Poti ramane insarcinata daca ai uter retrovers?

Daca suferi de uter retrovers, cu siguranta ti-ai pus problema daca mai poti sau nu avea copii. Iata ce spun specialistii despre acest subiect!

Ce este un uter retrovers?

In primul rand, trebuie sa stii ca uterul retrovers nu este o anomalie. In mod normal, uterul are forma unei pere si este asezat in continuarea vaginului, fiind usor inclinat deasupra vezicii urinare. Uterul retrovers este orientat usor spre posterior, in unele cazuri fiind deplasat usor catre stanga sau dreapta.

Cauze

Uterul retrovers nu prezinta riscuri asupra sanatatii, insa poate aparea din cauza predispozitiei genetice. Femeile ale caror mame sufera de uter retrovers au mai mari sanse sa sufere si ele de aceasta afectiune. Studiile arata ca in jur de 20% din femei au uterul retrovers din nastere.

Modificarea pozitiei uterului mai poate fi influentata si de alti factori, precum tumorile uterine, de inflamatiile la nivelul pelvisului si mai ales de endometrioza. Endometrul, tesutul din interiorul uterului, in cazuri anormale, se poate dezvolta si in afara uterului, iar aceasta afectiune poarta numele de endometrioza.

Simptome

De cele mai multe ori, uterul retrovers nu prezinta simptome. Cateodata, pot aparea dureri in timpul contactului sexual si dureri abdominale pe perioada menstruatiei. In cazuri speciale, femeia poate prezenta usoare dureri pelvine in perioada ovulatiei.

Nu afecteaza fertilitatea

Daca ai uterul retrovers vei putea sa ramai insarcinata fara probleme. Insa, pozitia uterului poate determina aparitia anumitor complicatii, in special in cazul in care retroversia este insotita si de alte afectiuni precum boala inflamatorie pelvina, care poate duce la infertilitate.

Cele mai multe sarcini in care femeia are uterul retrovers nu trebuie sa reprezinte motiv de ingrijorare, iar fatul dezvoltandu-se fara pericol in cavitatea uterina. In mod normal, in luna a 3-a de sarcina, uterul se indreapta si intra in abdomen. Daca uterul ramane incarcerat in cavitatea pelvina, femeia poate acuza dureri abdominale si dificultati la urinare. Aceasta complicatie necesita monitorizarea sarcinii, deoarece exista un risc crescut de avort spontan.