O retea de trafic de droguri a fost depistata in Hunedoara

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au depistat si destructurat o grupare infractionala specializata in traficul de droguri, care actiona pe teritoriul judetelor Mures si Hunedoara.

Din aceasta grupare, pe data de 10 august 2011, procurorii i-au capturat pe inculpatii Beres Laszlo, Muresan Jozsef, Kalo Ioan, Varga Francisc-Andrei, Spataru Sergiu-Gabriel si Barna Barna. Acestia au fost prinsi in flagrant, in judetul Hunedoara, in timp ce faceau eforturi in vederea comercializarii unei cantitati de 1.4 kilograme de hasis. Drogurile pe care acestia incercau sa le vanda proveneau din Spania. In acest context, procurorii au purces la retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor. In vederea ducerii la bun sfarsit a acestei operatiuni, procurorii D.I.I.C.O.T au beneficiat de ajutorul ofiterilor de politie din cadrul B.C.C.O. Alba si SCCO Hunedoara. De asemenea, suportul tehnic si informativ le-a fost oferit acestora de catre ofiterii din cadrul SOS Timis, dar si din DGIPI.

In ciuda faptului ca Romania nu este o tara in care consumul de droguri sa fie la aceleasi cote cu cel din alte tari straine, cererea pentru substante halucinogene este in continua crestere. De altfel, cazurile de mame care dau nastere unor prunci aflati in sevraj, inregistrate recent, ne indica faptul ca numarul tinerilor care au un grad mai mic sau mai mare de dependenta de astfel de substante este, totusi, in crestere. De asemenea, faptul ca varstele la care tinerii incep sa incerce drogurile scad de la an la an ne arata ca ceea ce denumim „criza educatiei” nu este doar o lipsa de interes din partea profesorilor, ci un semnal de alarma legat de valorile tinerilor. Este inceputul unei crize sociale serioase.

Ar fi interesant de realizat un sondaj care sa indice care sunt motivele care determina acest tip de comportament. Pe langa lipsa de implicare activa a parintilor in educatia copiilor, explicabila prin necesitati economice, care ii tine pe acestia mult timp departe de copiii lor, valorile carora ceilalti membrii ai grupului i se supun sunt un alt factor decisiv.

Faptul ca nu exista nicio figura publica a carei structura morala sa impresioneze si a carei prezenta sa fie vizibila si mediatizata ii face pe tineri sa devina depresivi de la varste foarte fragede, crescand cu impresia ca nu exista nicio geamandura in aceasta zbatere numita societate. Toate aceste deceptii ii duc pe tineri la asocieri din cele mai daunatoare, ajungand, intr-un final, din teribilism si din dorinta de a atrage atentia asupra lor, sa incerce drogurile in mod repetat, nedandu-si seama cand devin dependenti.