catre Europa de Vest”.

,,Cred cu tarie ca putem elimina [platile informale]. Dar cresterea salariala singura nu va fi suficienta,trebuie sa stabilim un sistem transparent si sa incurajam pacientii sa aiba incredere in el fara a fi nevoie sa plateasca in plus “, explica el.

Medicii si asistentele care poarta echipament de protectie lucreaza la unitatea de terapie intensiva a spitalului Szent Janos care trateaza pacientii cu COVID-19 in timpul pandemiei de noua boala coronavirus (COVID-19) din Budapesta.

Scanarea sistemului

Sfatul medicilor pentru un tratament mai bun, acces rapid la interventii chirurgicale sau camere mai curate de spital a devenit parte a sistemului de sanatate maghiar in timpul intunericului comunismului.

Initial, asa cum a explicat Telex.hu , in anii 1950 majoritatea medicilor erau impotriva acestei situatii, sustinand ca ,,nu erau soferi de taxi sau chelneri”. Cu toate acestea, in doar cativa ani, aceste plati de gratuitate au devenit o piatra de temelie a sistemului si atat de raspandita incat nici macar Partidul Comunist nu a avut puterea sau vointa de a le elimina. Sistemul a ramas practic neatins dupa tranzitia democratica si niciun guvern in ultimii 30 de ani nu a avut curajul sa-l reformeze.

In 2018, Oficiul Ungar de Statistica a estimat ca platile de gratuitate au totalizat 37 de miliarde de forinti (100 de milioane de euro), desi altii considera ca cifra reala este de aproape 50 de miliarde de forinti (140 de milioane de euro). Potrivit unui sondaj din 2020 realizat de Transparency International Ungaria, mai mult de jumatate dintre cei chestionati nu au considerat platile informale catre medici din spitalele publice drept coruptie, ci ca ,,normale si acceptabile”.

Pentru majoritatea medicilor, cresterea salariala va face o diferenta uriasa si, descurajandu-i sa plece in locuri de munca mai bine platite in strainatate, va oferi serviciului de sanatate notoriu subfinantat si insuficient. Potrivit Eurostat, Ungaria cheltuie doar 4,7% din PIB pentru sanatate, al patrulea cel mai mic din UE.

Cu toate acestea, exista inca loc de imbunatatire, deoarece majorarile salariale pentru personalul medical si non-medical nu au fost incluse in factura. Chiar si dupa o crestere de 20% a salariilor de urgenta in noiembrie, vazuta de multi ca o cheltuiala pentru personalul suprasolicitat si suprasolicitat care se ocupa de pandemie, asistentii medicali castiga inca sub 300.000 de forinti (830 de euro) pe luna.

,,Pentru marea majoritate a medicilor, cresterea va insemna ca salariile lor vor fi competitive cu mediile europene”, spune Zsombor Kovacsy, expert juridic in domeniul sanatatii, pentru BIRN. ,,Dar exista un strat ingust, adesea numit,, aristocratie medicala “sau,, baroni medic “, care a realizat cu usurinta 10 milioane de forinti sau mai mult pe luna, rivalizand cu salariile SUA – ei vor fi in mod clar cei care au pierdut reforma.”

Cu toate acestea, Kovacsy, un medic instruit si expert juridic care conducea Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor de Sanatate din Ungaria, considera ca salariile mici sunt doar o parte a problemei. Pacientii ar trebui sa fie educati – ar trebui sa fie constienti de ceea ce este inclus in asigurarea lor publica de sanatate, si ce tratament ar putea sau ar trebui sa se astepte, spune el. ,,Spre deosebire de secretul general care se profileaza in acest sector, spitalele ar trebui sa fie mai transparente, astfel incat pacientii sa poata obtine informatii autentice despre medici, spitale, ratele de vindecare, problemele de infectie. Daca nu aveti acces la informatii fundamentale, nu veti avea incredere in sistem. “