Iata care sunt simptomele fobiei!

Fobia reprezinta teama unei persoane de a nu pati ceva grav, chiar daca pericolul nu este atat de mare. Exista o multime de fobii, care mai de care mai ciudate si nejustificate pentru oamenii care nu experimenteaza aceste fobii. Sa vedem care sunt simptomele fobiei!

Desi exista o multime de forme ale fobiei, anumite fobii se intalnesc mai des decat altele. Fobiile specifice, in care pericolul simtit este dat de ceva concret (teama de animale, teama de inaltimi de apa, de medici, de poduri, etc.). Persoanele care sufera de aceste fobii specifice stiu exact de ce le este frica si se feresc pe cat posibil de anumite lucruri.

Fobia sociala reprezinta o teama a persoanei in cauza de a vorbi in public, de a fi umilit in public si de a comunica cu cei din jur. De cele mai multe ori, aceste persoane ajung sa fie foarte solitare si nu aprecieaza aproprierea oamenilor.

Indiferent de natura fobiei, pacientul prezinta anumite semne si simptome:

  • teama irationala si persistenta de obiecte, anumite activitati sau situatii specifice;
  • pacientul nu poate functiona normal din cauza fricii (nu se poate exprima corect, nu isi poate duce la bun sfarsit sarcinile job-ului, etc.);
  • atunci cand pacientul este fata in fata cu obiectul fobiei, acesta are atacuri de panica, transpira excesiv, are pulsul rapid, dificultati de respiratie si comportament de evitare.
  • pacientul prezinta o anxietate incontrolabila atunci cand este expus obictului de care se teme;
  • cateodata, pacientul constientizeaza ca teama este exagerata, insa nu se poate controla;
  • in anumite cazuri, anxietatea apare cand pacientul anticipeaza intalnirea cu obiectul sau situatia de care se teme.